ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ Η ΠΕΛΛΑ ΚΑΙ Η ΗΜΑΘΙΑ!!-ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ…

2022-08-09

Σε ''πολεμική ατμόσφαιρα'' βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα ο κάµπος της Ηµαθίας και της Πέλλας, µε τους παραγωγούς να έχουν «ανέβει στα κάγκελα» από τα τερτίπια των µεταποιητικών βιοµηχανιών, οι οποίες µόλις είδαν ότι υπάρχει παραγωγή όχι µόνο υπαναχώρησαν από τα 33 - 35 λεπτά το κιλό, που είχαν ανακοινώσει οι ίδιες το περασµένο χειµώνα, για το συµπύρηνο ροδάκινο, αλλά ξεκίνησαν και τα γνωστά τους παιχνίδια, για να µειώσουν την τιµή ακόµη περισσότερο.

Ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει τιµές στα 31 λεπτά το κιλό µεικτά, δηλαδή παραδοτέο στο εργοστάσιο, που σηµαίνει πως στον παραγωγό µπορεί να σηµαίνει 28 ή 29 λεπτά το κιλό, ανάλογα την προµήθεια που θα πάρει ο συνεταιρισµός ή το «στέκι», για ποσότητες παραλαβής µέχρι και τις 7 Αυγούστου, ενώ από τις 8 Αυγούστου και µετά η τιµή θα πάει στα 34 λεπτά, για τις ποικιλίες που θα συγκοµιστούν εκείνο το διάστηµα.

Υπέρµαχοι των 31 λεπτών το κιλό είναι µια σκληρή οµάδα βιοµηχανιών, όπως πληροφορείται η Agrenda η οποία φέρεται να µη συζητά τίποτε καλύτερο, ενώ υπάρχει κι ένας δεύτερος πόλος, µε τις συνεταιριστικές και κάποιους µικρούς µεταποιητές, που έχουν αποφασίσει να δώσουν τα 33 λεπτά το κιλό για την πρώτη κατηγορία.

Αυτά τα επίπεδα τιµών, όµως, ουδόλως ικανοποιούν τους παραγωγούς, που εµφανίζονται εξοργισµένοι και σε ετοιµότητα για κινητοποιήσεις, ενώ στον «πόλεµο» που έχει ξεσπάσει µπήκε και η ΕΘΕΑΣ, η οποία µε µια σκληρή της ανακοίνωση επιτίθεται στην ΕΚΕ για «απαράδεκτες πρακτικές από βιοµηχανίες, οι οποίες δεν στέκονται στο ύψος των ευθυνών τους και αντιµετωπίζουν τους παραγωγούς µε περιφρόνηση, αδιαφορώντας για την επιβίωσή τους», ζητά να σταµατήσει τώρα αυτή η πρακτική και παράλληλα αφήνει κι αιχµές για την εµπορική πολιτική που ακολούθησαν στην πώληση της περσινής κοµπόστας.

Με δικαιολογίες για υπερπαραγωγή και αδυναµία επεξεργασίας όλων των ποσοτήτωνΟι µεταποιητές πάλι στα συνήθη επιχειρήµατά τους για υπερπαραγωγή, αδυναµία επεξεργασίας όλων των ποσοτήτων λόγω έλλειψης εργατικών χεριών, αλλά και µικροκαρπία, φέτος πρόσθεσαν ένα ακόµη ... φρούτο, για να «στριµώξουν» τους παραγωγούς.

Σκαρφίστηκαν τον «κλαρίσιο» χυµό, για να παραλαµβάνουν ποσότητες άριστης ποιότητας ροδάκινου από το δέντρο, προκειµένου να παράξουν χυµό, τιµολογώντας µε ελαφρώς καλύτερη τιµή από ό,τι την κλασσική α' ύλη για χυµό, αλλά τουλάχιστον 6 - 8 λεπτά το κιλό, χαµηλότερα από ό,τι αν τις αγόραζαν για παραγωγή κοµπόστας.

Εργοστάσια έδωσαν εντολή να µην γίνονται παραλαβές της ποικιλίας «Κατερίνα»«Θύµα» αυτής της πρακτικής, έπεσαν ποσότητες της ποικιλίας «Κατερίνα» για τις οποίες κάποια εργοστάσια έδωσαν εντολή να µην γίνονται παραλαβές της από παραγωγούς και συνεταιρισµούς, παρά µόνο αν συµφωνούν ότι θα πληρωθούν για «κλαρίσιο χυµό». 

Πράγµα βέβαια που φαινοµενικά δίνει το δικαίωµα της επιλογής στον παραγωγό ή την οργάνωση, αλλά στην πράξη, µε την πίεση να συγκοµιστεί έγκαιρα η παραγωγή και µε την έλλειψη άλλων εναλλακτικών λύσεων, περισσότερο µε ωµό εκβιασµό προσοµοιάζει.«Είµαστε όλοι οι παραγωγοί στο πόδι. Οι βιοµηχανίες επειδή πέρυσι πήραν ροδάκινα µε 40 λεπτά το κιλό, καθώς δεν είχε ποσότητες, φέτος θέλουν να αναπληρώσουν τα σπασµένα τους και µας βγάζουν το ζουµί. 

Μόλις είδαν πως έχει ροδάκινα άρχισαν τα κόλπα τους», ανέφερε ο παραγωγός Χάρης Κοσµίδης από την περιοχή της Πέλλας.Όπως µας είπε, «αρκετές βιοµηχανίες ανακοίνωσαν ότι δεν παίρνουν ροδάκινα κατηγορίας κοµπόστας γιατί, λόγω της έλλειψης χεριών, δεν µπορούν να συµπληρώσουν 3η βάρδια ώστε να τα επεξεργαστούν και αντιπροτείνουν να τα απορροφήσουν για κλαρίσιο χυµό, πληρώνοντας 22 λεπτά το κιλό. Είναι δίκοπο µαχαίρι, διότι αν πεις όχι θα σου µείνουν στο χωράφι κι η ζηµιά θα είναι µεγαλύτερη, οπότε αναγκάζεσαι να τα δώσεις. 

∆υστυχώς είµαστε εγκλωβισµένοι. Ανακοίνωσαν 31 λεπτά το κιλό για τα ποιοτικά ροδάκινα, αλλά σε αυτά τα επίπεδα µπαίνουµε µέσα. Με το πετρέλαιο να είναι στα 2 ευρώ το λίτρο, το λίπασµα στα 40 ευρώ το σακί και γενικότερα το κοστολόγιο να έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 100% και την ίδια στιγµή η τιµή του προϊόντος να είναι µειωµένη περίπου 40% σε σχέση µε πέρυσι, δεν βγαίνει η εκµετάλλευση».

Χρειάζονται οργάνωση οι παραγωγοίΗ λύση, σύµφωνα µε τον συνοµιλητή µας, είναι να οργανωθούν οι παραγωγοί και να µπορούν να διαχειρίζονται το σύνολο της παραγωγής τους σε τιµές που θα τους εξασφαλίζουν βιωσιµότητα και ταυτόχρονα να γίνει κάτι και µε τους πολλούς ετεροαπασχολούµενους οι οποίοι µε την ασφάλεια ενός µισθού από άλλη δραστηριότητα, δεν περιµένουν να ζήσουν από τα ροδάκινα, όµως µε τις εκτάσεις τους συµβάλλουν στην άνοδο της παραγωγής, που οδηγεί σε µείωση τιµών.

Χωρίς προβλήµατα µε τις ποσότητες που πληρούν τις προδιαγραφές, είναι και τα µέλη του Α.Σ. Προφήτη Ηλία, στη Σκύδρα, αφού η συνεργαζόµενη βιοµηχανία, όπως αναφέρθηκε στην Agrenda παραλαµβάνει κανονικά.Στις επόµενες ηµέρες η συγκοµιδή θα περάσει στην ποικιλία Andros, η οποία επίσης φαίνεται να έχει παραγωγή και θα ακολουθήσει η Evert.«Δεν έχουν βάση τα περί κακής ποιότητας», λένε οι παραγωγοί

Να τηρηθούν οι τιµές που είχαν ανακοινώσει ήδη από το χειµώνα οι µεταποιητές για 33 - 35 λεπτά το κιλό και ταυτόχρονα να δοθούν και οι αποζηµιώσεις άµεσα στους παραγωγούς, για τις βροχοπτώσεις και το χαλάζι, ώστε να µπορέσουν να επιβιώσουν, ζητά και ο πρόεδρος του Α.Σ. Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης.

 «Ο νοικοκύρης παραγωγός που έκανε το σύνολο των εξόδων για τις φροντίδες των κτηµάτων πώς θα ζήσει και σίγουρα δεν θα µπορέσει να ξανακαλλιεργήσει του χρόνου», ανέφερε ο κ. Χαλκίδης και σηµείωσε µε έµφαση πως «είµαστε σε ετοιµότητα για να προχωρήσουµε σε δυναµικές κινητοποιήσεις».

Βαθιά ανήσυχος δηλώνει και ο παραγωγός Νίκος Θεοδώρου, από την περιοχή των ορεινών Πέλλας, όπου η συγκοµιδή θα αρχίσει αργότερα. «Έχω φρικάρει µε αυτά που ακούω ότι γίνονται στον κάµπο. Λένε για 28 λεπτά στον παραγωγό και ίσως και να σταµατήσουν και την παραλαβή πρώτης ύλης για κλαρίσιο χυµό.

 Ο κόσµος είναι αγανακτισµένος», είπε ο κ. Θεοδώρου, υπογραµµίζοντας ότι «ναι µεν υπάρχει παραγωγή, µε το µέσο όρο ανά κτήµα να ξεπερνά τους 3 τόνους, αλλά οι ισχυρισµοί περί κακής ποιότητας δεν έχουν βάση».Όποια τιµή κάτω από 35 λεπτά βγαίνει µε ζηµιά για τον αγρότη

Έντονα προβληµατισµένος από τις εξελίξεις δηλώνει και ο παραγωγός Αλέκος Καραγιαννίδης, ο οποίος σηµειώνει πως το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατά 6 λεπτά το κιλό, µετά τις ανατιµήσεις σε καύσιµα και εισροές και υπογραµµίζει πως ο,τιδήποτε σε τιµή για τον παραγωγό κάτω από 35 λεπτά το κιλό, στο συµπύρηνο ροδάκινο, θα οδηγήσει σε ζηµιογόνα χρονιά.

«Δεχόµαστε πιέσεις από παραγωγούς για να βγούµε στους δρόµους», τονίζει, από την πλευρά του ο Γιάννης Λυσίτσας, πρόεδρος του Α.Σ. Παλαιού Μυλοποτάµου Γιαννιτσών, σηµειώνοντας χαρακτηριστικά πως «ο κόσµος είναι εξαγριωµένος, γιατί όπως λένε οι βιοµηχανίες µας δούλευαν όλο το χρόνο µε τις δήθεν τιµές των 33 - 35 λεπτών το κιλό και τώρα ανακοίνωσαν 31 λεπτά το κιλό παραδοτέο στο εργοστάσιο, µε συνέπεια η καλλιέργεια να µην βγαίνει, λόγω των αυξήσεων στο κόστος παραγωγής».

 Αναφορικά µε τα επιχειρήµατα των µεταποιητών εξήγησε ότι «ισχυρίζονται πως δεν µπορούν να συµπληρώσουν 3η βάρδια, ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα των γραµµών παραγωγής, κάνουν λόγο για µικροκαρπία και ένα µέρος της παραγωγής το παραλαµβάνουν για κλαρίσιο χυµό.

Επίσης, κάποιοι εδώ και ορισµένες ηµέρες σταµάτησαν την παραλαβή της ποικιλίας Κατερίνας, η οποία πλέον έχει συγκοµιστεί σε ποσοστό 90%. Ευτυχώς το εργοστάσιο µε το οποίο συνεργάζεται η δική µας οργάνωση δεν µπήκε σε αυτή τη λογική και έχει απορροφήσει το σύνολο των ποσοτήτων της Κατερίνας που συγκεντρώσαµε».

Πηγή: agronews.gr)

09/8/2022