ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΔΕΣΣΑΣ-ΔΕΙΤΕ ΠΟΤΕ…

2022-04-04

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έδεσσας και Αλμωπίας, αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη Γενική Πανελλαδι­κή Πανεργατική Απεργία την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 που κήρυξε η ΓΣΕΕ.

Περάσαν πάνω από δεκατέσσερα χρόνια που μία βαθιά κρίση ξεκίνησε. Μία κρίση που επη­ρέασε με το χειρότερο τρόπο τα εισοδήματά μας, τα σχέδιά μας, τις ζωές μας και κυρίως μια κρί­ση που έμελλε να είναι η πρώτη μίας σειράς κρίσεων, που δυστυχώς συνεχίζονται μέχρι σήμερα. 

Δεκατέσσερα χρόνια κρίσης, δημιουργώντας μεγαλύτερες ανισότητες και περισσότερες οικονο­μικές δυσκολίες σε εκατομμύρια εργαζόμενες και εργαζόμενους.

Ο ΜΙΣΘΟΣ ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ και ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ για κάθε εργατική οικογένεια απλά ΔΕ ΒΓΑΙΝΕΙ, είναι το θέμα προς συζήτηση όλων των συνανθρώπων μας.

Και αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. Και πρέπει ν' αλλάξει, γιατί δεν εννοείται ανάπτυξη που δεν προϋποθέτει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν υπάρχει μέλλον που δεν περνάει από την ανθρώπινη προοπτική.

Δηλαδή καταντήσαμε να έχουμε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες οι οποίες συνεχώς αυξάνονται από την μια μεριά και από την άλλη τους μεγαλόψυχους και φιλάνθρωπους που αντί να δίνουν σταθερή δουλειά με αξιοπρεπή μισθό μπαλώνουν την κατάσταση με ολιγόμηνες συμβάσεις και επιδόματα.

Κοντά σε όλα αυτά δεν έχουμε δει ακόμα στο πλήρες μέγεθος τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία που θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην Ελληνική αγορά.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

- ΕΠΑΡΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ με άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ .

- ΑΜΕΣΗ ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ για την κατάρτιση Κλαδικών και Ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ.

- ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ.

- ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟ­ΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΣΕ.

- ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑ­ΣΗ.

- ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ με σταθερή και πλήρη πενθήμερη εργασία με θωράκιση του 40ωρου, αύξηση του υποχρεωτικού χρόνου ανάπαυσης, αύξηση της αμοιβής της υπερω­ρίας και κατάργηση όλων των ευελιξιών στο ωράριο εργασίας.

- ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ . Πρόσβαση όλων σε ποιοτικές δημόσιες υπη­ρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

- ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ σε μισθο­δοτούμενους με το ενιαίο μισθολόγιο εργαζόμενους, με συμβάσεις ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ σε φο­ρείς του δημοσίου. Άμεση επέκτασή του και σε ειδικότητες που σήμερα δεν χορηγείται και το δικαιούνται.

- ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ που απολύθηκαν ή δρομολογείται η απόλυσή τους στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της χώρας.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Όλοι στην Απεργία στις 6 Απρίλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, την ακρίβεια και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!

Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση σωματείων και φορέων

στην ΕΔΕΣΣΑ, 11π.μ. ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ

στα ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ, 11π.μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΠΟΝ (ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ)

Η πανδημία φανέρωσε στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στις λεγόμενες «ανεπτυγμένες χώρες», τη χρεοκοπία των δημόσιων συστημάτων Υγείας. Η διαφαινόμενη υποχώρηση του επιδημικού κύματος δεν έφερε το τέλος της πανδημίας, όπως περίτρανα αποδεικνύεται. 

Η πανδημία είναι εδώ, επειδή παραμένουν οι συνθήκες που την τρέφουν: Η διασπορά στους κρίσιμους χώρους υπερμετάδοσης, η έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι ελλείψεις σε δομές υγείας, η τραγική υποστελέχωση, το τέλμα στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται.

Στο «Νέο ΕΣΥ» της κυβέρνησης δε χωράνε μόνιμοι εργαζόμενοι με δικαιώματα. Η ενίσχυση του καθεστώτος των συμβασιούχων-επικουρικών, η ανανέωση με το σταγονόμετρο των συναδέλφων με σύμβαση ορισμένου χρόνου για 3 μήνες, η ουσιαστική απόλυση των υγειονομικών σε αναστολή, που παρατείνεται ως το τέλος του χρόνου, ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου και δίνουν τη δυνατότητα απόλυσης μόνιμων υγειονομικών από το ΕΣΥ με οποιαδήποτε κάθε φορά πρόφαση και με τελικό στόχο τη μείωση των εργαζόμενων εν όψει της ιδιωτικοποίησής του.

Η παρέμβαση της ΕΝΙΠ όλο το προηγούμενο διάστημα σε συντονισμό με φορείς συλλόγους και σωματεία της περιοχής είχε τη δική της συμβολή ώστε να πιστέψει ο λαός ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνο όταν οργανώνεται, δεν υποκύπτει και αγωνίζεται με ξεκάθαρους στόχους, χωρίς ζητιανιές και παρακάλια, χωρίς από μηχανής σωτήρες, χορηγούς και ευεργέτες, γιατί είναι δικαίωμά του ένα δημόσιο και δωρεάν, υψηλού επιπέδου, σύστημα Υγείας-Πρόνοιας αντίστοιχο των σύγχρονων επιτευγμάτων της επιστήμης και της ιατρικής τεχνολογίας..

Καταδικάζουμε απερίφραστα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πρόκειται για έναν πόλεμο που προκλήθηκε από τον λυσσαλέο ανταγωνισμό των «Δυτικών» Δυνάμεων και της Ρωσίας που οδήγησε στην συσσώρευση στην περιοχή άφθονης εκρηκτικής ύλης, αφού οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, επιζητούν την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας.

 Όλα αυτά με θύματα τους λαούς, τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας. Ο πόλεμος που μαίνεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία βάζει την χώρα μας σε θανάσιμους κινδύνους, ενώ παράλληλα φορτώνει στις πλάτες του λαού με ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.

Απαιτούμε:

 • Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία! Να κλείσουν άμεσα οι βάσεις του ΝΑΤΟ! Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία!
 • Άμεσα μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, διαγραφή των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών!
 • Να μην κλείσει το ογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου Γιαννιτσών! Να ενισχυθεί, να οργανωθεί με υποδομές και μέσα ώστε να λειτουργεί με ασφάλεια και με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα. Να θωρακιστεί ΤΩΡΑ με την άμεση πρόσληψη δύο μόνιμων παθολόγων-ογκολόγων.
 • Να επαναλειτουργήσει η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας! Καμία μετακίνηση κλινικής ή τμήματος των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών.
 • Να ενισχυθούν οι παθολογικές κλινικές και τα ΤΕΠ των δύο νοσοκομείων με άμεσες προσλήψεις μόνιμων ειδικευμένων παθολόγων. Μαζικές προσλήψεις προσωπικού μόνιμου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με κατεπείγουσες διαδικασίες και με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων. Άμεση μονιμοποίηση των επικουρικών και συμβασιούχων.
 • Να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά οι συνάδελφοι μας που είναι σε αναστολή με συχνά τεστ. Καμιά σκέψη για απόλυση υγειονομικού.
 • Να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις για να μπαλώνονται τα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης.
 • Αποφασιστική ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.
 • Επαναφορά των αποδοχών σε επίπεδα προ του 2012 με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα όλων των υγειονομικών. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους, χωρίς περικοπές.
 • Άμεσα ριζικά μέτρα για την αναστροφή του καταστροφικού ρεύματος ιατρικής μετανάστευσης με την εξασφάλιση από το κράτος όλων των ουσιαστικών προϋποθέσεων για την εκπαίδευση των ειδικευόμενων, την εργασιακή και επαγγελματική τους αξιοπρέπεια.
 • Επαρκή στελέχωσή του ΕΚΑΒ με μόνιμο ειδικά εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό, νοσηλευτές, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Όχι στη διακομιδή διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων ασθενών από ειδικευόμενους γιατρούς.
 • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο.
 • Να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη που φέρνει το ηλεκτρονικό φακέλωμα των Σωματείων και των μελών τους, που ποινικοποιεί τους αγώνες και αναστέλλει το δικαίωμα στην απεργία, που βάζει εμπόδια στην συνδικαλιστική δράση.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ

04-4-2022/16:01