Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΛΟΓΩ ΠΑΓΕΤΟΥ ΕΚΤΟΞΕΥΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΠΡΩΙΜΟ ΚΕΡΑΣΙ ΣΤΑ 10 ΕΥΡΩ...

2021-05-14

ΣΧΟΛΙΑ 2

Μέχρι και στα 10 ευρώ το κιλό εκτοξεύθηκε η τιμή παραγωγού στο πρώιμο κεράσι. Έλλειψη στην αγορά λόγω παγετού

Πλήρης επιβεβαίωση για το προ ημερών ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου και ρεκόρ τιμής παραγωγού όλων των εποχών.

Πριν από λίγες μόλις ημέρες, είχαμε αναφερθεί στη μεγάλη δυναμική του πρώιμου κερασιού φέτος, από άποψη της τιμής παραγωγού και της ζήτησης (δείτε πατώντας εδώ), αλλά και στις μεγάλες ζημιές που γράφουν τα περισσότερα κτήματα, ως αποτέλεσμα των παγετών του Μαρτίου και του Απριλίου, αλλά και των χαλαζοπτώσεων. Ζημιές και επιπτώσεις στην ποιότητα του φετινού προϊόντος, καταγράφονται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία, ανά περίπτωση.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Ιμβριώτης, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πετριάς Πέλλας, που παραλαμβάνει κεράσια, έχοντας 30 παραγωγούς - μέλη, στην περιοχή της Σκύδρας έγιναν πράξεις την Κυριακή με τιμή παραγωγού από 7,5 έως 8,5 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Ιμβριώτη τα κεράσια του Συνεταιρισμού προορίζονται για την αγορά της Ρουμανίας, ενώ γενικώς φέτος στην περιοχή, υπάρχει μεγάλη μείωση παραγωγής, λόγω των παγετών, αλλά και του χαλαζιού, που έπεσε στην περιοχή.

Στον κάμπο των Γιαννιτσών, τώρα, ξεκίνησε η συγκομιδή των πρώιμων κερασιών. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος και ιδιοκτήτης καταστήματος γεωργικών εφοδίων, κ. Σάββας Παστόπουλος, υπάρχουν κτήματα με τεράστια ζημιά και κάποια που έχουν λίγο καρπό, άρα γενικά, παρατηρείται μεγάλη μείωση λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα.

 Σύμφωνα με τον Σάββα Παστόπουλο, οι τιμές παραγωγού, αυτές τις ημέρες, κυμαίνονται μεταξύ 7 και... 10 ευρώ το κιλό. Η συγκεκριμένη τιμή μάλιστα είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ιστορικά στο πρώιμο κεράσι.

Το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε να συγκομίζει την παραγωγή του ο κ. Αντώνης Τραούδας, παραγωγός πρώιμου κερασιού από τον Κολινδρό Πιερίας. Σύμφωνα με τον ίδιο παρατηρείται μεγάλη μείωση παραγωγής και τιμές πολύ υψηλότερες από πέρσι, οι οποίες αγγίζουν και τα 10 ευρώ το κιλό για το πολύ ποιοτικό κεράσι.

Ο κ. Μιχάλης Κελεσίδης, παραγωγός και έμπορος φρούτων από το νομό Πέλλας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι όλα γενικώς τα φρούτα στην περιοχή φέτος, λόγω των παγετών, θα υποστούν μείωση παραγωγής. Οι δε τιμές παραγωγού στο πρώιμο κεράσι, σύμφωνα με τον κ. Κελεσίδη, είναι αυξημένες κατά 40% από πέρσι, φθάνοντας σήμερα και τα 6 ευρώ το κιλό.

 Ο κ. Κελεσίδης στέλνει εκτός των άλλων και προϊόν, στην Κρήτη, όπου όπως μας είπε οι τιμές πρώιμου κερασιού που πληρώνει ο καταναλωτής φθάνουν και τα 15 ευρώ το κιλό, ενώ στην Αθήνα, μπορεί να βρει κανείς πρώιμα κεράσια και σε χαμηλότερες τιμές.

Σύμφωνα τέλος με τον κ. Στέλιο Μπαχτσεβανίδη, παραγωγό από το Φυλάκιο Έβρου, «οι πρώιμες ποικιλίες έχουν οψιμίσει, αλλά το καθοριστικό είναι πως θα έχουμε μείωση παραγωγής λόγω των πρόσφατων παγετών». O κ. Μπαχτσεβανίδης καλλιεργεί κεράσια Early Bigi, Sweet Early, Grace Star, Black Star και Big Star, ενώ σε κάποια νέα κτήματα, που δεν είναι ακόμα παραγωγικά καλλιεργεί Τσολακέικα, Early Lory, Early Bigi, Canada και Sabrina.

Πηγή: agrotypos.gr

14-5-2021/18:02

ΣΧΟΛΙΟ 1

Ημερομηνία:

2021-05-15 07:28

Το Όνομά σας:

Τάσος

Μήνυμα:

Καλή δύναμη στους παραγωγούς

ΣΧΟΛΙΟ 2

Ημερομηνία:

2021-05-15 09:54

Το Όνομά σας:

Αγρότης

Μήνυμα:

Άντε από του χρόνου όλοι κεράσια