ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: ΠΟΤΕ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ TAXISNET ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥΣ…

2021-03-30

«Καλό Μάιο» η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα της περασμένης χρονιάς: Η πανδημία έχει ανοίξει ουκ ολίγες πληγές και μία από αυτές αφορά στα... συστήματα της Εφορίας και συγκεκριμένα το Taxis. 

Αναστολές εργασίας, πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, «κούρεμα» ενοικίων, επιστρεπτέα προκαταβολή, έχουν κάνει .. άνω- κάτω το σύστημα στο οποίο επιβάλλεται να γίνουν μια σειρά από προσαρμογές για να «χωνέψει» αυτά τα διαφορετικά καθεστώτα.

Πέρα βεβαίως από τις όποιες καθυστερήσεις προκαλούν οι απαιτούμενες προσαρμογές, το υπουργείο Οικονομικών καλείται να κλείσει και μια σειρά από ανοιχτά μέτωπα, όπως για παράδειγμα το πως θα διαχειριστεί θέματα όπως για παράδειγμα η υποχρέωση του 30% σε ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια διαβίωσης και η προκαταβολή φόρου. 

Μοιραία όλες αυτές οι «ανοιχτές» υποθέσεις τόσο τεχνικής όσο και ουσιαστικής φύσης πάνε πίσω το άνοιγμα του Taxis για την υποβολή των φορο-δηλώσεων: Αυτή την στιγμή το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η υποβολή των δηλώσεων θα αρχίσει τον Μάιο καθώς υπολογίζεται ότι έως τότε θα έχουν ληφθεί όλες οι σχετικές αποφάσεις και θα έχουν γίνει οι απαραίτητες προσθήκες στο Ε1.

Η εξίσωση των τεκμηρίων

Ένα από τα ζητήματα ουσίας που «πονοκεφαλιάζει» το Υπουργείο Οικονομικών είναι το σε ποιο ύψος η επιστρεπτέα προκαταβολή θα μετέχει στην κάλυψη των τεκμηρίων. Έχει αποφασιστεί πάντως ότι τα εισοδήματα από τα επιδόματα θα είναι προσυμπληρωμένα στο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, όπως και τα υπόλοιπα εισοδήματα από επαγγελματικές δραστηριότητες και θα καλύψουν μέρος των τεκμηρίων. 

Όμως, ανοιχτό παραμένει ακόμα το ενδεχόμενο μείωσης στο ύψος των τεκμηρίων, καθώς αυτό θα εξεταστεί σε επόμενο στάδιο, όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την πορεία των δημοσίων οικονομικών.

Θεωρείται πάντως σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει κάποιου είδους παρέμβαση προκειμένου να δοθεί λύση σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που την περασμένη χρονιά βρέθηκαν με μοναδικό εισόδημα τα 534 ευρώ της αναστολής και τώρα κινδυνεύουν να πληρώσουν τσουχτερό φόρο από τα τεκμήρια. 

Σε αυτό το μέτωπο υπάρχουν σενάρια είτε αναλογικής φορολόγησης με βάση τη μείωση των εισοδημάτων τους μήνες που βρέθηκαν σε αναστολή, είτε πλήρους απαλλαγής από τα τεκμήρια για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2020.

30-3-2021/09:26