ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ''ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ'' ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΔΟΘΗΚΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ...

2021-10-12

Η αποδοχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις «λίστες Πέτσα» και τη δημοσκοπική εταιρία OpinionPoll απ' όλα τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημιούργησε για πρώτη φορά ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί σε μία σειρά από θέματα.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους για την αποδοχή της πρότασης για εξεταστική επιτροπή από το ΚΙΝΑΛ, τα ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο για μια σημαντική πολιτική νίκη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς μέσα από την κίνηση της εξεταστικής επιτροπής δημιουργήθηκε ένα αντικυβερνητικό μέτωπο, το οποίο αναμένεται να εκφραστεί με κάθε τρόπο μέσα στην Βουλή και το οποίο δεν αποκλείεται να αποτελέσει τη βάση για την επόμενη μέρα.

Το σκεπτικό της πρότασης που συσπείρωσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηρίζετε στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να εξεταστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ, από τις λίστες Πέτσα 1 και 2, η εμβολιαστική καμπάνια του Υπουργείου Υγείας, η χρηματοδότηση της Enterprise Greece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης...

...  καθώς και η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη της δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll, τα αποτελέσματα της οποίας έχει αρνηθεί να ελέγξει η κυβερνητική πλειοψηφία στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παρά το αίτημα και τα σχετικά στοιχεία που προσκόμισε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα λένε ότι η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει το θέμα θα φέρει διαδικαστικά προσκόμματα ερμηνεύοντας το Σύνταγμα όπως την συμφέρει.

Πιο συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει δική της πρόταση, ζητώντας ο διαφημιστικός έλεγχος να ξεκινήσει από το 2015 - και με την προοπτική οι δύο προτάσεις να συγχωνευθούν - σκοντάφτει στο γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν ορίζεται από το Σύνταγμα.

Οι ίδιοι άνθρωποι μιλούν για τερτίπια και επικοινωνιακά τεχνάσματα, ενώ επισημαίνουν το γεγονός ότι με την συμπεριφορά της η κυβέρνηση επιχειρεί να ακυρώσει τις αλλαγές που η ίδια έκανε στο Σύνταγμα.

Φυσικά, η συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή για τη λίστα Πέτσα θα γίνει κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, καθώς το κύμα ακρίβειας φουντώνει, ενώ και το θέμα της πανδημίας συνεχίζει να απασχολεί τους πολίτες. 

Ο συσχετισμός αυτών των θεμάτων με τα χρήματα που δόθηκαν μέσα στην πανδημία για την εμβολιαστική καμπάνια, - η οποία δεν έφερε και μεγάλα αποτελέσματα - λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα αναδείξει - την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος χωρίς αντικειμενικά κριτήρια, παρά μόνο για την προβολή της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού.

12-10-2021/08:45