ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΤΕΛΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ  ‘’ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ’’ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!!

2022-05-20

Όλο και περισσότεροι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι αναφέρονται στην τέλεια καταιγίδα!!
Τι σημαίνει τέλεια καταιγίδα; Η τέλεια καταιγίδα είναι μια χρονική συγκυρία όπου πολλά αρνητικά πράγματα υλοποιούνται ταυτόχρονα και διαμορφώνουν μια άκρως αρνητική εικόνα χτυπώντας, οικονομία, αγορές, χρηματιστήρια και ομόλογα.

Η τέλεια καταιγίδα έρχεται στην Ελλάδα. Ποιοι θα είναι οι παράγοντες που θα ενεργοποιήσουν την τέλεια καταιγίδα στην Ελλάδα;

1)Το χτύπημα στην ελληνική οικονομία θα το δούμε με ετεροχρονισμό φάσης.
Τι σημαίνει αυτό;

Για το 2022 θα δούμε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο 2,5% σε ένα αρκετά αισιόδοξο σενάριο αλλά πιθανότατα από το α΄ τρίμηνο του 2023 θα δούμε ύφεση στην Ελλάδα και θα είναι ένα ισχυρό οικονομικό σοκ αλλά και πολιτικό σοκ καθώς το 2023 για την Ελλάδα θα είναι έτος εκλογών.

Η πιθανότητα ύφεσης στην Ελλάδα δεν έχει εκτιμηθεί, ούτε έχει αναλυθεί και κανένα οικονομικό μοντέλο δεν την έχει συμπεριλάβει ως πιθανότητα. Η ύφεση όμως θα έρθει...

2)Η Ελλάδα έχοντας δαπανήσει ή κατά το ορθότερο πετάξει στο καλάθι των αχρήστων 44 δισεκ. για την πανδημία έχει εξαντλήσει τα πυρομαχικά της.
Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει άλλη κρίση, η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει στασιμοπληθωρισμό, ενεργειακή κρίση... θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο...

3)Η Ελλάδα ήδη έχει αποδόσεις στα ομόλογα π.χ. την 10ετία 3,62% έναντι του Γερμανικού 1,02% διαμορφώνοντας ένα spread μια μεταξύ τους διαφορά δηλαδή 2,60% ή 260 μονάδες.
Το βασικό σενάριο είναι ότι το spread θα άνοιγε στις 250 μονάδες βάσης με προοπτική έως 300 μονάδες βάσης.
Σε ένα σενάριο χάους θα δούμε 1,5% το 10ετές γερμανικό ομόλογο και το ελληνικό 10ετές στο 4,20%.
Για όσους θυμούνται, αυτά ήταν τα επιτόκια της Ελλάδος επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ εύκολα κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τις οικονομικές αποτυχίες του αλλά θα πρέπει να δικαιολογήσει όχι την απόδοση 4,20% αλλά γιατί αδυνατεί να βγει στις αγορές.

4)Προβλέπουμε ότι η Ελλάδα θα μειώσει δραματικά τις εκδόσεις ομολόγων από εδώ και πέρα καθώς ήδη βρίσκεται στα πρόθυρα να τεθεί εκτός αγορών.
Τι σημαίνει αυτό;
Η Ελλάδα εάν προσπαθήσει να εκδώσει νέο χρέος θα υποστεί ψυχρολουσία, όπως συνέβη στην τελευταία έκδοση που ήταν πλήρως και ολοκληρωτικά αποτυχημένη και είχαμε και την στήριξη της ΕΚΤ που έχει αγοράσει 35 δισεκ. ελληνικά ομόλογα.

Η τέλεια καταιγίδα πλησιάζει στην Ελλάδα.
Ούσα μια αδύναμη, οικονομία που στηρίζεται σε δανεικά και εξωτερικές υποστηρίξεις ή δεκανίκια... η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να πάει μακριά.

Γρήγορα τα προβλήματα που χτύπησαν την Ελλάδα στο παρελθόν θα επανεμφανιστούν και η κυβέρνηση της ΝΔ θα κληθεί να επαναλάβει μια διαχείριση τύπου ΣΥΡΙΖΑ καθώς το μείγμα, ύφεσης, πληθωρισμού και στασιμοπληθωρισμού και ραγδαίας επιδείνωσης των δημοσίων οικονομικών θα θέτει το δίλημμα σε τι διαφέρει άραγε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ;

20/5/2022