ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ-ΠΕΛΛΑΣ-ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ…

2022-05-05

ΣΧΟΛΙΟ 1

«Αγανάκτηση των αγροτών της Δημοτικής Ενότητας Εξαπλατάνου του Δήμου Αλμωπίας για την έκδοση των πορισμάτων από τον ΕΛΓΑ»

Θεσσαλονίκη, 11/03/2022

Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ: Τoν κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Αγανάκτηση των αγροτών της Δημοτικής Ενότητας Εξαπλατάνου του Δήμου Αλμωπίας για την έκδοση των πορισμάτων από τον ΕΛΓΑ»

Κύριε Υπουργέ,

Την θλίψη και την αγανάκτηση τους εκφράζουν τα μέλη του αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Αγρός αλλά και όλοι οι αγρότες της Δημοτικής Ενότητας Εξαπλατάνου του Δήμου Αλμωπίας για την έκδοση των πορισμάτων από τον ΕΛΓΑ, τα οποία δεν αντιστοιχούν στην πραγματική ζημία που υπέστησαν από τη σφοδρή χαλαζόπτωση στις 10 Ιουνίου 2021. Συγκεκριμένα, η χαλαζόπτωση έπληξε τα εξής χωριά:

 Φιλώτεια, Φούστανη, Θηριόπετρα, Πρόδρομο, Νερόμυλο, Ίδα, Κωνσταντία, Μηλιά, Εξαπλάτανο, Ριζοχώρι, Νεοχώρι, Βορεινό, Χρύσα, Τσάκωνες, Μεγαπλάτανο και Νότια. Κατόπιν αυτού, εκτιμητές γεωπόνοι του ΕΛΓΑ πραγματοποίησαν επισκόπηση στα πληγέντα αγροκτήματα και είδαν από κοντά το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς, το οποίο όμως δεν αποτύπωσαν στα πορίσματα των αποζημιώσεων τους, με αποτέλεσμα να επικρατεί απογοήτευση στους παραγωγούς.

 Για ακόμη μία φορά οι εκτιμητές δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να καταγράψουν τις πραγματικές ζημίες, με αποτέλεσμα ο αγροτικός κόσμος της Αλμωπίας που περίμενε αντικειμενικά πορίσματα να μένει ακόμη και εκτός αποζημιώσεων, λόγω της ανικανότητας κάποιον εκτιμητών γεωπόνων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να μεριμνήσετε άμεσα με ανάλογες ενέργειες σας, ώστε, έστω και την ύστατη στιγμή, να πράξετε τα αυτονόητα και να αποκαταστήσετε όλα τα λάθη και τις αδικίες που έγιναν πάλι σε βάρος των αγροτών;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ΄αριθμ. 3856/14-03-2022 Ερώτηση

Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Βελόπουλος, σας ενημερώνουμε τα εξής:

Για τις καλυπτόμενες από τον ΕΛ.Γ.Α. ζημιές που προκλήθηκαν από την χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στις 10/6/2021 στην ευρύτερη περιοχή της Δ.Ε Εξαπλατάνου του δήμου Αλμωπίας της Π.Ε. Πέλλας, κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες, το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε και κοινοποιήθηκαν τα πορίσματα.

Σημειώνεται ότι τα πορίσματα των εκτιμήσεων εμπεριέχουν τόσο την ποσοτική ζημία (απώλεια παραγωγής), όσο και την ποιοτική ζημιά (ποιοτική υποβάθμιση παραγωγής), και είναι εξατομικευμένα, λαμβάνοντας υπ' όψιν, εκτός από τη σφοδρότητα ενός καιρικού φαινομένου, που επίσης μπορεί τοπικά να ποικίλει, παραμέτρους όπως η κατάσταση της καλλιέργειας, οι καλλιεργητικές φροντίδες, το στάδιο ωρίμανσης, η ποικιλία, η δυναμική της καλλιέργειας, η εμπορία του προϊόντος ,κλ.π. Συνεπώς, ακόμη και πορίσματα γειτονικών αγροτεμαχίων δύναται να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα ποσοστά ζημιάς από χαλάζι, όπως προέκυψαν μετά τις εκτιμήσεις, κυμαίνονται από 0% έως 100%.

Στο φαινόμενο της χαλαζόπτωσης, οι ζημιές δεν είναι δυνατόν να είναι ίδιες σε όλα τα αγροτεμάχια μιας περιοχής, καθώς διαβαθμίζονται ανάλογα με την απόσταση κάθε αγροτεμαχίου από το επίκεντρο του χαλαζιού, στο οποίο η ένταση του φαινομένου είναι σφοδρότερη.

Στους παραγωγούς που δε συμφωνούν με τα πορίσματα των εκτιμήσεων, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης, δίνεται το δικαίωμα να υποβάλουν ένσταση ζητώντας επανεκτίμηση, κατά τη διενέργεια της οποίας η ζημιά τους εξετάζεται εξ αρχής από δύο γεωπόνους εκτιμητές και στην περίπτωση που διαπιστωθούν λάθη ή παραλείψεις διορθώνονται.

Επισημαίνεται ότι στην επανεκτίμηση θα ληφθούν υπ' όψιν: α) το σκεπτικό της πρώτης εκτίμησης, και β) τα στοιχεία από τιμολόγια παράδοσης, εμπορίας κ.λ.π. που θα καταθέσουν οι παραγωγοί, γ) τα ποσοστά ζημιάς όμορων κτημάτων που είχαν διατυπωθεί από την πρώτη εκτίμηση.

Επισημαίνεται τέλος και στην Π.Ε. Πέλλας (συμπεριλαμβανομένου του Δ. Αλμωπίας) για τις ζημιές του 2021 έγιναν 415 αναγγελίες, υποβλήθηκαν 21.320 δηλώσεις ζημιάς και έχουν ήδη καταβληθεί αποζημιώσεις ύψους 87.440.000 €. Η ολοκλήρωση καταβολής αποζημιώσεων αναμένεται στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ

05/5/2022

ΣΧΟΛΙΟ 1

Ημερομηνία:

2022-05-05 18:39

Μήνυμα:

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΙ, ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΕΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΑΘΗΝΑ ΕΝΩ ΑΛΛΟΙ ΧΑΘΗΛΑΝ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ