ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ ΣΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ...

2022-05-16

ΕΡΩΤΗΣΗ Των: Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ: Τoν κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Ζημιές από τον παγετό σε καλλιέργειες του Δήμου Αλμωπίας»

Κύριε Υπουργέ,

Ο παγετός του Μαρτίου και του Απριλίου αλλά και συνολικά οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες των δύο τελευταίων μηνών στον Δήμο Αλμωπίας προκάλεσαν σε μεγάλο βαθμό πτώση καρπού σε πολλές καλλιέργειες. Οι ζημιές διαπιστώνονται κυρίως σε ποικιλίες κερασιών ιδιαίτερα πρώιμων και σε πολλές περιπτώσεις ροδακινιών οι οποίες δεν καλύφθηκαν με τις προηγούμενες αναγγελίες. 

Έτσι, κρίνεται αναγκαίο να ανοίξει νέα διαδικασία αναγγελίας ζημιών η οποία θα περιλαμβάνει όλες εκείνες τις περιπτώσεις που δεν καλύφθηκαν με τις προηγούμενες. Ο ΕΛΓΑ αυτήν την χρονική στιγμή οφείλει να καταγράψει τις ζημιές. Συνεπώς, για όσες περιπτώσεις παγετού δεν συμπεριλήφθηκαν στις προηγούμενες αναγγελίες θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα το ενδεχόμενο νέας αναγγελίας για την πτώση καρπού. 

Να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι εκτιμήσεις των ζημιών και να δοθούν εν συνεχεία χωρίς καθυστερήσεις οι αποζημιώσεις στους αγρότες, οι οποίοι δεν έχουν άλλες αντοχές για ακόμη μία καταστροφική χρόνια.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να μεριμνήσετε άμεσα με ανάλογες ενέργειες σας, ώστε να ανοίξει νέα διαδικασία αναγγελίας ζημιών από τον ΕΛΓΑ που θα περιλαμβάνει την καρπόπτωση από τον παγετό του Μαρτίου και Απριλίου 2022;

Οι ερωτώντες Βουλευτές ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

16/5/2022