ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΚΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ!!

2022-10-07

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στον Ερντογάν ότι αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες

Μητσοτάκης: Ένταση με Ερντογάν στην Πράγα - «Μην αμφισβητείς την κυριαρχία των νησιών». Ένταση επικράτησε στο δείπνο των ηγετών στην Πράγα όταν πήρε τον λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος της παρέμβασής του ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πήρε αμέσως τον λόγο και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών.

Επιπλέον, είπε στον Ερντογάν ότι αντί να προκαλεί, θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Eρντογάν: Όποια χώρα μας ενοχλεί, να ξέρει πως «μια νύχτα μπορεί να έρθουμε ξαφνικά»

«Όποια χώρα μας ενοχλεί και μας επιτίθεται, η απάντηση μας είναι "μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ"», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν με τη δήλωση «μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά», εννοούσε ότι θα επιτεθεί στην Ελλάδα, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε: «Το θέμα το κατάλαβες καλά. Όποια χώρα μας ενοχλεί και μας επιτίθεται, η απάντηση μας είναι "μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ". Αυτό έτσι πρέπει να το ξέρουν, να το καταλάβουν. Αφού εσεις έτσι το καταλάβατε, άρα κι εκείνοι το κατάλαβαν έτσι».

«Δεν έχουμε βλέψεις σε εδάφη άλλων χωρών»

Ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε επίσης: «Βλέπουμε ότι ορισμένες χώρες-μέλη της Ένωσης κλιμακώνουν τις εντάσεις αντί να επιδιώκουν σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία. Εδώ, θα ήθελα να υπογραμμίσω το εξής: Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στην κυριαρχία, στα εδάφη, στα δικαιώματα οποιασδήποτε χώρας. 

Αγωνιζόμαστε μόνο για την προστασία των συμφερόντων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων. Δεν θέλουμε ένταση με κανέναν από τους γείτονές μας. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. 

Αναμένω από την Ε.Ε. να καλέσει τους συνομιλητές μας σε διάλογο σε διμερή βάση, αντί να υποστηρίζει άδικες και παράνομες εντάσεις, υπό την αλληλεγγύη της ενότητας. Για μια μόνιμη λύση, τα δεδομένα στο νησί της Κύπρου πρέπει να γίνουν αποδεκτά. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα βήματά μας υπό το φως αυτών των αληθειών».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε επίσης ότι δεν έχει τίποτα να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση. «Ολόκληρη η πολιτική τους βασίζεται σε ψέματα, δεν είναι ειλικρινείς. Δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα», τονισε χαρακτηριστικά.

07/10/2022