''ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ'' ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΔΕΣΣΑΣ:'' ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ Κ. ΓΙΑΝΝΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.’’

2021-12-04

Σε δήλωσή σας σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα σχετικά με την αθωωτική απόφαση για το αδίκημα της απιστίας που εκδόθηκε για τον πρώην δήμαρχο κ. Σόντρα, διαβεβαιώσατε κ. Γιάννου ότι το έλλειμμα των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ είναι πραγματικό, δηλαδή τα λεφτά λείπουν από το ταμείο του Δήμου και τα λεφτά δεν είναι λίγα, είναι πολλά.

«Είναι πολλά τα λεφτά κ. Γιάννου» που χάθηκαν από τον Δήμο Εδεσσας και για την εκκαθάριση της Τουριστικής Α.Ε που εκμεταλλευόταν το δημοτικό κέντρο των Καταρρακτών, την οποία η παράταξή σας διοικούσε από το 2011. Το 2015 αποφασίσατε την λύση και εκκαθάρισή της γιατί καταφέρατε να υπάρχουν χρέη για τρία συνεχόμενα χρόνια 2012-2013-2014.

Γιατί δημιουργήθηκαν τα χρέη της Τουριστικής ΑΕ; Υπήρξαν καταγγελίες και μήνυση των εργαζομένων για κακοδιαχείριση, έχουν γίνει έλεγχοι από τους αρμόδιους ελεγκτές και η υπόθεση που βρίσκεται στο στάδιο της Τακτικής Ανάκρισης, ερευνάται από την Δικαιοσύνη.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Είστε εκτεθειμένος κ. Γιάννου. Εσείς έχετε και μια πρωτιά έναντι της προηγούμενης διοίκησης. Το έλλειμμα του Δήμου στα 10 χρόνια της θητείας τους ήταν 4,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εσείς χρειαστήκατε μόλις 4 χρόνια (2011 μέχρι 2015) για να εκτοξεύσετε τα χρέη της Τουριστικής Α.Ε. σε πάνω από 2.000.000 Ευρώ.

Χρέη, που με δική σας απόφαση, η οποία μάλιστα στην περίπτωση αυτή δεν ήταν υποχρεωτική από τον νόμο αλλά δυνητική, τα φορτώσατε στον Δήμο Εδεσσας για να απαλλάξετε τον εαυτό σας ως Πρόεδρο καθώς και τους προηγούμενους Προέδρους κ.Τσεπκεντζή και κ.Γιώγα από τα χρέη, τα οποία οφείλατε να πληρώσετε εσείς προσωπικά.

Η μόνη διαφορά είναι ότι στην περίπτωση της προηγούμενης διοίκησης δεν ξέρετε που πήγαν τα λεφτά, όπως λέτε, ενώ στη δική σας περίπτωση ξέρετε.

Επιβαρύνατε τον Δήμο Εδεσσας να πληρώνει για τα χρέη της Τουριστικής ΑΕ, προς το εφορία 530.868,06 Ευρώ και προς το ΙΚΑ 1.043.587,19 ευρώ, με παρακράτηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που προορίζονται για την κάλυψη δαπανών του Δήμου 22.035,69 Ευρώ κάθε μήνα, δηλαδή 264.428,28 Ευρώ τον χρόνο τα οποία θα πληρώνονται μέχρι το 2023.

Επίσης ο Δήμος Εδεσσας πλήρωσε για οφειλές προς εργαζόμενους της Τουριστικής ΑΕ 429.430,83 Ευρώ και σε προμηθευτές της 107.714.77 Ευρώ. Συνολικά όλα αυτά τα ποσά είναι 2.111.600 Ευρώ και αποδεικνύονται από έγγραφα που είναι στην διάθεση του κάθε πολίτη.

Ξέρετε πόσα έργα θα μπορούσαν να γίνουν με τα χρήματα αυτά προς όφελος των δημοτών; Το γήπεδο τουλάχιστον θα είχε τελειώσει.

Το πλέον αστείο αλλά και συνάμα εξοργιστικό στην δήλωσή σας κ. Γιάννου είναι η διαπίστωση που κάνετε, ότι η δίκη πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία του ορκωτού λογιστή, ο οποίος, όπως λέτε, όλως παραδόξως δεν εμφανίστηκε. Τολμάτε ΕΣΕΙΣ και μιλάτε για μη παρουσία ορκωτού λογιστή;

Μα στην δική σας περίπτωση της Τουριστικής Α.Ε. ΟΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ «όλως παραδόξως» ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 6 ΧΡΟΝΙΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο για να ενημερώσουν σχετικά με την πορεία της εκκαθάρισης και να δώσουν εξηγήσεις για την οικονομική διαχείριση. 

Είστε ο μόνος που τους γνωρίζει, γιατί εσείς προσωπικά τους διορίσατε, και με διάφορες δικαιολογίες τους καλύπτετε μέχρι και σήμερα. Η εκκαθάριση ακόμη δεν έκλεισε και υπάρχουν ήδη νέα χρέη (πέρα από τα 2.111.600 Ευρώ) προς την εφορία και στον ΕΦΚΑ ύψους 600.000,00 Ευρώ περίπου. Άγνωστο λοιπόν που μπορεί να φτάσει η μαύρη τρύπα της Τουριστικής ΑΕ μέχρι την οριστική της εκκαθάριση.

Και αν ο εισαγγελέας χρησιμοποίησε, όπως λέτε, εκφράσεις του τύπου «άτακτη διοίκηση» και «αμελής συμπεριφορά» για τον πρώην Δήμαρχο, στην δικιά σας περίπτωση τι θα πρέπει να πει δηλαδή, όταν πρόσφατα για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα, δηλώσατε ότι «δεν μπορείτε να βρείτε» τρείς ταμειακές μηχανές, οι οποίες ακόμη αγνοούνται; Και δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις παλαιότερες δηλώσεις σας περί μη ανεύρεσης επί χρόνια των εκκαθαριστών, με αποκορύφωμα την δήλωσή σας, ότι δεν γνωρίζατε ότι υπήρχε και δεύτερος εκκαθαριστής!!! Και ας τον είχατε διορίσει εσείς.

Αυτή λοιπόν είναι η δική σας χρηστή, «επιμελής» και «τακτική διοίκηση» κ. Γιάννου. Είναι υποκρισία να δηλώνετε ότι μπορείτε να κοιτάτε στα μάτια τους πολίτες και ότι σέβεστε το δημόσιο χρήμα και τους δημότες.

Οι πράξεις σας αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Η τακτική που ακολουθείτε είναι αδιαφάνεια, συγκάλυψη παραπλάνηση και συσκότιση. Και αυτή την τακτική ακολουθείτε και στο θέμα της «ΕΣΤΙΑΣ» όπου, ενώ ο μισθωτής με αγωγή ζητάει από τον Δήμο αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων, ακόμη μέχρι σήμερα δεν μας έχετε δώσει όλα τα έγγραφα στοιχεία και πλήρεις απαντήσεις, για να μπορέσουμε να συνδράμουμε τον Δήμο στην απόκρουση της αγωγής.

Εμείς έστω και τώρα σας καλούμε να είστε ειλικρινής για όλα τα θέματα του Δήμου, να πείτε την αλήθεια στους δημότες και όχι με επικοινωνιακά τεχνάσματα να επιχειρείτε να εμφανίσετε ότι εσείς είστε διαφορετικός.

Για την «ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ»

Ο επικεφαλής

Αντώνης Ρυσάφης 

04-12-2021/12:24