ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ALMOTEK ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ

2021-01-29

Με πολλά προβλήματα και απίστευτες καθυστερήσεις στο πληροφοριακό σύστημα ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία υποβολής αιτήσεων του Προγράμματος Εξοικονομώ - Αυτονομώ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουγείου Ενέργειας εντάχθηκαν 6.045 από τις συνολικά 17.527 αιτήσεις. Το μέσο ποσοστό επιτυχίας κυμαίνεται στο 34,50%. Το γραφείο μας πέτυχε να εντάξει 26 σε σύνολο 41 δυνητικά ωφελούμενων, δηλαδή είχε ποσοστό επιτυχίας 63,50%, κατοχυρώνοντας έργα συνολικού προϋπολογισμού 715.000€.

Καταφέραμε να ανταποκριθούμε επιτυχώς σε ένα πρόγραμμα με λάθος εξ΄ αρχής δομή, σε ένα πρόγραμμα χωρίς κριτήρια βαθμολόγησης - αξιολόγησης της αίτησης, σε ένα πρόγραμμα βασισμένο στη λογική του όποιος προλάβει πρόλαβε, σε ένα πρόγραμμα του οποίου ο κόπος τριών μηνών του μηχανικού κρίνεται σε 10-15 λεπτά!

Το Εξοικονομώ είναι ένα Πρόγραμμα που έχει διαρκή επαφή μεταξύ μηχανικού και πελάτη. Αυτοψία για Ενεργειακή Επιθεώρηση, τηλεφωνικές επικοινωνίες, ραντεβού και συναντήσεις για την διαμόρφωση της πρότασης παρεμβάσεων και της σύνταξης του φακέλου υποβολής της αίτησης, σεμινάρια για όσους προσπαθήσουν εντάξουν την αίτηση μόνοι τους. Έτσι δημιουργούνται σε πολλές περιπτώσεις διαπροσωπικές σχέσεις οι οποίες εξελίσσονται σε φιλικές και ξεφεύγουν από τη στενή σχέση «μηχανικού - πελάτη». Αποτέλεσμα αυτού, να βλέπουμε φίλους, είτε παλιούς είτε νεότερους να μένουν εκτός Προγράμματος. Να βλέπουμε ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη αυτήν την ενεργειακή αναβάθμιση να μένουν εκτός προγράμματος γιατί κρίθηκαν με βάση τον χρόνο και ακόμα χειρότερα με βάση την απόκριση του πληροφοριακού συστήματος, το οποίο σήμερα ήταν επιεικώς απαράδεκτο. Να είμαστε αναγκασμένοι να «λογοδοτήσουμε» χωρίς πραγματικά να φέρουμε καμία ευθύνη για τη μη ένταξη κάποιου! Ελπίζουμε να εφαρμοστούν, όπως διαφαίνεται επιτέλους, από το Υπουργείο Ενέργειας κριτήρια εξοικονόμησης ενέργειας και οικονομικά κριτήρια από τον επόμενο κύκλο του προγράμματος για την έγκριση ή μη μίας αίτησης.

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας, παραμένουμε δίπλα σας.

Με εκτίμηση,

ALMOTEK I.K.E.

Σπρίτος Νικόλαος, Πολιτικός Μηχανικός

Σπρίτος Δημήτριος, Αρχιτέκτων Μηχανικός

Τα υπόλοιπα στελέχη του γραφείου

Όλοι οι εξωτερικοί συνεργάτες