ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ: Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΕΙ ΡΟΔΑΚΙΝΑ!! (ΒΙΝΤΕΟ)

2022-07-28

ΣΧΟΛΙΟ 1

Μιλάει στη larissanet ο κ. Ελευθέριος Δαμασιώτης (ιδιοκτήτης Φυτωρίων Δαμασιώτη), πρωτοπόρος στην πλήρη εκμηχάνιση των δεντροκαλλιεργειών

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πανελλαδικά, μηχανική συγκομιδή ροδάκινων για βιομηχανική χρήση. Η έλλειψη εποχικών εργατικών χεριών οδηγεί στην πλήρη εκμηχάνιση των δεντροκαλλιεργειών (βερίκοκο, ροδάκινο, αμύγδαλο, ελιά).

Μιλώντας στη larissanet για το νέο εγχείρημα ο κ. Ελευθέριος Δαμασιώτης (ιδιοκτήτης Φυτωρίων Δαμασιώτη), πρωτοπόρος στην πλήρη εκμηχάνιση των δεντροκαλλιεργειών εξέφρασε την ικανοποίησή του από τα πρώτα αποτελέσματα και τη θετική ανταπόκριση των βιομηχανιών.

«Συγκομίσαμε, για πρώτη φορά πανελλαδικά, ροδάκινα με μηχανικό τρόπο για βιομηχανική χρήση, όπως κάναμε πριν από έναν μήνα και με τα βερίκοκα. Σε δέντρα ηλικίας 1,5 χρόνου είχαμε παραγωγή 800 κιλά ανά στρέμμα» σημειώνει ο κ. Δαμασιώτης και εξηγεί πως στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο η φύτευση έγινε σε αποστάσεις 3,20 μέτρα ανά σειρά, πλάτος 0,75 μ. και ύψος 1,5 μέτρο. Όλες οι εργασίες πλέον (φύτεμα, κλάδεμα και συγκομιδή) γίνονται με μηχανικό τρόπο.

Ο κ. Δαμασιώτης επισημαίνει πως ο κάθε παραγωγός, με το νέο μοντέλο μπορεί να διαχειριστεί μόνος του μέχρι 200 στρέμματα πυκνής φύτευσης δεντροκαλλιεργειών. Και υπενθυμίζει πως δεν απαιτούνται εργατικά χέρια, τα οποία είναι δυσεύρετα τα τελευταία χρόνια.

«Θετικές οι βιομηχανίες»

Όσον αφορά το αποτέλεσμα υπήρξε θετική ανταπόκριση από τη βιομηχανία για τα ροδάκινα, αλλά και τα βερίκοκα που συγκομίστηκαν με μηχανικό τρόπο νωρίτερα φέτος. Τα ποσοστά απομοίωσης είναι 20 έως 22%, που σημαίνει πως είναι εφάμιλλο με το χέρι.

«Στο νέο μας αυτό εγχείρημα υπήρξε και η έμπρακτη υποστήριξη των βιομηχανιών» προσθέτει ο κ. Δαμασιώτης. Τη νέα χρονιά ευελπιστούμε το ποσοστό απομοίωσης να μειωθεί σημαντικά σε συνεργασία και με το γεωπονικό τμήμα της βιομηχανίας.

Mηχανικό κλάδεμα πυκνής φύτευσης ροδακινιάς

Ο παραγωγός με το νέο μοντέλο δίνει:

  • υπεραξία στο προϊόν
  • ξοδεύει λιγότερα τοξικά φάρμακα
  • παράγει με τρόπο, πιο φιλικό προς το περιβάλλον
  • κερδίζει σε χρήμα και χρόνο, ενώ μειώνει σημαντικά τον κόπο του.

Πηγή: larissanet.gr

28/7/2022

ΣΧΟΛΙΟ 1

Ημερομηνία:

2022-07-28 14:49

Μήνυμα: Αφού δεν έρχονται οι εργάτες καιρός ηταν