ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ-ΠΟΙΟΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ!! (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

2021-10-23

-''ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΝΤΟΧΕΣ''!!

-''ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ (ΠΕΛΛΑ) ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΡΟΥΜΕ''!!

-''ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΜΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ''!!

Με την παρουσία εκπροσώπων φορέων, συλλόγων και σωματείων της Πέλλας, πραγματοποιήθηκε πριν λίγο, σήμερα Σάββατο 23/10/2021, η προγραμματισμένη σύσκεψη που διοργάνωσε η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Έδεσσας, προκειμένου σχεδιάσουν και αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Έδεσσας και την αναστολή λειτουργίας της ΜΕΘ.

Στην παραπάνω σύσκεψη μετείχαν  και γιατροί που έχουν τεθεί σε αναστολή, ενώ παρόντες από το Δήμο Έδεσσας ήταν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Τσιτσάγγας Χαράλαμπος της ''ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ'' και ο Πέτκος Τάσος, από την ''ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ'' και ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Σκύδρας της ''ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ'' Σουμελίδης Γιάννης.

Με μελανά χρώματα περιέγραψαν για μία ακόμη φορά οι παρόντες γιατροί την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Έδεσσας, από τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του γιατρού παθολόγου Γιοβανίδη Ιορδάνη, ο οποίος όπως ανέφερε εφημερεύει μέρα παρά μέρα αφού υπάρχουν μόνο δύο παθολόγοι γιατροί, ο οποίος ήρθε στη σύσκεψη αμέσως μόλις παρέδωσε στη συνάδελφό του, με δύο ώρες μόνο ύπνο!! λόγω των πολλών περιστατικών που υπήρχαν στο Νοσοκομείο κατά την εφημερία του.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο Νοσοκομείο 40 άτομα με Κορονό-ιό και άλλα 25 με παθολογικές παθήσεις, ενώ συνολικά και στα δύο Νοσοκομεία (Έδεσσας και Γιαννιτσών) έχουν τεθεί σε αναστολή πάνω από 130 εργαζόμενοι σ΄  αυτά!!.

Πρότεινε να δοθούν κίνητρα σε γιατρούς για να έρθουν στην Έδεσσα, ενώ επεσήμανε ότι θα πρέπει και ο Δήμος Έδεσσας να συνδράμει είτε παραχωρώντας διαμερίσματα που έχει στην κατοχή του για να μένουν γιατροί αλλά δίνοντάς του και παράλληλα το λεγόμενο παραμεθόριο επίδομα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, δυναμιτίσθηκε το κλίμα μέσα στην αίθουσα, όταν ο Διευθυντής της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Βασιλείου, ο οποίος βρίσκεται σε αναστολή, και δε φορούσε μάσκα, αντιπαρατέθηκε με γυναίκα εκπαιδευτικό για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού και τη χρήση μάσκας, αποχωρώντας από την αίθουσα!!

Τελικά ομόφωνα ψηφίσθηκε στο τέλος της σύσκεψης το ψήφισμα το οποίο περιέχει και προτείνει:

1.- Να επιδοθεί το παραπάνω ψήφισμα στον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας.

2.-Να διοργανωθούν συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις με μουσική στο χώρο των μικρών Καταρρακτών.

3.-Να επισκεφθεί αντιπροσωπεία το γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

4.-Να διοργανωθούν κινητοποιήσεις.

5.-Να επιστρέψουν στις εργασίες του όλοι οι Νοσοκομειακοί που βρίσκονται σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού.

Δείτε σχετικά στο παρακάτω βίντεο και φώτο...

23-10-2021/17:03

ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΠΕΛΛΑΣ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΜΕΘ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ-ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ- ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

23 Οκτώβρη 2021

Η αναστολή λειτουργίας της ΜΕΘ του νοσοκομείου Έδεσσας δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Το αφήγημα ότι η ΜΕΘ έκλεισε επειδή «έφυγαν οι γιατροί», συγκαλύπτει το γεγονός ότι οι παραιτήσεις και η επακόλουθη κατάρρευση της ΜΕΘ των Γιαννιτσών είναι αποτέλεσμα της ασφυκτικής πίεσης που δέχτηκε καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας για 20 συνεχόμενους μήνες, λόγω των μεγάλων ελλείψεων μόνιμων κλινών ΜΕΘ και εξειδικευμένου προσωπικού.

Η πανδημία αποκάλυψε την συνολική γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας. Από την πρώτη στιγμή οι νοσοκομειακοί γιατροί είχαν καταγγείλει την δραματική έλλειψη κλινών ΜΕΘ και εξειδικευμένου προσωπικού (εντατικολόγων, νοσηλευτών), όμως η κυβέρνηση πεισματικά κώφευε. Το Υπουργείο Υγείας επέλεξε να αντιμετωπίσει την δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, με τη δημιουργία «αυτοσχέδιων» κλινών ΜΕΘ.

Η διαχρονική υποβάθμιση των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών είναι ένα έγκλημα εκ προμελέτης με αυτουργούς όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν την τελευταία 10ετία. Οικονομικός στραγγαλισμός των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, προσλήψεις με το σταγονόμετρο και υποστελέχωση, εντατικοποίηση, άθλιες συνθήκες εργασίας, απόλυτη μισθολογική απαξίωση. 

Η απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να πετάξει έξω από το ΕΣΥ δεκάδες συναδέλφους υγειονομικούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, έδωσε τη χαριστική βολή στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.Έχοντας λοιπόν προετοιμάσει το έδαφος, έχοντας οδηγήσει τμήματα και κλινικές στα όρια της κατάρρευσης, έρχονται τώρα να πουν ότι η μόνη λύση είναι οι συγχωνεύσεις.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί είχαν έγκαιρα καταγγείλει τα κυβερνητικά σχέδια για συγχωνεύσεις και μετακινήσεις τμημάτων και κλινικών των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από τον περασμένο Ιούνη είχε δηλώσει πως «έχουμε περισσότερα περιφερειακά νοσοκομεία από όσα θα έπρεπε». 

Κοινός παρονομαστής αυτών των σχεδιασμών είναι το κλείσιμο της στρόφιγγας της κρατικής χρηματοδότησης στην υγεία, ο δραστικός περιορισμός στο ελάχιστο των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών. Από την άλλη, η κυβέρνηση, ταυτόχρονα με τη δήλωση του πρωθυπουργού, κυριολεκτικά είχε δωρίσει 568,2 εκατομμύρια ευρώ σε τέσσερις μόλις επιχειρηματικούς ομίλους για να καλύψει τη «μείωση εσόδων που είχαν εξαιτίας της πανδημίας».

Απορρίπτουμε την εγκληματική και επικίνδυνη για την υγεία του λαού της περιοχής θέση ότι είναι πολυτέλεια και κόστος η λειτουργία δύο νοσοκομείων σε έναν νομό. Η μεταξύ τους χιλιομετρική απόσταση και η πληρότητα των κλινών είναι επινοημένα και απολύτως αντιεπιστημονικά κριτήρια. Το κλείσιμο τμημάτων και κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία, θα ωθήσει ακόμη περισσότερο το λαό της περιοχής στην αγκαλιά των ιδιωτικών επιχειρήσεων του χώρου της υγείας και θα αυξήσει τις δαπάνες των οικογενειών για ζητήματα υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας, παρά τη γενική κατακραυγή για το κλείσιμο της ΜΕΘ του νοσοκομείου Έδεσσας, εμμένει στην επικίνδυνη για το λαό της περιοχής απόφαση του.

Για εμάς τους κατοίκους της περιοχής και τους εργαζόμενους στις δομές της δημόσιας υγείας είναι μονόδρομος ο αποφασιστικός, διαρκής, διεκδικητικός αγώνας, ενάντια σε αυτές τις πολιτικές που διαχρονικά, ρήμαξαν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του νομού και όλης της Ελλάδας. Χωρίς επαιτείες και παρακάλια, χωρίς από μηχανής σωτήρες, χορηγούς και ευεργέτες, γιατί είναι δικαίωμά μας ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, υψηλού επιπέδου, σύστημα Υγείας-Πρόνοιας με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η πλατιά ανταπόκριση και η μαζικότητα της συγκέντρωσης της 21ης του Οκτώβρη στην πύλη του Νοσοκομείου Έδεσσας θέτει εκ των πραγμάτων το ζήτημα του συντονισμού όλων των φορέων της περιοχής και της κλιμάκωσης του αγώνα.

Οι φορείς που συμμετέχουμε στην σημερινή σύσκεψη ενάντια στον κλείσιμο της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας, ενάντια στα σχέδια για συγχωνεύσεις και μετακινήσεις τμημάτων και κλινικών των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών, απαιτώντας την ενίσχυση και ανάπτυξη των δύο νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της περιοχής, με παρακαταθήκη τις προηγούμενες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, συντονιζόμαστε και απαιτούμε:

 • Να μη κλείσει η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας! Καμία μετακίνηση κλινικής ή τμήματος των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών, ανάπτυξη νέων κλινικών στα δύο νοσοκομεία με βάση τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες του λαού της περιοχής. Πλήρη διοικητικό διαχωρισμό των δύο νοσοκομείων.
 • Μαζικές προσλήψεις προσωπικού μόνιμου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ιατρικού, νοσηλευτικού, λοιπού προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων. Να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις. Να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή.
 • Αποφασιστική ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.
 • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο.
 • Να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη που φέρνει το ηλεκτρονικό φακέλωμα των Σωματείων και των μελών τους, που ποινικοποιεί τους αγώνες και αναστέλλει το δικαίωμα στην απεργία, που βάζει εμπόδια στην συνδικαλιστική δράση.
 • Α' Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Α' Ε.Λ.Μ.Ε.) Ν. Πέλλας
 • Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Πέλλας «Ενότητα»
 • Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (Ε.Ν.Ι.Π.)
 • Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα Ν. Πέλλας
 • Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών - Μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (Ο.Γ.Ε.)
 • Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Αυτισμό και Νοητική Αναπηρία "Ευτοπία"
 • Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Ειδικού Νηπιαγωγείου Γιαννιτσών
 • Σύλλογος Νεφροπαθών Ν. Πέλλας «Οι Άγιοι Ανάργυροι»
 • Συνδικάτο Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών Ν.Πέλλας-Ν.Ημαθίας.
 • Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (Σ.Ε.Α.ΑΝ.) Κεντρικής Μακεδονίας

Α/Α

Ονοματεπώνυμο

Ιδιότητα

Υπογραφή

Συλλογή υπογραφών στήριξης του Κοινού Ψηφίσματος Κοινωνικών Φορέων, Σωματείων και Συλλόγων Ν. Πέλλας. Πάρε μέρος, υπόγραψε και συ!

Α/Α

Ονοματεπώνυμο

Ιδιότητα

Υπογραφή

Α/Α

Ονοματεπώνυμο

Ιδιότητα

Υπογραφή