ΕΔΕΣΣΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ (ΖΗΜΙΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΒΑΡΟΣΙΟΥ)

2021-04-12

Αποζημιώσεις για τις ζημίες στην αγροτική παραγωγή

Ο κομβικός ρόλος της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή μας καθιστά τις ζημίες που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες από την πρόσφατη παγωνιά δυσβάστακτες όχι μόνο για τους πληττόμενους αγρότες, αλλά και για την τοπική οικονομία στο σύνολό της.

Αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα, σπουδή και σύνεση την κατάσταση και έχουμε έρθει σε επαφή με την ηγεσία του ΕΛΓΑ προκειμένου να ζητήσουμε την άμεση καταγραφή των ζημιών, ώστε να υπάρξουν αποζημιώσεις για τους αγρότες μας. Στην παρούσα φάση ένα πρώτο σημαντικό βήμα είναι η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Βεβαίως, οι αγρότες μας επιθυμούν να έχουν καλή παραγωγή και να βγάλουν το εισόδημά τους από την παραγωγή τους και όχι από αποζημιώσεις, αλλά δυστυχώς η παγωνιά έχει κάνει εκτεταμένες ζημιές και ζητούμε την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα.

Ο Δήμαρχος Έδεσσας, κ. Δημήτρης Γιάννου, δήλωσε σχετικά:

«Από την πρώτη στιγμή αιρετά στελέχη του Δήμου Έδεσσας βρέθηκαν στα χωράφια που έχουν υποστεί ζημίες και θέλω να ευχαριστήσω τόσο τον Αντιδήμαρχο, Μιχάλη Σαμλίδη, όσο και όλους τους Προέδρους και Συμβούλους, που συνέβαλαν στην άμεση διάγνωση της κατάστασης.

Έχουμε την τύχη να είναι επικεφαλής του ΕΛΓΑ ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, φίλος από παλιά και εξαιρετικά άξιο στέλεχος, που γνωρίζει τα προβλήματα και τα αντιμετωπίζει με γνώση και ευαισθησία. Από την πλευρά μας, μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους συναδέλφους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους Βουλευτές προκειμένου να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τον αγροτικό κόσμο του τόπου μας».

Επικοινωνία Δημάρχου Έδεσσας με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Δήμαρχος Έδεσσας, κ. Δημήτρης Γιάννου, με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, συζήτησαν το φλέγον ζήτημα των ζημιών που υπέστησαν οι αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής μας από τον παγετό.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ έχει άριστη γνώση του μεγέθους του προβλήματος και για τον λόγο αυτό έχει κινητοποιηθεί ο Οργανισμός. έτσι ώστε να υπάρξουν άμεσα και απτά αποτελέσματα. Οι πρώτες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ είναι ότι οι ζημίες ανέρχονται σε 400 εκατομμύρια ευρώ, που είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την αγροτική οικονομία όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της χώρας γενικότερα.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο για την άμεση κινητοποίηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει τα προβλήματα του αγροτικού τομέα με γνώση και ευαισθησία. «Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος είναι καλός φίλος, αλλά πάνω απ' όλα είναι ένας άνθρωπος που δουλεύει σκληρά, με οργάνωση και πολύ αγάπη γι' αυτό που κάνει. Ο Ανδρέας δεν είναι απλώς χρήσιμος, είναι πολύτιμος για τον αγροτικό τομέα και νοιώθω ότι, μέσα στην ατυχία μας που είχαμε γι' αυτή την καταστροφή, έχουμε την τύχη να είναι επικεφαλής του ΕΛΓΑ. Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για τους αγρότες μας».

Ψηφιακή απεικόνιση και παρουσίαση του Βαροσίου με επαυξημένη πραγματικότητα

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα σημαντικό έργο ανάδειξης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Έδεσσας, που αφορά στην ψηφιακή «αποκατάσταση» και απεικόνιση του Βαροσίου, της παραδοσιακής συνοικίας της Έδεσσας.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δράση που με τη χρήση νέων τεχνολογιών αναπαριστά το σύνολο των κτηρίων του Βαροσίου και τα τοποθετεί σε ψηφιακό τοπογραφικό της περιοχής, αφού έχει προηγηθεί σχετική έρευνα, αναζήτηση πηγών και τεκμηρίωση. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, που αναμένεται σε λίγους μήνες, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα μπορούν με τη χρήση ειδικής εφαρμογής (application) επαυξημένης πραγματικότητας στο tablet ή το κινητό τους να περιδιαβαίνουν τους δρόμους του Βαροσίου και να βλέπουν την περιοχή όπως ήταν πριν μερικές δεκαετίες! Για την χρήση της εφαρμογής απαιτείται πρόσβαση στο διαδίκτυο και για το λόγο αυτό το έργο περιλαμβάνει εγκατάσταση συστήματος WiFi για δωρεάν χρήση του διαδικτύου σε όλη την περιοχή ενδιαφέροντος.

Η δράση εντάσσεται στο έργο CINECULTURE, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Έδεσσας ως επικεφαλής εταίρος και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας Interreg.

Video παρουσίασης κτηρίων και του τρόπου «κατασκευής» τους. μπορείτε να βρείτε στο κανάλι μας στο YouTube στη διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=_6cR5hgP64Y

12-4-2021/14:12