ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΔΗ ΛΑΚΗ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Γ.Σ ΤΗΣ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗΣ...

2021-09-25

Στη διάρκεια της Συνέλευσης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ευάγγελος Προκοπίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός νέου μοντέλου διοίκησης, στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής της επιχείρησης, στη υλοποίηση καινοτόμων δράσεων καθώς επίσης και στην τροποποίηση του Καταστατικού της Επιχείρησης...

... χωρίς να αλλάζει η γεωγραφική εκπροσώπηση των μελών της Διοίκησης αλλά με τη θεσμική εκπροσώπηση όλων των τοπικών φορέων που ασχολούνται με τον τουρισμό. Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στο νέο καταστροφικό πλαίσιο, που έχει σκοπό να φέρει η Κυβέρνηση και με το οποίο ουσιαστικά «κατάσχει» όλες τις ιαματικές πηγές, δημιουργώντας μια νέα εταιρία, με έδρα την Αθήνα.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας, έχει ως εξής:

«Καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε τα θέματα ημερήσιας διάταξης της τακτικής Γενικής Συνέλευσης, της σχετικής πρόσκλησης αλλά και ζητήματα που απασχολούν την λειτουργία της Λουτρόπολης, το νέο θεσμικό πλαίσιο, τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας και τις παρεμβάσεις, που θα βοηθήσουν στην αύξηση της επισκεψιμότητας, την αύξηση των ημερών παραμονής και την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους επισκέπτες.

Στην περιοχή μας, τα τελευταία χρόνια, πολλοί επαγγελματίες δραστηριοποιούνται στο χώρο του ιαματικού τουρισμού, μετατρέποντας τα Λουτρά Πόζαρ, σε έναν δημοφιλή προορισμό, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, που αλλάζουν το DNA λειτουργίας της Λουτρόπολης, μετατρέποντας την σε έναν νεανικό προορισμό, ξεπερνώντας παγιωμένες αντιλήψεις του παρελθόντος για τη λειτουργία και χρησιμότητα των ιαματικών πηγών της, κυρίως για ηλικιωμένους.

Σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη των Λουτρών, έπαιξε η κατασκευή τις προηγούμενες δεκαετίες, των οδικών αξόνων, που έβγαλαν την Αλμωπία από την γεωγραφική απομόνωση και την μετέτρεψαν σε έναν ελκυστικό προορισμό, με αιχμή του δόρατος τα Λουτρά Πόζαρ.

Οι επισκέπτες πλέον, μπορούν να έρχονται γρήγορα, με ασφάλεια και να απολαμβάνουν το μπάνιο τους και τις φυσικές ομορφιές της περιοχής.

Στο θέμα των οδικών αξόνων, που συνδέει την Επαρχία μας με το Εθνικό δίκτυο και την Θεσσαλονίκη, έχουν γίνει τα πρώτα βήματα.

Απομένουν τα επόμενα καθοριστικά βήματα, που αφορούν την παράκαμψη των Γιαννιτσών (ένα έργο 6,8 χιλ.) και την παράκαμψη της Χαλκηδόνας. Για το πρώτο έργο, αυτό της παράκαμψης των Γιαννιτσών, το προσεχές διάστημα είναι πάρα πολύ κρίσιμο, καθώς αναμένονται εξελίξεις, μετά τις σχετικές εξαγγελίες του Υπουργού Μεταφορών.

Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για την ανάπτυξη του Δήμου μας και της Λουτρόπολης.

Η αρχική εξαγγελία για την κατασκευή του έργου, μέσω της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ), δεν μας καλύπτει, καθώς είναι μια χρονοβόρα και αναποτελεσματική διαδικασία. Το έργο θα πρέπει να κατασκευασθεί μέσω του ΕΣΠΑ, που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Τον Φεβρουάριο του 2021, η Κυβέρνηση επιχείρησε να παρέμβει στη λειτουργία των Λουτροπόλεων, με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού "Ανάπτυξη Ιαματικού Τουρισμού και Λοιπές διατάξεις" και να "κατάσχει" τις Ιαματικές πηγές καθώς και τις τουριστικές υποδομές που λειτουργούν, κατά κύριο λόγο από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τη σύσταση Ανώνυμου Εταιρίας "Ιαματικές Πηγές Ελλάδος" με έδρα την Αθήνα.

Υπήρξε μια έντονη αντίδραση από όλες τις πλευρές. Η διοίκηση συγκάλεσε στις 22-2-21 έκτακτη Γ.Σ. Το σχέδιο νόμου, ήταν ένα γενικόλογο κείμενο. Αγνοούσε, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει προχωρήσει σε γενναίες επενδύσεις για την ανάπτυξη των περιοχών αυτών. Πέραν όλων των άλλων, ο Δήμος Αλμωπίας έχει ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς οι εγκαταστάσεις της Λουτρόπολης, έχουν μεταγραφεί στον Δήμο, που πλήρωσε το τίμημα που είχε οριστεί και αποτελούν περιουσία του.

Πριν από μερικές ημέρες, η κυβέρνηση επανέφερε το θέμα και ο Πρωθυπουργός στα πλαίσια της ΔΕΘ, ανέφερε, ότι "η Κυβέρνηση θα προωθήσει το νομοσχέδιο του πρώην Υπουργού Τουρισμού, για την δημιουργία μιας Εταιρίας Α.Ε., όπου θα εντάξει όλες τις Λουτροπόλεις για την ανάπτυξη τους", χωρίς να δώσει καμία επιπλέον πληροφορία. Αυτό είναι κάτι ανησυχητικό και θα πρέπει να μας προετοιμάζει για δυναμικές αντιδράσεις.

Δεν αγνοούμε, ότι βάσει του νομοθετικού πλαισίου, οι ιαματικοί φυσικοί πόροι ανήκουν με τον νόμο 2188/1920, κατά κυριότητα στον ΕΟΤ, ανεξαρτήτως της κυριότητας του εδάφους επί του οποίου εμφανίζονται και αντλούνται ή αξιοποιούνται με οποιοδήποτε τρόπο.

Δεν πρέπει να ξεχνάει όμως και η Πολιτεία, ότι αυτοί οι τόποι, αναδείχθηκαν με κόπο και προσπάθεια των τοπικών κοινωνιών. Άνθρωποι εργάσθηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες, για να δημιουργήσουν μια καλύτερη προοπτική για τις επόμενες γενεές και σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένες, να απεμπολήσουν αυτό το κυριαρχικό τους δικαίωμα.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προχώρησε σε σειρά έργων, προκειμένου να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν οι ιαματικοί φυσικοί πόροι. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, η Πολιτεία ήταν απούσα.

Η Δημοτική Επιχείρηση των Λουτρών, αποτελεί την ατμομηχανή ανάπτυξης της επαρχίας μας και το εφαλτήριο ανάδειξης όλων των πλεονεκτημάτων του Δήμου.

Η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής της επιχείρησης, απαιτεί επανασχεδιασμό του τρόπου λειτουργίας της και απαραίτητη είναι η προσθήκη νέων εργαλείων στη φαρέτρα της διοίκησης, που θα συμβάλλουν στη διεύρυνση, στην υλοποίηση καινοτόμων δράσεων και στην εξωστρεφή λειτουργία της επιχείρησης.

Ένα από αυτά τα εργαλεία, είναι η τροποποίηση του καταστατικού.

Χωρίς να αλλάζει η γεωγραφική εκπροσώπηση των μελών της Διοίκησης, να θωρακιστεί η λειτουργία της επιχείρησης με την θεσμική εκπροσώπηση όλων των παραγωγικών φορέων της περιοχής και των φορέων που ασχολούνται με τον τουρισμό, προκειμένου να αναπτυχθούν δράσεις που θα αυξήσουν το τελικό παραγόμενο τουριστικό προϊόν και θα αξιοποιήσουν πόρους και προγράμματα της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), που αφορούν τον Ιαματικό Τουρισμό.

Έχω τονίσει πολλές φορές, ότι ο Δήμος μας, με 1.2 εκατομμύρια επισκέψεις το χρόνο, είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός που συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη και την οικονομία της Πατρίδας μας. Αυτό το γεγονός θα πρέπει να υποστηριχθεί, τόσο κεντρικά όσο και τοπικά, με το σχεδιασμό έργων και δράσεων.

Παρακολουθώντας τις Διοικητικές Πράξεις που αναρτά η Δημοτική Επιχείρηση των Λουτρών Λουτρακίου στο διαδίκτυο, διαπιστώνω ότι κυριαρχούν, οι αναθέσεις σε προμηθευτές και η λέξη "διαγωνισμός" είναι άγνωστη. Η Επιχείρηση χρησιμοποιείται ως "λάφυρο" για την ικανοποίηση προεκλογικών υποσχέσεων.

Δεν χρειάζεται φυσικά να πω τίποτα, για τη διαδικασία και το καθεστώς που ακολουθείτε στην επιλογή του στελεχιακού δυναμικού, παρά τα όσα αντίθετα είχε πει ο κ. Δήμαρχος στα πρώτα Δημοτικά Συμβούλια, όταν είχα θέσει το θέμα.

Στο θέμα των δίμηνων συμβάσεων κύριε Δήμαρχε, συνεχίζετε την ίδια πολιτική του προκατόχου σας και νομίζω ότι ορθά σας χαρακτηρίζει, ως "θυγατρική της δικής του διοίκησης". Θα πρέπει να αναφερθεί για άλλη μια φορά, ότι την αντιπολίτευση, κατά παράβαση του Καταστατικού, την έχετε αποκλείσει από τη διοίκηση της Εταιρίας και δεν έχει καμία ενημέρωση, για το τι συζητιέται και αποφασίζεται, πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων της Επιχείρησης.

Για το λόγο αυτό, δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε επαρκώς τα οικονομικά στοιχεία που έχουν τεθεί προς έγκριση και είναι αδύνατον να εκφράσουμε θετική άποψη.

Σε ότι αφορά την Κατάσταση Αποτελεσμάτων του 2020, μου προξενεί αρνητική εντύπωση το γεγονός, ότι σε ένα κύκλο εργασιών 660.146 ευρώ της Επιχείρησης, τα έξοδα διοίκησης ανέρχονται στα 270.703 ευρώ(41% των εσόδων). Μιλάμε για παγκόσμια πρωτοτυπία. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και για τα golden boys των Λουτρών. Φυσικό επακόλουθο αυτής της λειτουργίας, είναι η επιχείρηση για το 2020, να παρουσιάζει αρνητικά αποτελέσματα της τάξης των 274.579 ευρώ.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω, ότι διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο για τη Λουτρόπολη. Θα βρεθούμε μπροστά σε τεράστιες προκλήσεις. Η ενιαία λειτουργία και η κοινή πορεία όλων των παρατάξεων, θα αποτελέσει το κυρίαρχο στοιχείο για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, όλα τα ζητήματα. Εγωιστικές αντιλήψεις, ότι και μόνος μου μπορώ, ουσιαστικά υποθηκεύουν το μέλλον της Δημοτικής Επιχείρησης και θέτουν σε κίνδυνο, την ανάπτυξη της περιοχής και κυρίως τις επενδύσεις των πολιτών, που πίστεψαν σε όραμα, αυτό της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Σήμερα, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να αναπτύξουμε τα Λουτρά αλλά και να τα αναδείξουμε, ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους, με ισόρροπη διαχείριση των φυσικών πόρων και προστασία των σπάνιων φυσικών σχηματισμών, που δημιούργησε η φύση, με ένα μοναδικό τρόπο.

25/9/2021