ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΑ ΟΨΙΜΑ ΚΕΡΑΣΙΑ!! -ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΕΛ.ΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΜΑΣ…

2024-03-15

ΣΧΟΛΙΟ 1

Με αφορμή δημοσίευμά μας, αναφορικά με παράπονα-διαμαρτυρίες κερασό-παραγωγών της Αλμωπίας σχετικά με την καθυστέρηση ανακοίνωσης των πορισμάτων για τα όψιμα κεράσια λόγω καταστροφών από τις καιρικές συνθήκες (ΔΕΣ και ΕΔΩ), προς τιμήν της, επικοινώνησε με την ιστοσελίδα μας η υπεύθυνη του ΕΛ.ΓΑ Ημαθίας Κα Παππά, στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγεται και η Αλμωπία, προκειμένου δώσει τις απαραίτητες για το θέμα διευκρινίσεις.

Να σημειώσουμε ότι πριν βγάλει το θέμα η ιστοσελίδα μας, προσπάθησε για λόγους δεοντολογίας, για τρεις συνεχόμενες ημέρες, να επικοινωνήσει με το γραφείο της παραπάνω υπεύθυνης, προκειμένου να έχουμε και την άποψη της Υπηρεσίας, αλλά όπως μας ενημέρωσε απουσίαζε με κλιμάκιο γεωπόνων για εκτίμηση των ζημιών σε αγροκτήματα της Πέλλας και Ημαθίας.

Όπως λοιπόν μας ενημέρωσε για το θέμα, δεν υπάρχει ουδεμία σκοπιμότητα στην καθυστέρηση ανακοίνωσης των πορισμάτων των όψιμων καλλιεργειών, αλλά τούτο οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού , στον μεγάλο όγκο δηλώσεων που έχουν υποβληθεί στον ΕΛ.ΓΑ, αλλά και σε παραλείψεις των ίδιων των παραγωγών.

Ειδικότερα έχουν υποβληθεί για το έτος 2023, πάνω από 30 χιλιάδες δηλώσεις που αφορούν ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες, σε Ημαθία και  Πέλλα.

Σε συνδυασμό λοιπόν του μεγάλου όγκου δηλώσεων, οι οποίες ελέγχονται κατά χρονολογική σειρά, την απόλυση των συμβασιούχων γεωπόνων, αλλά και την μη ορθή δήλωση στον ΟΣΔΕ από τους παραγωγούς της ποικιλίας των κερασιών, οι οποίοι αναγράφουν στη δήλωση απλώς ''Κεράσια'' χωρίς να αναφέρουν την ποικιλία, προκειμένου γνωρίζουν οι Γεωπόνοι εάν ανήκουν στις πρώιμες ή όψιμες ποικιλίες, έχει σαν αποτέλεσμα να καθυστερεί η έκδοση των πορισμάτων.

Επίσης σύμφωνα με τα όσα μας ανέφερε, στην Αλμωπία έχουν υποβληθεί συνολικά πάνω από 5.700 δηλώσεις, εκ των οποίων έχουν εκκαθαρισθεί και πληρωθεί οι 2.600 από αυτές, ενώ μέχρι τέλος Απριλίου θα έχουν εκκαθαρισθεί και οι υπόλοιπες.

Υπομονή λοιπόν για τους φίλους κερασό-παραγωγούς κλπ αγρότες, μέχρι τον Απρίλιο…

15/3/2024

ΣΧΟΛΙΟ 1

Ημερομηνία: 2024-03-16 06:58

Το Όνομά σας: Θανάσης

Μήνυμα: Θέλουμε δίκαιες αποζημιώσεις, μπράβο στην φωνή της Πέλλας για το ρεπορτάζ.