ΧΑΜΟΣ ΣΤΟ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ: ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

2025-06-09

Λος Άντζελες: Χάος και συγκρούσεις για τρίτη μέρα μετά την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς από τον Τραμπ

Περίπου 2.000 μέλη της Εθνοφρουράς αναπτύχθηκαν γύρω από κυβερνητικά κτίρια - Αν συνεχιστεί η βία ο Τραμπ είναι έτοιμος να στείλει και πεζοναύτες στο Λος Άντζελες

Χάος επικρατεί στο Λος Άντζελες με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει στείλει μέλη της Εθνοφρουράς για να βοηθήσουν στην καταστολή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν για τρίτη ημέρα κατά των μαζικών συλλήψεων παράτυπων μεταναστών με τον κυβερνήτη της πολιτείας να χαρακτηρίζει «παράνομη» την ανάπτυξή τους.

Περίπου 2.000 μέλη της Εθνοφρουράς αναπτύχθηκαν γύρω από κυβερνητικά κτίρια, την ώρα που η αστυνομία και διαδηλωτές συγκρούονταν στη περιθώριο διάφορων κινητοποιήσεων κατά των επιδρομών της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης (ICE) για τη σύλληψη παράτυπων μεταναστών στο Λος Άντζελες.

Οι διαδηλωτές είχαν αποκλείσει έναν δρόμο μπλοκάροντας την κυκλοφορία με την αστυνομία να χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες και χημικά για να τους διαλύσει.

Η κίνηση Τραμπ να υπογράψει διαταγή για την άμεση αποστολή 2.000 στρατιωτών της Εθνοφρουράς στο Λος Άντζελες, προκαλεί αίσθηση και πολλές αντιδράσεις, καθώς πραγματοποιείται χωρίς την έγκριση των τοπικών αρχών, κάτι που δεν έχει συμβεί από το 1965.

Η αστυνομία της αμερικανικής μεγαλούπολης χαρακτήρισε κάποιες συγκεντρώσεις «παράνομες», ισχυριζόμενη ότι οι διαδηλωτές πέταξαν κομμάτια τσιμέντου, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα στην αστυνομία. Πολλά αυτοκινούμενα οχήματα της υπηρεσίας ταξί Waymo πυρπολήθηκαν σε κεντρικό δρόμο του Λος Άντζελες χθες το βράδυ, σύμφωνα με εικόνες από βίντεο.

«Γίνονται συλλήψεις», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η αστυνομία, ενώ ανέπτυξε έφιππους αστυνομικούς σε μια προσπάθεια να ελέγξει τα πλήθη.

Διαδηλωτές φώναζαν «ντροπή σας» στην αστυνομία και κάποιοι φάνηκαν να ρίχνουν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών. Ομάδα διαδηλωτών έκλεισε προσωρινά τον 101 Freeway, μια μεγάλη οδική αρτηρία στο κέντρο του Λος Άντζελες.

Ομάδες διαδηλωτών, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν σημαίες του Μεξικού και πανό με συνθήματα κατά των αμερικανικών υπηρεσιών μετανάστευσης, συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία του Λος Άντζελες.

«Πράξεις ενός δικτάτορα»

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ δήλωσε ότι ζήτησε από τον Τραμπ να ακυρώσει την εντολή του για ανάπτυξη 2.000 μελών της Εθνοφρουράς στην κομητεία του Λος Άντζελες, χαρακτηρίζοντάς την παράνομη.

Παράλληλα ο Νιούσομ κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι προσπαθεί να κατασκευάσει μια κρίση και ότι παραβιάζει την κυριαρχία της πολιτείας της Καλιφόρνιας. «Αυτές είναι οι πράξεις ενός δικτάτορα, όχι ενός προέδρου», τόνισε με ανάρτησή του στο Χ.

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε τις επικρίσεις του Νιούσομ, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του: «όλοι είδαν το χάος, τη βία και την ανομία».

Νωρίτερα περίπου 10 μέλη της Εθνοφρουράς και προσωπικό του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας απώθησαν ομάδα διαδηλωτών που είχε συγκεντρωθεί έξω από κυβερνητικό κτίριο στο κέντρο του Λος Άντζελες.

Η Βόρεια Διοίκηση του Αμερικανικού στρατού επεσήμανε ότι 300 μέλη της Εθνοφρουράς της Καλιφόρνιας έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία του Λος Άντζελες, προσθέτοντας ότι η αποστολή τους περιορίζεται στην προστασία του ομοσπονδιακού προσωπικού και της κρατικής περιουσίας.

Σε ανάρτησή του χθες ο Τραμπ χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «βίαιες συμμορίες εξεγερμένων» και πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει από το υπουργικό του συμβούλιο «να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια» για να σταματήσουν «οι ταραχές».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Νιου Τζέρσεϊ ο Ρεπουμπλικάνος απείλησε με χρήση βίας εναντίον διαδηλωτών που έφτυσαν μέλη της αστυνομίας και της Εθνοφρουράς, λέγοντας «αυτοί φτύνουν, εμείς χτυπάμε», ωστόσο δεν αναφέρθηκε σε κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό.

«Αν δούμε κίνδυνο για τη χώρα μας και τους πολίτες μας, (η απάντηση) θα είναι πάρα πολύ σκληρή σε ό,τι αφορά τον νόμο και την τάξη», υπογράμμισε.

Στο μεταξύ το FBI έχει προσφέρει 50.000 δολάρια αμοιβή για πληροφορίες σχετικά με έναν ύποπτο που φέρεται να έριξε πέτρες εναντίον οχήματος της αστυνομίας στη συνοικία Πάραμαουντ με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας ομοσπονδιακός αστυνομικός.

Παρά τη σκληρή ρητορική του Τραμπ για τις διαδηλώσεις, η κυβέρνηση δεν έχει επικαλεστεί τη νομοθεσία περί εξέγερσης.

Αυτός ο νόμος του 1807 επιτρέπει στον Αμερικανό πρόεδρο να αναπτύξει τον αμερικανικό στρατό για να επιβάλει την τάξη σε περιπτώσεις κοινωνικής αναταραχής.

Η τελευταία φορά που έγινε επίκληση της νομοθεσίας αυτής ήταν στη διάρκεια των ταραχών του 1992 στο Λος Άντζελες, έπειτα από αίτημα του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας.

Όταν ρωτήθηκε χθες αν εξετάζει το ενδεχόμενο να επικαλεστεί την εν λόγω νομοθεσία, ο Ρεπουμπλικάνος απάντησε «εξαρτάται από το αν θα υπάρξει εξέγερση».

«Αυξημένη επιφυλακή»

Ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ προειδοποίησε ότι το Πεντάγωνο είναι έτοιμο να κινητοποιήσει πεζοναύτες, «εάν συνεχιστεί η βία» στο Λος Άντζελες, σημειώνοντας ότι οι πεζοναύτες στην κοντινή βάση Πέντλεντον βρίσκονται «σε αυξημένη επιφυλακή».

Η Βόρεια Διοίκηση του αμερικανικού στρατού επεσήμανε ότι περίπου 500 πεζοναύτες είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν στην πόλη, αν τους ζητηθεί.

Από την πλευρά της η δήμαρχος του Λος Άντζελες Κάρεν Μπας κατηγόρησε τον Τραμπ ότι υποδαυλίζει την ένταση αναπτύσσοντας την Εθνοφρουρά, όμως καταδίκασε και τις διαδηλώσεις που εξετράπησαν σε ταραχές.

«Δεν θέλω οι άνθρωποι να πέσουν στο χάος το οποίο πιστεύω ότι δημιουργείται από την κυβέρνηση εντελώς ανώφελα», σχολίασε η Μπας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Βανέσα Κάρντενας, επικεφαλής της οργάνωσης προάσπισης των μεταναστών America's Voice, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Τραμπ ότι «κατασκεύασε μια δικαιολογία για να καταχραστεί την εξουσία και σκοπίμως υποδαύλισε και προκάλεσε αντιπαραθέσεις γύρω από τη μετανάστευση».

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ δήλωσε στο CBS ότι η Εθνοφρουρά θα εγγυάται την ασφάλεια των ανθρώπων που συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις και των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Ο Ρεπουμπλικάνος έχει δεσμευθεί να απελάσει αριθμό ρεκόρ ανθρώπων που βρίσκονται παράτυπα στις ΗΠΑ και να κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό. Ο Λευκός Οίκος έχει θέσει ως στόχο η ICE να συλλαμβάνει τουλάχιστον 3.000 μετανάστες την ημέρα.

Σύμφωνα με τα απογραφικά στοιχεία, στο Λος Άντζελες – μια Δημοκρατική πόλη– ζει μεγάλο ποσοστό ισπανόφωνων και μεταναστών.

Ωστόσο στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αυτών συλλαμβάνονται και άνθρωποι που βρίσκονται νόμιμα στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων κάποιοι που έχουν μόνιμη άδεια παραμονής, με αποτέλεσμα να έχουν κατατεθεί προσφυγές κατά της κυβέρνησης.

Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ επέκρινε χθες Κυριακή την αμερικανική κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις της κατά των παράτυπων μεταναστών και την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς.

«Δεν συμφωνούμε με τον τρόπο αυτό αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος», τόνισε η Σέινμπαουμ. «Το φαινόμενο δεν θα αντιμετωπιστεί με επιδρομές ή βία. Θα αντιμετωπιστεί αν κάτσουμε και εργαστούμε πάνω σε μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση», πρόσθεσε.

Πηγή:newsit.gr

09/6/2025