ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΥΜΠΥΡΗΝΩΝ ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ- ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΗ, ΤΕΛΟΣ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ!!

ΣΧΟΛΙΑ 2
Επιτροπή των συλλόγων ροδακινοπαραγωγών της χώρας, από τους νομούς που η καλλιέργεια βιομηχανικού ροδάκινου θεωρείται βασική παραγωγή, δηλαδή της Ημαθίας, της Πέλλας, της Φλώρινας (Βεγόρα), της Πιερίας και Λάρισας (Τύρναβο), συναντήθηκε την Τετάρτη, 3 Ιουλίου, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ιδιαίτερα του βιομηχανικού ροδάκινου, αφού ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η συγκομιδή του, δεν έχει καθοριστεί τιμή από τους βιομηχάνους με αποτέλεσμα να παραδίδουν την παραγωγή τους με ανοιχτές τιμές, και χωρίς να γνωρίζουν πόσο και πότε θα πληρωθούν.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «συναντηθήκαμε με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ και συζητήσαμε, με τον υπουργό κ. Κώστα Τσιάρα και τους υφυπουργούς κ.κ. Σταμενίτη και Κέλλα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί συµπύρηνων ροδάκινων. Πέρυσι μας είχαν υποσχεθεί ενίσχυση για την απώλεια της παραγωγής που δεν μας έδωσαν.
Επίσης φέτος συνεχίζει την πολιτική της η ΕΚΕ να παραλαμβάνει τα ροδάκινα με ανοικτές τιμές. Ζητάμε να ανακοινωθούν τιμές παραγωγού που να καλύπτουν το κόστος καλλιέργειας.
Το κόστος παραγωγού ανά στρέμμα για το 2024 κυμαίνεται ως εξής:
- αν νοικιάζει το αγροτεμάχιο 130 ευρώ
- άρδευση 20 ευρώ
- κλάδεμα 50 ευρώ
- αραίωμα 120 ευρώ
- συγκομιδή 200 ευρώ
- ασφάλιση προσωπικού 37 ευρώ
- ασφαλιστική εισφορά ΕΛΓΑ 30 ευρώ
- λίπανση 60 ευρώ
- φυτοπροστασία 150 ευρώ
- κατεργασία εδάφους 70 ευρώ
- καύσιμα 100 ευρώ.
Με όλα τα παραπάνω το συνολικό κόστος του παραγωγού ανέρχεται σε 967 ευρώ ανά στρέμμα.
Αν πούμε μια μέση παραγωγή με 3 τόνους (3.000 κιλά) ανά στρέμμα και η τιμή πώλησης είναι στα 30 λεπτά τότε βλέπουμε ένα έσοδο 900 ευρώ ανά στρέμμα.
Με αυτές τις τιμές ο παραγωγός μπαίνει μέσα και θα πληρώσει από την τσέπη του 67 ευρώ για το στρέμμα.
Στα έξοδα δεν έχουν υπολογιστεί οι υπηρεσίες των λογιστών, με ελάχιστη επιβάρυνση 30 ευρώ μηνιαίως, καθώς επίσης και οι αποσβέσεις των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται για όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες.
Ένας νοικοκύρης αγρότης δεν μπορεί να συνεχίσει να βάζει χρήματα από την τσέπη του. Θα αναγκαστεί να εγκαταλήψει την καλλιέργεια.
Επίσης θα πρέπει να καταβληθούν αποζημιώσεις για τους παραγωγούς που έχουν πρόβλημα με τους παραμορφωμένους καρπούς.
Ακόμη υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών και θα πρέπει αν γίνουν ακόμη πιο απλές οι διαδικασίες για να έρθουν νόμιμα οι εργάτες γης».
Η ανακοίνωση που εξέδωσε η επιτροπή Ροδακινοπαραγωγικών φορέων αναφέρει τα εξής:
«Με πρωτοβουλία μας, η επιτροπή Ροδακινοπαραγωγικών φορέων από τους πέντε νομούς όπου η καλλιέργεια βιομηχανικού ροδακίνου θεωρείται βασική παραγωγή, επισκεφθήκαμε το ΥπΑΑΤ και συγκεκριμένα τους Υφυπουργούς κ.κ. Διονύση Σταμενίτη και Χρήστο Κέλλα, στους οποίους θέσαμε τα καίρια ζητήματά μας τα οποία αφορούν:
Α) Τον καθορισμό και την ανακοίνωση της τιμής παραγωγού. Κάθε χρόνο μαθαίνουμε την τιμή του παραγωγού μονομερώς και καθυστερημένα δηλαδή από την βιομηχανία συνήθως προς το τέλος της συγκομιδής. Πράγμα απαράδεκτο.
Β) Την μεγάλη απόκλιση της τιμής από τα πραγματικά κόστη της καλλιέργειας και την λογική του λογικού εισοδήματος του παραγωγού.
Γ) Τις απώλειες από τα καιρικά φαινόμενα (άκαιρα και έντονα τα οποία δεν αναγνωρίζονται από τους υπευθύνους του ΕΛΓΑ με αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες, να μένουν χωρίς την ανάλογη αποζημίωση).
Δ) Το κόστος παραγωγής (πανάκριβο πετρέλαιο, εφόδια, κ.α.).
Με αυτά τα αιτήματα επιδιώξαμε και επιδιώκουμε έναν ουσιαστικό διάλογο με την άλλη πλευρά (βιομηχανία) και ζητούμε την καθοριστική παρέμβαση του ΥπΠΑΤ κοστολογώντας έγκυρα τις δαπάνες και των δύο μερών, να οδηγήσει τις εξελίξεις άμεσα στην κατεύθυνση μιας δίκαιης τιμής για τους παραγωγούς.
Σε κάθε διαφορετική περίπτωση η αδυναμία συνέχισης της καλλιέργειας μας οδηγεί στη διεκδίκηση από το Υπουργείο, ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αναδιάρθρωσης, το οποίο θα πρέπει να τρέξει άμεσα, με γενναία χρηματοδότηση από τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης».
Πηγή: agrotypos.gr-Παϊσιάδης Σταύρος
05/7/2024
ΣΧΟΛΙΟ 1
Ημερομηνία: 2024-07-05 09:23
Το Όνομά σας: Ενας
Μήνυμα: Δεν υπάρχει μέλλον οταν όλοι υπολογίζουν το κόστος σε ότι πουλάνε συν το κέρδος τους εκτός τον αγρότη που απλά δουλεύει για όλους αυτούς 350 γραμμάρια κομπόστα 2.40 έχει λέει εργατικά νερό ζάχαρη το βαζάκι συν το κέρδος ο αγρότης μάλλον τα βρίσκει έτοιμα Δεν έχει κόστος όπως είπε κάποιος έχω δει πολλούς εμπόρους να πλουτίζουν αγρότη κανένα
ΣΧΟΛΙΟ 2
Ημερομηνία: 2024-07-05 13:26
Το Όνομά σας: Κώστας
Μήνυμα: Δεν πρέπει να δώσουν τα ροδάκινα στα καρτέλ.