ΑΡΙΔΑΙΑ: ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΟΡΤΑΣΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 22/01 ΤΟ ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ ΣΤΗΝ Τ.Κ ΘΕΟΔΩΡΑΚΕΙΟΥ-ΠΕΛΛΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

2023-01-23

Με την παρουσία πλήθους κόσμου αλλά και αιρετών, πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 23/01/2023 το παραδοσιακό Κουρμπάνι στην τροπική Κοινότητα Θεοδωρακείου-Πέλλας.

Ευχαριστούμε για το βίντεο το φίλο μας Π.Γ

23/01/2023

Τι είναι όμως του Κουρμπάνι. Δείτε παρακάτω...

Το Κουρμπάνι - ένα πανάρχαιο Θρακικό έθιμο

Το Κουρμπάνι είναι ένα έθιμο που έφεραν οι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη (Κρυόνερο) κατά τη μετανάστευσή τους τη δεκαετία του 1920. Είναι ένα έθιμο με καταβολές από την αρχαιότητα, όταν οι Αρχαίοι Έλληνες θυσίαζαν ζώα στους θεούς για να τους εξευμενίσουν και για να έχουν αίσιους οιωνούς.

Ο θρύλος αναφέρει πως το έθιμο ξεκίνησε όταν τη περίοδο της σποράς, έκανε στο Κρυόνερο την εμφάνισή του ένα ελάφι, κάτι που θεωρούνταν θεϊκό σημάδι. Οι κάτοικοι του χωριού, αφού άφηναν το ζώο να ξεκουραστεί, στη συνέχεια το έσφαζαν και το μαγείρευαν μαζί με ένα ζωμό από αλεσμένο σιτάρι, το πλιγούρι, που τοποθετούσαν σε μεγάλα καζάνια.

Το φαγητό αυτό ονομάστηκε κουρμπάνι που στην τουρκική γλώσσα έχει την έννοια της θυσίας και της προσφοράς. Στη συνέχεια, το κουρμπάνι διανέμονταν στους κατοίκους του χωριού δωρεάν και το έθιμο συμπλήρωναν εορταστικές εκδηλώσεις.

Μία χρονιά, οι κάτοικοι δεν άφησαν το ζώο να ξεκουραστεί και έκτοτε δεν κατέβηκε ξανά. Από τότε συνέχισαν την παράδοση σφάζοντας αγελάδες.

Τα υλικά για το κουρμπάνι (κρέας, σιτάρι) μαζεύονται από τους κατοίκους του χωριού αφιλοκερδώς. Με κέφι και χτυπώντας τους τενεκέδες γυρνάνε όλο το χωριό, πόρτα-πόρτα, σε όλα ανεξαιρέτως τα σπίτια ζητώντας τη συνδρομή των κατοίκων για να γίνει το κουρμπάνι.