ΑΡΙΔΑΙΑ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: Η ΑΠΟΧΩΜΑΤΩΣΗ ΚΛΠ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΑΣΩΝ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΟΥ ''ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ'' ΣΤΗ ΔΩΡΟΘΕΑ-ΠΕΛΛΑΣ!! (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

2022-12-17

Ρεπορτάζ By Sakis

Συνεχίζεται το... πανηγύρι που άρχισε εδώ και λίγο καιρό στην τοπική κοινότητα Δωροθέας-Πέλλας, αναφορικά με την αποχωμάτωση της τοπικής καλλιέργειας και παραγωγής πράσων, ονομαστά σε όλη σχεδόν την Ελλάδα.

Έτσι λοιπόν μετά το ρεπορτάζ μας πριν δύο εβδομάδες περίπου, η ιστοσελίδα μας επισκέφθηκε και πάλι σήμερα Σάββατο 17/12/2022 πρωινές ώρες, την παραπάνω περιοχή, όπου οι παραγωγοί-καλλιεργητές πράσου της Δωροθέας-Πέλλας, την εποχή αυτή μετά τη συγκομιδή του προϊόντος από τα χωράφια τους, αφού τα συσκευάζουν σε δεμάτια...

... τα μεταφέρουν με τα φορτηγάκια τους και τα τοποθετούν στον ποτάμι του ''Τριαντάφυλλου του Μύλου'' ή ''Κρύα πηγή'', πλησίον του χωριού τους, φορώντας φυσικά μπότες αφού επιβάλλεται να μπουν μέσα στο ποτάμι, όπου με το γάργαρο και καθαρό νερό του, ξεπλένει και καθαρίζει τα πράσα από τις λάσπες κλπ χώματα.

Η διαδικασία αυτή, η οποία να σημειώσουμε ότι η αποχωμάτωση των πράσων που γίνεται στο ποτάμι, αντί το πλύσιμο αυτών να γίνεται στις κατοικίες των αγροτών, γλυτώνει χιλιάδες κυβικά πόσιμου νερού, διαρκεί από το πρωί μέχρι το απόγευμα περίπου...

... και στο παραπάνω ποτάμι τις ημέρες αυτές επικρατεί το αδιαχώρητο από τους παραγωγούς, ενώ η τοποθέτηση των δεματιών με πράσα μέσα στο ποτάμι, δημιουργεί μία πανέμορφη, εντυπωσιακή και ξεχωριστή εικόνα, αφού μοιάζει με ένα μικρό ''δάσος'' μέσα σ΄αυτό.

Μετά λοιπόν το ξέπλυμα, τα δεμάτια τα οποία, σύμφωνα με τα όσα μας είπαν παραγωγοί του χωριού, το κάθε ένα από αυτά έχει βάρους 7-8 κιλά και αποτελείται από 30-40 τεμάχια πράσου, μεταφέρονται στη λαχαναγορά για να διατεθούν προς πώληση, ενώ ο παραγωγός εισπράττει για φέτος σύμφωνα με τα όσα μας ανέφεραν περί τα 0,40-0,50 λεπτά το κιλό.

Όπως θα παρατηρήσετε, τα δεμάτια πράσου είναι δεμένα με σχοινί-γύρω-γύρω και αυτό όπως μας είπαν για να μην παρασυρθούν από τη ροή του νερού.

Μάλιστα δε λείπουν και οι... πονηροί της υπόθεσης οι οποίοι εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι τα δεμάτια τα αφήνουν οι ιδιοκτήτες μέσα στο ποτάμι για να καθαριστούν τα χώματα και επιστρέφουν μετά από ώρες, οι οποίοι αφαιρούν ολόκληρα δεμάτια με πράσα!!

Δείτε στο παρακάτω βίντεο και φώτο, την μαγευτική εικόνα από το ποτάμι, σήμερα Σάββατο 17/12/2022, καθώς και τη διαδικασία τοποθέτησης των δεματιών από τους παραγωγούς μέσα στο ποτάμι. 

17/12/2022