ΑΡΙΔΑΙΑ: ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΣ ΤΑ ΤΕΤΡΑΠΟΔΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ!!-ΤΕΤΡΑΠΟΔΟ ΔΑΓΚΩΣΕ 65ΧΡΟΝΟ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ!!-ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ...
Τείνει να ξεφύγει μάλλον η κατάσταση στην πόλη της Αριδαίας από την δράση των αδέσποτων τετράποδων, τα οποία σκορπούν τον τρόμο σε μικρούς και μεγάλους.
Τελευταίο... κατόρθωμά τους, σήμερα Δευτέρα 14/02/2022 μεσημβρινές ώρες, όταν επιτέθηκαν και δάγκωσαν στο πόδι 65χρονο άνδρα, πρώην Αστυνομικό.
Ειδικότερα, ο παραπάνω άτυχος άνδρας, επιχείρησε να σταθμεύσει το όχημά του στην πλατεία επί της οδού Βενιζέλου( για όσους γνωρίζουν την πόλη εκεί όπου στεγαζόταν παλαιά το Ι.Κ. Α και η Δ.Ο.Υ) ο οποίος κατεβαίνοντας από το όχημά του, δέχθηκε επίθεση από ένα εκ των 3-4 τετράποδων που υπήρχαν στην πλατεία και γαύγιζαν σε μικρά παιδιά που έπαιζαν στο σημείο, με αποτέλεσμα να τον προκαλέσει τραύμα στο πόδι.
Κλήθηκε περιπολικό, για την καταγραφή του συμβάντος, το οποίο μετέφερε και στο Κ.Υ Αριδαίας τον 65/χρονο, καθόσον δεν μπορούσε να οδηγήσει το όχημά του για την παροχή πρώτων βοηθειών, όπου του χορηγήθηκε ορός αλλά και αντιβίωση για ευνόητους λόγους.
Η ζημιά που προκάλεσε το δήγμα του τετράποδου στον άτυχο άνδρα θα ήταν μεγαλύτερη εάν δεν φορούσε αρβύλες.
Εκτός από την Αστυνομία ενημερώθηκε και ο Δήμος Αλμωπίας για τις δικές του ενέργειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τέτοια φαινόμενα είναι σχεδόν καθημερινά στην πόλη της Αριδαίας, ενώ οι κάτοικοι ζητούν τη λήψη μέτρων από τις Αρχές.
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΑΝ ΣΑΣ ΔΑΓΚΩΣΕΙ ΤΕΤΡΑΠΟΔΟ (ΣΚΥΛΟΣ, ΓΑΤΑ)
Με δάγκωσε σκύλος: Τι πρέπει να κάνεις άμεσα
Δάγκωμα από σκύλο ή γάτα: Αν το κατοικίδιό σας αγριέψει και σας επιτεθεί, μην αδιαφορήσετε, υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε μία σοβαρή μόλυνση.
Δάγκωμα από σκύλο: Ποιους κινδύνους εγκυμονεί;
Ο κίνδυνος το τραύμα να μολυνθεί είναι μεγάλος, καθώς στη στοματική κοιλότητα του σκύλου υπάρχει πληθώρα βακτηρίων. Ανησυχούμε περισσότερο για το κλωστηρίδιο του τετάνου και τον ιό της λύσσας.
Υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση ότι ο τέτανος προκαλείται μόνο από σκουριασμένα αντικείμενα, γεγονός το οποίο σαφώς και δεν ισχύει αφού η νόσος μπορεί να προκληθεί και από μη σκουριασμένα αντικείμενα, αλλά και από δάγκωμα ή γρατσουνιά ζώου το οποίο δεν έχει εμβολιαστεί έναντι του τετάνου.
Όταν δε ένας σκύλος δαγκώνει αδιάκριτα και χωρίς λόγο η σκέψη μας πάει στον ιό της λύσσας. Η λύσσα στην Ελλάδα, από το 1987 έως και τον Οκτώβριο του 2012, είχε εξαφανιστεί. Έκτοτε όμως έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά (από το εργαστήριο Ιολογίας, το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς για τη λύσσα, ΚΚΙΑ) αρκετά κρούσματα λύσσας σε ζώα στη χώρα μας, εκ των οποίων κάποια αφορούσαν και σκύλους.
Δάγκωμα από σκύλο: Η πρώτη κίνηση
Η γρήγορη αντίδρασή σας. Τα βακτήρια στο στόμα ενός σκύλου μπορεί να είναι πάρα πολλά, λόγω και των ωμών τροφών που, ίσως, καταναλώνει. Οπότε και το δάγκωμά του μπορεί να αποβεί ακόμα και μοιραίο (σηψαιμία, μολύνσεις, κ. ά). Αν ένα δάγκωμα αφήσει ανοιχτή πληγή, τότε πρέπει αμέσως να την ξεπλύνετε με νερό.
Δάγκωμα από σκύλο: Το επόμενο σημαντικό βήμα
Ο σωστός καθαρισμός της πληγής. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω ρίχνουμε στο σημείο, άφθονο καθαρό νερό και με ένα αντισηπτικό υγρό, όπως οινόπνευμα, απολυμαίνουμε την πληγή. Με προσοχή καλύπτουμε το τραύμα για την αποφυγή επαφής με άλλα μικρόβια και αν υπάρχει αιμορραγία που δεν σταματά δένουμε την πληγή με επίδεσμο και γάζες, αλλά και το σημείο λίγο πάνω από αυτήν για να σταματήσουμε - όσο γίνεται - την έντονη ροή του αίματος.
Δάγκωμα από σκύλο: Πότε πρέπει να πάμε στον γιατρό
Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας. Να πάμε στο ιατρείο του ή, αν είναι δυνατόν, σε κάποιο νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Ο γιατρός θα πει ποια αντιβίωση θα χρειαστεί και αν πρέπει να κάνετε αντιτετανικό εμβόλιο ή να σας χορηγηθεί αντιλυσσικός ορός.
Δάγκωμα από σκύλο: Λύσσα
Η λύσσα είναι μία ιογενής λοίμωξη, που προσβάλλει το νευρικό σύστημα και πιο συγκεκριμένα τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό των θηλαστικών. Ο ιός που την προκαλεί, ανήκει στην οικογένεια των ραβδοϊών. Απαντάται συνήθως στο σάλιο των προσβεβλημένων ζώων και επιβιώνει σε συνθήκες ψύχους.
Η λύσσα είναι μία ιογενής λοίμωξη, που προσβάλλει το νευρικό σύστημα και πιο συγκεκριμένα τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό των θηλαστικών. Ο ιός που την προκαλεί, ανήκει στην οικογένεια των ραβδοϊών. Απαντάται συνήθως στο σάλιο των προσβεβλημένων ζώων και επιβιώνει σε συνθήκες ψύχους.
Λύσσα: Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο
Ο ιός μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω του σάλιου του μολυσμένου ζώου με 3 τρόπους:
- Μέσω δαγκώματος ή γρατζουνιάς
- Μετά από γλείψιμο του ζώου σε δέρμα που έχει πληγή, κόψιμο, τραύμα ή γδάρσιμο
- Μέσω επαφής του σάλιου με τους βλεννογόνους του ανθρώπου
Μεταδίδεται η λύσσα από άνθρωπο σε άνθρωπο;
Θεωρητικά είναι δυνατή η μετάδοση της λύσσας από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθώς ο ιός εκκρίνεται στο σάλιο. Ωστόσο, δεν έχει καταγραφεί αντίστοιχο περιστατικό.
Ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από λίγες μέρες έως και χρόνια, συνήθως όμως είναι 3 έως 8 εβδομάδες.
Λύσσα: Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, αδιαθεσία και αδυναμία. Υπάρχουν δύο μορφές νόσου, η μανιακή και η παραλυτική.
Οι ασθενείς με τη μανιακή μορφή εμφανίζουν υπερδιέγερση, ευέξαπτη συμπεριφορά, υδροφοβία και μερικές φορές αεροφοβία. Ο θάνατος επέρχεται μετά από λίγες μέρες από καρδιοαναπνευστική ανακοπή.
Η παραλυτική μορφή ευθύνεται για το 30% του συνόλου των κρουσμάτων στον άνθρωπο. Είναι λιγότερο δραματική και διαρκεί συνήθως περισσότερο από τη μανιακή μορφή. Συγκεκριμένα οι μύες παραλύουν σταδιακά, αρχίζοντας από το σημείο της έκθεσης.
Άλλα συμπτώματα που είναι δυνατό να παρουσιαστούν περιλαμβάνουν αϋπνία, άγχος, παραισθήσεις, σιελόρροια και δυσκολία στην κατάποση.
Πώς να προστατευθείτε από τη λύσσα;
-Εμβολιάζετε οπωσδήποτε τα κατοικίδιά σας
-Αποφεύγετε την επαφή με άγρια ή αδέσποτα ζώα
-Μην αγγίζετε νεκρά ζώα
-Λαμβάνετε μέτρα προφύλαξης ώστε να μην μπορούν να εισχωρήσουν στο σπίτι νυχτερίδες
Τι να κάνετε αν σας δαγκώσει άγριο ή αδέσποτο ζώο;
Σε περίπτωση που σας δαγκώσει άγριο ή αδέσποτο ζώο σε περιοχές υψηλού κινδύνου για λύσσα καλό θα ήταν να κάνετε τα εξής:
-Πλύνετε αμέσως την περιοχή με άφθονο νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 5 λεπτά και απολυμάνετε το τραύμα
-Επικοινωνήστε το συντομότερο δυνατόν με τον γιατρό σας
Ποια είναι η θεραπεία για τη λύσσα;
Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τη λύσσα και η νόσος έχει θνησιμότητα σχεδόν 100%. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τη λύσσα είναι:
-Προληπτικός εμβολιασμός με το αντιλυσσικό εμβόλιο
-Έγκαιρη χορήγηση εμβολίου και ανθρώπινης ανοσοσφαιρίνης μετά την έκθεση
14-02-2022/19:01