‘’ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ’’ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ!!-ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ...

2021-09-12

Διαδικτυακή Αποκάλυψη: Μπλακ άουτ στο Ίντερνετ μπορεί να φέρει η επόμενη ηλιακή καταιγίδα

Τι είπαν επιστήμονες σε διεθνές συνέδριο

Γενικευμένο μπλακ άουτ του Ίντερνετ, που θα αφορά δισεκατομμύρια χρήστες, μπορεί να προκαλέσει η επόμενη ηλιακή καταιγίδα. Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από έρευνα που παρουσιάστηκε σε παγκόσμιο συνέδριο επικοινωνίας. Μάλιστα, όπως σημείωσαν οι επιστήμονες δεν αποκλείεται το μπλακ άουτ να διαρκέσει εβδομάδες ή ακόμη και μήνες.

Η «Αποκάλυψη στο Διαδίκτυο» όπως ονομάζεται, αναμένεται να προκαλέσει μεγάλης κλίμακας μπλακ άουτ στις συνδέσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό συμβαίνει διότι αυτές οι καταιγίδες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σύννεφα μαγνητισμένων ηλιακών σωματιδίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στα ηλεκτρικά δίκτυα και στα υποθαλάσσια καλώδια που συνδέουν μεγάλο μέρος του διασυνδεδεμένου διαδικτυακού κόσμου.

Όπως προκύπτει την έρευνα, οι τοπικές και περιφερειακές διαδικτυακές συνδέσεις μπορεί να μην υποστούν ζημιά λόγω της ανθεκτικότητας των οπτικών ινών έναντι των γεωμαγνητικά επαγόμενων ρευμάτων.

Ωστόσο, για το υπόλοιπο κομμάτι, ακόμη και όταν επανέλθει το ρεύμα, το διαδίκτυο μπορεί να παραμείνει εκτός λειτουργίας.

Η έρευνα υπό τον τίτλο: «Solar Superstorms: Planning for a Internet Apocalypse» (Ηλιακές Υπερκαταιγίδες: Σχεδιάζοντας για μια Διαδικτυακή Αποκάλυψη) δημοσιεύθηκε στο LiveScience.

Η επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Sangeetha Abdu Jyothi που υπογράφει την μελέτη, μιλώντας στο περιοδικό «WIRED» τόνισε πως «αυτό που με έκανε να το σκεφτώ αυτό, είναι το γεγονός ότι με την πανδημία είδαμε πόσο απροετοίμαστος ήταν ο κόσμος. Δεν υπήρχε πρωτόκολλο για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της, και το ίδιο συμβαίνει και με την ανθεκτικότητα του διαδικτύου» και προσθέτει ότι ότι «οι υποδομές μας δεν είναι προετοιμασμένες για ένα ηλιακό γεγονός μεγάλης κλίμακας».

Σύμφωνα με την Sangeetha Abdu Jyothi, οι ακραίες ηλιακές καταιγίδες μπορεί να είναι σπάνιες, όμως η πιθανότητα ενός ακραίου διαστημικού καιρού να επηρεάσει άμεσα τη Γη είναι μεταξύ 1,6% και 12% ανά δεκαετία.

Στη μελέτη εξηγείται με ποιο τρόπο αυτές οι καταιγίδες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σύννεφα μαγνητισμένων ηλιακών σωματιδίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρωτοφανείς βλάβες στα ηλεκτρικά δίκτυα και στα υποθαλάσσια καλώδια που συνδέουν μεγάλο μέρος του διαδικτυακού μας κόσμου.

Ενώ οι σφοδρές ηλιακές καταιγίδες είναι εξαιρετικά σπάνιες, οι επιπτώσεις τους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Μια παρατεταμένη διακοπή της παγκόσμιας συνδεσιμότητας σε τέτοια κλίμακα θα επηρεάσει σχεδόν κάθε βιομηχανία και άτομο στον πλανήτη.

12/9/2021