ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΖΗΤΑ ΝΑ ΔΗΛΩΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ!!-ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ...

2022-03-23

Με φόντο τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και τα «καμπανάκια» διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ και το ΔΝΤ για πιθανή ... επισιτιστική κρίση, η Αθήνα σπεύδει να κάνει αυτό που λίγους μήνες πριν θα φάνταζε απίθανο: «Θωρακίζει» δια νόμου τα αποθέματά της σε τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα, ζητώντας από τους επαγγελματίες να τα δηλώσουν άμεσα! Και αν δεν το πράξουν αντιμετωπίζουν από κατασχέσεις προϊόντων έως πρόστιμα της τάξης των 100.000 ευρώ.

Σε αχαρτογράφητα ύδατα εισέρχεται η παγκόσμια οικονομία και μαζί της για ακόμη μία φορά και η Ελλάδα.

Φυσικά με αυτή την κίνηση οι κρατικές υπηρεσίες όχι μόνον επιχειρούν να μάθουν τι ακριβώς όγκος αποθεμάτων σε τρόφιμα υπάρχει εντός των συνόρων, αλλά ταυτόχρονα προσπαθούν να βάλουν εμπόδια σε τυχόν αναιτιολόγητες ανατιμήσεις.

Συγκεκριμένα, σε τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος, προβλέπεται η υποχρέωση των επιχειρήσεων να δηλώνουν τα αποθέματα σε συγκεκριμένα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, η επάρκεια των οποίων απειλείται από τις διαδοχικές κρίσεις!

Ποια προϊόντα και τρόφιμα θα πρέπει να δηλωθούν...

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «μέσα στο τοπίο αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο, μετά την πανδημία του κορονοϊού και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος μεταξύ άλλων, προκαλεί διαταράξεις στις αγορές του αγροδιατροφικού τομέα προτάσσεται η διαφύλαξη της σταθερότητας, ώστε να αποτραπούν τυχόν δυσμενείς συνέπειες στην επισιτιστική ασφάλεια».

Βάσει της συγκεκριμένης ρύθμισης, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην Ελληνική Επικράτεια, θα πρέπει να υποβάλλουν εντός προθεσμίας δύο ημερών από τη δημοσίευση της κοινής απόφασης της παρ. 6, δήλωση με τα στοιχεία αποθεμάτων σε:

πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων,

λιπάσματα,

ζωοτροφές,

ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,

άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών,

ηλίανθο, και

φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Ποια στοιχεία πρέπει να υποβάλουν οι επιχειρήσεις...

Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν κατ' ελάχιστο τα εξής στοιχεία:

α) την ποσότητα των αποθεμάτων, σε κιλά για τα στερεά, σε λίτρα για τα υγρά και σε τεμάχια όπου ενδείκνυται,

β) τη χώρα προέλευσης των προϊόντων,

γ) την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων και, ιδίως, τη διεύθυνση και τον ταχυδρομικό κώδικα,

δ) τα στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησης και, ιδίως, την επωνυμία και τον διακριτικό τίτλο, την έδρα, τον αριθμό τηλεφώνου, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και τα ειδικότερα στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου της.

Πώς υποβάλλεται η δήλωση - Οι κυρώσεις...

Η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικού συνδέσμου που βρίσκεται στον κεντρικό ιστότοπο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος είναι προσβάσιμος μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Η πρόσβαση γίνεται μέσω των κωδικών πρόσβασης του Γενικού Εμπορικού Μητρώου των υπόχρεων επιχειρήσεων ή - εφόσον αυτοί δεν υπάρχουν - μέσω των κωδικών πρόσβασης στο «TAXIS».

Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, σύμφωνα με το παρόν επισύρει την αθροιστική επιβολή κυρώσεων ως εξής:

κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών, στο μέτρο που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς, και

διοικητικό πρόστιμο ύψους από χίλια (1.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

Πηγή: enikonomia.gr

23-3-2022/08:06