ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟ: ''ΟΙ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ, ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΑΣ''...

2024-07-07

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΚΥΤΑΛΗΣ»3ο δίμηνο 2024

Αγαπημένες συνδημότισσες , αγαπημένοι συνδημότες όπως σας υποσχεθήκαμε κάθε δίμηνο η «Αλλαγή Σκυτάλης», θα προβαίνει σε μια επιγραμματική ανασκόπηση όλων αυτών των γεγονότων που έλαβαν χώρα σε όλα τα συμβούλια του Δήμου Σκύδρας, ώστε να έχετε γνώση του τι εισηγούμαστε ,τι διεκδικούμε, τι αιτούμαστε, τι ψηφίζουμε ,τι καταψηφίζουμε.

Σας προτρέπουμε να έρχεστε στα Δημοτικά Συμβούλια και να μας παρακολουθείτε. Σκοπός μας είναι πρωτίστως η ενημέρωση σας, στα πλαίσια της διαφάνειας και της λογοδοσίας . Ως προς τούτο:

ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΣΤΙΣ 27.05.2024 ΣΤΟ ΑΠΟ 05.01.2024 ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ ΕΞΩΔΙΚΟ 4.839.639,37€ …………!! ΚΑΙ ΝΑΙ ΤΟ ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΤΟ ΠΑΡΕΛΑΒΕ Η ΔΕΥΑΣ ΣΤΙΣ 22.09.2023 ……………….

ΑΙΤΗΘΗΚΑΜΕ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΣ:

1)Στις 14.05.2024 με αριθμ πρωτ 4680 να μας ενημερώσουν για την εξέλιξη του έργου:ΥΠΟΕΡΓΟ2: ΥΠΟΕΡΓΟ 2: «Προσθήκη στεγάστρου στις κερκίδες του γηπέδου της Τ.Κ. Μαυροβουνίου» .Μας απάντησαν ότι λόγω αδυναμίας έκδοσης οικοδομικής άδειας , διαλύθηκε η σύμβαση… Πάει το έργο!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2)Στις 14.05.2024 με αριθμ πρωτ 4681 να μας ενημερώσουν για την εξέλιξη του του έργου : Κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων Δήμου Σκύδρας. Μας απάντησαν ότι είναι σε συζητήσεις με όμορους δήμους για την από κοινού διαδημοτική κατασκευή καταφυγίου… Το έργο δεν μας απαντάνε , υπάρχει ή το έχασε ο Δήμος;

3)Στις 21.05.2024 με αριθμ πρωτ 4968 να μας προσκομίσουν έγγραφα και συγκεκριμένα: «Έπειτα από προσωπική μας επικοινωνία και καθ υπόδειξη δική σας καταθέτω το παρόν αίτημα και παρακαλώ με την παρούσα αίτηση να μου προσκομίσετε τα έγγραφα 2179/2023 και 130/2023 που αναφέρονται στην υπ αριθμ 3141/28.03.2024 πρόσκληση Δημοτικής Επιτροπής του θέματος 17 , τα οποία δεν ήταν συνημμένα με την προαναφερθείσα πρόσκληση». Μας παρέδωσαν όλα τα ζητηθέντα!

4)Στις 21.05.2024 με αριθμ πρωτ 4969 να μας προσκομίσουν έγγραφα και συγκεκριμένα: «Έπειτα από προσωπική μας επικοινωνία και καθ υπόδειξη δική σας καταθέτω το παρόν αίτημα και παρακαλώ να μου στέλνετε στο mail μου , ήτοι mariapapa82@hotmail.com τις αποφάσεις της Δημοτικής Επιτροπής.»Μας απάντησαν ότι δεν υπάρχει χρόνος!!!!!!!

5)Στις 18.06.2024 με αριθμ πρωτ 6062 να μας προσκομίσουν έγγραφα και συγκεκριμένα: «την πρόταση που κατατέθηκε στο Πράσινο Ταμείο με τίτλο «Ανάπλαση Πλατείας Πλαστήρα» με αριθμό απόφασης οικονομικής επιτροπής 25/2021 ΑΔΑ:ΩΝ6ΠΩ12-ΧΝ4.» ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ!

ΑΙΤΗΘΗΚΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΟΥΝ:

1)Στις 17.06.2024 με αριθμ πρωτ 6027 να προβούν στον καθαρισμό πάρκου και συγκεκριμένα: «Με το παρόν αίτημα παρακαλώ όπως προβείτε άμεσα σε κλάδεμα των δέντρων που υπάρχουν εντός του πάρκου επί της οδού Φιντίου με Καραολή γωνία , καθώς και των καθαρισμό αυτού .

Το Σάββατο 15/06/2024 έσπασαν από δυο δέντρα τα κλαδιά μ αποτέλεσμα να πέσουν πάνω σε σταθμευμένο αυτοκίνητο . Για καλή μας τύχη στο πάρκο εκείνη την ώρα δεν έπαιζαν παιδιά. Παρακαλώ να μ ενημερώσετε γραπτώς για την ημέρα και ώρα παρέμβασης στο σημείο . Σας ευχαριστώ για την αμεσότητα εκ των προτέρων» ΔΕΝ ΕΝΕΡΓΗΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ!

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

01)02.05.2024

Στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης που είχε ως θέμα την αποκατάσταση ζημιών λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων εισηγηθήκαμε την ενίσχυση του ποσού για προμήθεια υλικών αντιπλημμυρικής προστασίας που ήταν 49.848,00€ σε αντιδιαστολή με την μείωση του ποσού προμήθειας οικοδομικών υλικών που ήταν 49268,60€.

Στο θέμα αναμόρφωσης προϋπολογισμού διαβάσαμε την φράση «προκειμένου αυτός δλδ ο προϋπολογισμός να καταστεί ρεαλιστικός»…. Να θυμίσουμε ότι στην ψήφιση του προϋπολογισμού ο αντιδήμαρχος είχε εισηγηθεί ότι ο προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός!! Μάς γεννάται το ερώτημα τελικά είναι ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός του Δήμου Σκύδρας; Ναι ή όχι; Ζητήσαμε επίσης να μας αιτιολογήσουν την αρνητική διαφορά στην ομάδα εσόδων ύψους 125.499,06€.

Ψηφίσαμε την έγκριση πρόσληψης εργάτη περισυλλογής και σίτισης αδέσποτων ζώων και εισηγηθήκαμε για άλλη μια φορά να ενεργοποιηθεί η διαδικασία υιοθέτησης αδέσποτων ζώων με παρότρυνση την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για ένα χρονικό διάστημα. Η διαδικασία της υιοθεσίας να γίνει με συνεργασία με τη φιλοζωική με ότι προϋποθέσεις κρίνουν τα δυο μέρη .Επίσης ζητήσαμε να μας ενημερώσουν σχετικά με το έργο Κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων Δήμου Σκύδρας ύψους 372.000,00€

Σε ότι αφορά δικαστικές υποθέσεις του Δήμου Σκύδρας η «Αλλαγή Σκυτάλης» ψηφίζει την εξάντληση όλων των ένδικων μέσων.

Σε ότι αφορά εγκρίσεις τεχνικών προδιαγραφών και καθορισμούς όρων ανοιχτών διαγωνισμών του Δήμου Σκύδρας η «Αλλαγή Σκυτάλης» ψηφίζει θετικά καθώς μέσω των διαγωνισμών ο Δήμος Σκύδρας εξοικονομεί χρήματα.

Σε ότι αφορά πρακτικά ελέγχων δικαιολογητικών συμμετοχής διαγωνισμών του Δήμου Σκύδρας η «Αλλαγή Σκυτάλης» ψηφίζει θετικά δείχνοντας εμπιστοσύνη στους υπαλλήλους του Δήμου Σκύδρας.

Και σ αυτό το συμβούλιο θέμα για ορισμό δικηγόρου………………….!!!!!!!!! Χάσαμε το μέτρημα..

02)21.05.2024

Αναβλήθηκε το θέμα αποδοχή ή μη γνωμοδότησης δικηγόρου σχετικά με την Αναγγελία Εκχώρησης απαιτήσεων λόγω Factoring διότι 5 μέρες πριν την λήψη της απόφασης εκδόθηκαν χρηματικά εντάλματα πληρωμής στο όνομα της εταιρίας ύψους 161.820,00€ αγορά απορριμματοφόρου.

Σε ότι αφορά την έγκριση διενέργειας Φεστιβάλ Καντίνας ψηφίσαμε την παραχώρηση του χώρου και ορίσαμε ως άπαξ τίμημα το ποσό των 1500€ για όλες τις μέρες και για τις περίπου 17 καντίνες που θα υπάρχουν στο χώρο, έπειτα από την εισήγηση της Δημάρχου που είπε: «έχουνε βάλει είσοδο 3 ευρώ και αυτά τα χρήματα θα τους ορίσουμε εμείς που να διατεθούν. Η πρόταση μας είναι να δοθούν στους δυο συλλόγους ΑΜΕΑ που έχουμε στην πόλη μας, ΑΛΛΥΛΕΓΥΗ και ΣΥΜΒΑΔΙΖΩ κατά ήμισυ και ισόποσα και το ποσό της παραχώρησης είναι 1500ευρω.»……….

Σε ότι αφορά εγκρίσεις τεχνικών προδιαγραφών και καθορισμούς όρων ανοιχτών διαγωνισμών του Δήμου Σκύδρας η «Αλλαγή Σκυτάλης» ψηφίζει θετικά καθώς μέσω των διαγωνισμών ο Δήμος Σκύδρας εξοικονομεί χρήματα.

Σε ότι αφορά πρακτικά ελέγχων δικαιολογητικών συμμετοχής διαγωνισμών του Δήμου Σκύδρας η «Αλλαγή Σκυτάλης» ψηφίζει θετικά δείχνοντας εμπιστοσύνη στους υπαλλήλους του Δήμου Σκύδρας.

Στην έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου Ασφαλτόστρωση οδών Δήμου Σκύδρας ψηφίσαμε παρόν μιας και είναι έργο παρελθόντων ετών και δεν γνωρίζουμε την πορεία του.

Και σ αυτό το συμβούλιο θέμα για ορισμό δικηγόρου………………….!!!!!!!!! Χάσαμε το μέτρημα..

03)11.06.2024

Στο πρώτο θέμα ψηφίσαμε την αύξηση του χρηματικού υπολοίπου όπου σ αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται το χρηματικό υπόλοιπο του ΕΦΑΚΠΠ… ακόμα!!

Όσον αφορά τις διαγραφές τελών άρδευσης ζητήσαμε να ελέγχεται το Ε9 του ιδιοκτήτη και όχι το ΟΣΔΕ του , μιας και στο ΟΣΔΕ μπορείς να μην δηλώσεις όλα σου τα χωράφια και αν συνάδει τότε να προβαίνουμε σε διαγραφές . Όπως επίσης είπαμε ότι δεν θα πρέπει να γίνεται διάκριση στους δημότες και με το πρόσχημα της καταβολής της αρχικής οφειλής να διαγράφουμε με απόφαση Δημοτικής Επιτροπής τις προσαυξήσεις. Η το μέτρο θα είναι οριζόντιο προς όλους αλλά αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μειωμένα έσοδα στο Δήμο ή θα ενταχθούν σε ρύθμιση οφειλών με ότι ο νόμος ορίζει.

Στην οικονομική ενίσχυση ενδεών ήρθε μια αίτηση δημότη γεννημένου το 1958, όπου προτείναμε μιας και έχει βιοποριστικό πρόβλημα όπως επικαλέστηκε να τον προσλάβουμε στο Δήμο με το πρόγραμμα 55-67 ώστε να λύσουμε για ένα μεγάλο διάστημα το πρόβλημα αυτό. Δεν έκαναν δεκτή την πρόταση μας και ψήφισαν να τον ενισχύσουν με το ποσό των 300€!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Στο θέμα τροποποίησης ρυμοτομικού σχεδίου ΟΤ Γ58 & ΟΤ Γ53 αναφέραμε ότι ακριβώς το ίδιο θέμα το είχαν ψηφίσει στις 17.02.2021!!!! Ναι ! Τρία χρόνια πριν!! Αλλά 3 χρόνια δεν κάνανε καμία ενέργεια πλην της απόρριψης του έργου Ανάπλασης Πλατείας Πλαστήρα ύψους 1.190.400,00€ εγκεκριμένου έργου από το Πράσινο Ταμείο, πάλι λόγω έλλειψης δικαιολογητικών. Θα μπορούσαν βέβαια μας είπαν να είχαν προτάξει κάποιο άλλο έργο αντί αυτού. Άρα μείον 1.190.400,00€ για το Δήμο Σκύδρας!

Στην συμφωνία συνεργασίας με Εταιρεία Ανακύκλωσης μεταχειρισμένων ενδυμάτων και χρησιμοποιημένων λιπών , ζητήσαμε να τοποθετηθούν κάδοι σε κάθε τοπικό διαμέρισμα , ώστε να κινητοποιηθούν και διευκολυνθούν οι δημότες και η σύμβαση να γίνει πιλοτικά ετήσια. Μας είπαν : «τι ; δεν θέλετε να γίνει το έργο;;; η θα το ψηφίσετε έτσι ή να μην το κάνουμε!!» Όπως καταλαβαίνεται η πρόταση μας έπεσε στον βρόντο!

Στο θέμα δε της παραλαβής του έργου « Εργασίες συντήρησης και επισκευής κλειστού Γυμναστηρίου Καλυβίων» μας είπαν ότι είχαν πάρα πολύ καιρό να επισκευαστούν το κλειστό των Καλυβιών! Δεν θυμούνται λέει πότε πήγαν τελευταία φορά…. Ημερομηνία παραλαβής έργου προσέξτε 31.05.2024!!!!!!!!!!!!!!!!!! Τι εννοείται έχετε να πατέ πολύ καιρό;!!!!! Τα συμπεράσματα δικά σας!

04)18.06.2024

ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ τέθηκε το θέμα «Μελέτη Παροχής Υπηρεσιών για επισκευή και συντήρηση των μεταφορικών μέσων του δήμου. Στην ερώτηση μας γιατί το θέμα ήρθε εκτός ημερησίας και όχι νωρίτερα μας απάντησαν ότι υπήρχε καθυστέρηση διότι η οικονομική υπηρεσία είπαν τώρα έδωσε στοιχεία…. Θυμίζουμε ότι η δημοτική αρχή διανύει την τρίτη συνεχόμενη θητεία της………..!!!!!!!!!

Ψηφίσαμε τις προσλήψεις προσωπικού με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ ηλικίας 55-67 ετών , διότι βοηθάμε συνανθρώπους μας να λύσουν το βιοποριστικό τους και ταυτόχρονα έστω προσωρινός εξυπηρετούνται ανάγκες του δήμου. Και προτείνουμε αντί των δίμηνων προσλήψεων που είναι κοστοβόρες για τον δήμο και ουσιαστικά δεν εξυπηρετούν να καταφεύγουν σε τέτοιου είδους προσλήψεις που καλύπτουν μεγαλύτερη διάρκεια και αναλογικά έχουν πολύ λιγότερο κόστος για τον δήμο. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΔΙΜΗΝΑ…

Ψηφίσαμε την τροποποίηση του ΟΕΥ του Δήμου Σκύδρας δεδομένου ότι θα γίνει εξολοκλήρου αναμόρφωσή του με τα λεγόμενα της Δημάρχου. Προτείναμε την δημιουργία Διεύθυνσης Υγείας , Πρόνοιας και Πολιτισμού, ώστε να είναι συγκεντρωμένες οι υπηρεσίες παιδικοί, κδαπ, βοήθεια, βιβλιοθήκη κτλ και όχι αυτοτελή τμήματα.

Άλλη μια φορά ορισμός δικηγόρου………. Επιβάλλεται η Νομική υπηρεσία στο Δήμο Σκύδρας.. Πραγματικά τι εξυπηρετεί η άρνηση δημιουργίας της;

Στο τελευταίο θέμα στην αναφορά τελών Εμποροπανήγυρης Σκύδρας 2024 δεν ψηφίσαμε τον προτεινόμενο προσδιορισμό τελών γιατί θεωρούμε ότι τα ποσά των υλικών ηλεκτροφωτισμού , διαμόρφωσης χώρου και καθαριότητας που προσδιορίζονται στις 4.000€ και 8.000€ αντίστοιχα είναι τεράστια και για τον χώρο και για τις 5 μέρες. Η εμποροπανήγυρης γίνεται χρόνια ,οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε κάθε χρόνο για υποδομές ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ..Προτείναμε οι δημότες που θα συμμετέχουν σε οποιοδήποτε είδος να μην πληρώσουν τέλη συμμετοχής. Μας απάντησαν ότι αυτό δεν γίνεται και ότι πρέπει να πληρώσουν γιατί η εμποροπανήγυρης είναι ανταποδοτική. Θα μπορούσαν βέβαια να ψηφίσουν κάποιο τυπικό τέλος για τους δημότες μας..

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ:

1)02.05.2024

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης ψηφίσαμε θετικά, πλην της έγκρισης αμοιβής δικηγόρου συμπεριλαμβανομένου και της χρηματοδότησης ύψους 1000€ για τη διοργάνωση φεστιβάλ Ποντιακών χορών.

Στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης που είχε ως θέμα την αποκατάσταση ζημιών λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων εισηγηθήκαμε την ενίσχυση του ποσού για προμήθεια υλικών αντιπλημμυρικής προστασίας που ήταν 49.848,00€ σε αντιδιαστολή με την μείωση του ποσού προμήθειας οικοδομικών υλικών που ήταν 49268,60€.

Στο θέμα αναμόρφωσης προϋπολογισμού διαβάσαμε την φράση «προκειμένου αυτός δλδ ο προϋπολογισμός να καταστεί ρεαλιστικός»…. Να θυμίσουμε ότι στην ψήφιση του προϋπολογισμού ο αντιδήμαρχος είχε εισηγηθεί ότι ο προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός!! Μάς γεννάται το ερώτημα τελικά είναι ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός του Δήμου Σκύδρας; Ναι ή όχι; Ζητήσαμε επίσης να μας αιτιολογήσουν την αρνητική διαφορά στην ομάδα εσόδων ύψους 125.499,06€.

2)21.05.2024

Σε ότι αφορά την έγκριση διενέργειας Φεστιβάλ Καντίνας ψηφίσαμε την παραχώρηση του χώρου και ορίσαμε ως άπαξ τίμημα το ποσό των 1500€ για όλες τις μέρες και για τις περίπου 17 καντίνες που θα υπάρχουν στο χώρο. Μας ενημέρωσαν ότι η είσοδος θα είναι 3€ και μέρος των εσόδων θα δοθεί στους δυο συλλόγους ΑΜΕΑ της πόλης. Ρωτήσαμε στην εμποροπανήγυρη τι ποσό εισπράττει ο Δήμος από την κάθε καντίνα και η αρμόδια αντιδήμαρχος μας ενημέρωσε ότι λαμβάνει ο Δήμος το ποσό των 400€ για όλες τις μέρες ανά καντίνα. Επισημάναμε ότι θα πρέπει να προηγείται η απόφαση ΔΣ και μετά να δημοσιοποιείτε η έκαστοτε εκδήλωση.

Ρωτήσαμε με τη σημερινή απόφαση πόσα άτομα θα απασχοληθούν στο Δήμο με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ ηλικίας 55-67 ετών . Μας απάντησαν ότι για το 2024 μέχρι στιγμής 17 και από το 2023 έχουμε στην υπηρεσία 5.

Ψηφίσαμε τις παρατάσεις των κυλικείων των σχολικών μονάδων του Δήμου με βάση την απόφαση της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του Ν.3463/2006

3)14.06.2024

Στο μοναδικό θέμα για αύξηση χρηματικού υπολοίπου έτους 2023 ψηφίσαμε θετικά, ωστόσο διευκρινίσαμε ότι μέχρι και σήμερα ΑΚΟΜΑ δεν έχει υπολογιστεί το ταμειακό υπόλοιπο της συγχώνευσης του ΝΠΔΔ του Δήμου ΕΦΑΚΠΠ.

4)14.06.2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ 2023

«Αγαπημένες συνδημότισσες , αγαπημένοι συνδημότες σας ευχαριστούμε θερμά πρωτίστως για την εμπιστοσύνη που δείξατε στο πρόσωπό μας, μας στηρίξατε με την ψήφο σας στις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη και μας δώσατε το μεγάλο ποσοστό του 16% σε μόλις 40 μέρες!!! Ναι το παραδεχόμαστε ότι ξεκινήσαμε αργά αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο στην δική σας στήριξη! Η «Αλλαγή Σκυτάλης» σεβόμενη όλες τις δημότισσες και όλους τους δημότες θα λογοδοτεί πραγματικά λέγοντας ΑΛΗΘΕΙΕΣ σε όλους εσάς ώστε να έχετε πλήρη άποψη για το τι συμβαίνει στο Δήμο μας. Σας προτρέπουμε να έρχεστε στα Δημοτικά Συμβούλια και να μας παρακολουθείτε. Σκοπός μας είναι πρωτίστως η ενημέρωση σας, στα πλαίσια της διαφάνειας και της λογοδοσίας . Ως προς τούτο:

Παρακολουθήσαμε χθες με προσοχή τον Απολογισμό Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής του έτους 2023, σ έναν μονόλογο της Δημάρχου παράλληλα με παρουσίαση φωτογραφικού υλικού …….. Τι γράψαμε ; Τον Απολογισμό της Δημοτικής Αρχής … Στις φωτογραφίες όμως η Δημοτική Αρχή μας έδειχνε φωτογραφίες από το εκλογικό της κέντρο και από την προεκλογική της εκστρατεία!!!! Ευτυχώς δεν μας έδειξαν φωτογραφίες από τα σαλόνια τους!! Με γκολ από τα αποδυτήρια!! Είστε με το καλημέρα σας εκτός θέματος!! Με περισσή αλαζονεία για άλλη μια φορά εκθείαζε το ποσοστό των δημοτικών εκλογών. Η Δήμαρχος η οποία δηλώνει ότι «η έπαρση, η αλαζονεία, κάθε κακότροπη συμπεριφορά ήταν και είναι μακριά από εμάς!!» Τα λόγια από τις πράξεις διαπιστώνουμε ότι απέχουν.. Δεν φτάνει μόνο να τα δηλώνετε κα Δήμαρχε ……

Στα εισαγωγικά του απολογισμού αναφέρει: «οι δημότες μας ενημερώνονται, όπως δικαιούνται σχεδόν καθημερινά κατά τη διάρκεια του έτους από τα δελτία τύπου αλλά και τα social media,όπου μπορεί ο καθένας να διατυπώσει και την γνώμη του και υπάρχει μια αλληλεπίδραση» και τι αλληλεπίδραση θα προσθέσουμε εμείς ..γράφεις και λες τη γνώμη σου και βρίσκεις τον μπελά σου αυτομάτως !! Για να μην αναφερθούμε ότι ακόμα περιμένουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που καταθέσαμε από 04.01.2024. Δεν εκτελεί καν την εντολή 58159/10.05.2024 του Γενικού Γραμματέα Ιωάννη Κ Σάββα για παροχή στοιχείων προς εμάς . Αναρωτιόμαστε δεν ήμαστε δημότες ή δεν δικαιούμαστε;;;!!

Μίλησε για την ΣΑΤΑ που σε σχέση με το παρελθόν είναι πολύ λιγότερη και παίρνει μόνο 225.000€ ετησίως αλλά κάνει έργο εκατομμυρίων ευρώ με μόλις 225.000€ !!! Κάνει μαγικά;;;!! Προφανώς κάτι δεν καταλαβαίνει με τα νούμερα… κάπου χάνετε στους υπολογισμούς ή μας περνάει όλες και όλους …… (βάλτε εσείς το επίθετο που επιθυμείτε!!).

Μίλησε για την έκταση του Δήμου και είπε «ο μικρός μας Δήμος σε σχέση με τους υπόλοιπους του Νομού σε έκταση και πληθυσμό»… Σωστά! Δεν είπε όμως ότι ο Δήμος μας παίρνει ίδιο και ισόποσο ποσό χρηματοδοτήσεων με τους υπόλοιπους Δήμους, συνεπώς ο πιο ωφελούμενος! Οπότε γιατί μιλά για πενιχρή χρηματοδότηση;; Μάλλον κάτι δεν καταλαβαίνει με τα νούμερα και τις αναλογίες!!

Ο Δήμος Σκύδρας λέει δεν χρωστάει ούτε 1€!!! Άλλο ΨΕΜΑ.. στην σελίδα 41 του απολογισμού της αναφέρει: «το ποσό των απλήρωτων υποχρεώσεων την 31/12/2023 προς τρίτους ανέρχεται σε ποσό:201.083,67€!!»! Μάλλον κάτι δεν καταλαβαίνει κ εδώ με τα νούμερα ή έχει χάσει την αίσθηση του μεγέθους των χρημάτων……..

«Οι δημότες λέει γνωρίζοντας ότι διαγράψαμε το χρέος του Παυλίδη ύψους 6.000.000,00€ λέει, μας ψήφισαν και μας έδωσαν το 80%!!!!!!» Δηλαδή οι δημότες γνώριζαν ότι διαγράφηκε το χρέος Παυλίδη .. ΨΕΜΑ!! Η μόνη αλήθεια είναι ότι παραδέχθηκε επιτέλους ότι ΔΙΕΓΡΑΨΕ το χρέος Παυλίδη!!! Τι ποσό μας λέει η υπηρεσία με το υπ αριθμ 5443/13.07.2023 ότι είναι το χρέος Παυλίδη;;;;; « Οι οφειλές της ΔΟΜΙΚΗ Π ΠΑΥΛΙΔΗ ΑΕ προς το Δήμο Σκύδρας, που έχουν συσσωρευτεί, ως 09.06.2023 αντιστοιχούν στο κεφάλαιο ποσού 6.062.887,34€ και οι επιπλέον προσαυξήσεις ανέρχονται στο ποσό των 5.585.605,10€ λόγω υπερημερίας» . Μάλλον δεν καταλαβαίνει ότι πρέπει να προσθέσει το κεφάλαιο με τις προσαυξήσεις για να βγάλει την οφειλή… Είναι πολλά τα νούμερα και τρομακτικό το ποσό διαγραφής , το αναγνωρίζουμε!

Στην προεκλογική ομιλία της επικεφαλής της «Αλλαγής Σκυτάλης» στις 05.10.2023 είπαμε: «Ο Δήμος μας είχε τη δυνατότητα να εισπράξει 11.000.000€. Προσέξτε! 11.000.000€ με τα οποία θα μπορούσε να κάνει πολλά σημαντικά έργα για την πόλη μας. Η Δημοτική Αρχή της Σκύδρας όμως δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να διεκδικήσει αυτά τα 11.000.000€ και να τα ρίξει στη Σκύδρα για να ανασάνουν οι πολίτες της. Τι τα έκανε λοιπόν; Κατά κάποιο τρόπο τα χάρισε! Τα χάρισε σε έναν ιδιώτη και άφησε γυμνό το Δήμο Σκύδρας κατά 11 εκατομμύρια ευρώ.» Στις 06.10.2023 προσπαθούσε διακαώς να βγάλει τρελή την επικεφαλής του συνδυασμού μας… θυμάστε πως την αποκάλεσε… χθες 14.06.2024 παραδέχθηκε ότι διέγραψαν το χρέος Παυλίδη… Θα συμπληρώσουμε λέγοντας ότι με τη συμπεριφορά τους ο Δήμος Σκύδρας έχασε και τα λεφτά και το λατομείο!! Δεν ξέρω αν το καταλάβανε………. Τα συμπεράσματα δικά σας…..

Μίλησε για τις οφειλές της Άρδευσης που δεν εισπράττει ο Δήμος για αδιευκρίνιστους λόγους που φτάνουν περί τις 900.000,00€ και μας μίλησε αόριστα για αγωγές και δικαστήρια , αόριστα για άλλη μια φορά! Από της 14.02.2024 ζητάμε αντίγραφα των αγωγών προς τον ΤΟΕΒ και επειδή όπως η Δήμαρχος δηλώνει: «πράττουμε το καθήκον με συνέπεια, με λογοδοσία, με σεβασμό στους θεσμούς» αναμένουμε ΑΚΟΜΑ την απάντηση της ως θεσμικά όργανα που σέβεται όπως δηλώνει αλλά και ως δημότες που όπως λέει «τους βλέπουμε όλους ισότιμα»!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Στο θέμα αδέσποτα μας είπε ότι δίνει ζωοτροφές και διαθέτει ένα κονδύλιο περί των 20.000€ για στειρώσεις κτλ. Δεν μας λέει όμως τι απέγινε το έργο των 372.000,00€από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣΙΙ για την κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων . Σε ερώτημα της επικεφαλής μας στη Δημοτική Επιτροπή αν υπάρχει ιδιόκτητος χώρος για την κατασκευή του της απάντησε ότι υπάρχει. Σε γραπτό μας ερώτημα για το ίδιο θέμα της απάντησε ότι είναι σε συζητήσεις με όμορους δήμους για την από κοινού διαδημοτική κατασκευή καταφυγίου… Το έργο δεν μας απαντάει , υπάρχει ή το έχασε ο Δήμος όπως έχασε το έργο της Πλατείας Πλαστήρα στη Σκύδρα ύψους 1.190.400,00€ ,όπως έχασε το έργο του Πνευματικού κέντρου Σκύδρας ύψους 1.072.963,92€;;;;;; Και μάλιστα για το Πνευματικό κέντρο Σκύδρας μετράμε μέχρι στιγμής 2 χαμένες προτάσεις επί θητείας της!!

Ως συνδυασμός θα προσθέσουμε και θα πούμε ότι θα μπορούσε κάλλιστα ο Δήμος Σκύδρας να υποβάλλει πρόταση στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» αντί του Πνευματικού Κέντρου Σκύδρας ( που απορρίφθηκε λόγω μη πληρότητας δικαιολογητικών, δείτε το με τα μάτια σας ΑΔΑ:ΩΣ8Α465ΧΙ8-35Χ) το Λύκειο του Δάγλα. Ένα κτίριο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από το Δήμο Σκύδρας με διάφορους τρόπους , όπως το να γίνει ένα δημοπρατήριο μια πρόταση που στο παρελθόν είχε υποβάλλει ο Δήμος Σκύδρας από κοινού με τη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Πέλλας, ή να γίνει λόγω της θέσης του ένα Αθλητικό Γυμνάσιο και Λύκειο μιας και βρίσκεται ακριβώς διπλά στο ΔΑΚ. Δώστε τη σημασία που του πρέπει στο κτίριο Δάγλα, θα καταρρεύσει και θα το μαζεύεται ……

Μίλησε για το ΕΦΑΚΠΠ και μας είπε ότι δεσμευτήκαν οι λογαριασμοί του και γι αυτόν τον λόγο δεν κατάφερε να πληρώσει οφειλές σε ΔΟΥ και ΕΦΚΑ.. Άρα το ΕΦΑΚΠΠ χρωστάει και αυτό !!!!!!!!! Για να μην αναφέρουμε τους ισολογισμούς και απολογισμούς του ΝΠΔΔ που δεν έγιναν επί σειρά ετών επί θητείας της ….

Δυστυχώς για όλες και όλους εμάς χρωστάει και η ΔΕΥΑΣ.. Θυμάστε τι είπαμε στην προεκλογική μας ομιλία στις 05.10.2023 για την ΔΕΗ; «Ο Δήμος μας δεν την πληρώνει από το 2019!! Το γνωρίζετε; Την τελευταία τετραετία ο Δήμος Σκύδρας αφήνει απλήρωτους τους λογαριασμούς του ρεύματος. Και οι τόκοι μαζεύονται. Ο Δήμος είναι υπεράνω. Από ότι ακούμε, η Δημοτική Αρχή επέλεξε να μην πληρώνει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για να πληρώνει προμηθευτές ή ό,τι άλλο κρίνει εκείνος απαραίτητο. Σήμερα οι δημότες της Σκύδρας χρωστάμε στη ΔΕΗ 5.000.000,00 ευρώ.

Στις 06.10.2023 στην δική της ομιλία όπως συνηθίζει άλλωστε εξαπέλυσε τα πηρά εναντίον της επικεφαλής μας αποκαλώντας την και ψεύτρα!! Εννοείται ότι ούτε τότε αλλά ούτε και χθες δεν μίλησε για το εξώδικο της ΔΕΗ ΑΕ που έλαβε η ΔΕΥΑΣ Σκύδρας στις 22.09.2023 ύψους 4.839.639,37€!! Στις 22.09.2023 κυρίες και κύριοι!! Δεν βόλευε τότε να μας το πει … Σήμερα σε τι δεν την βολεύει;;;; Στον Δήμο Ηγουμενίτσας δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Δήμου και της ΔΕΥΑΗ λόγω οφειλής τους σε παρόχους ρεύματος που υπερέβαιναν τα 3 εκατομμύρια ευρώ.. η ΔΕΥΑ Σκύδρας υπερβαίνει τα διπλά, περίπου 6 εκατομμύρια!! Και εδώ νούμερα που δεν καταλαβαίνει μάλλον… Αξίζει να μάθουμε τι προγραμματισμό έχει κάνει για ένα τέτοιο πολύ πιθανό ενδεχόμενο, αυτό της δέσμευσης των λογαριασμών του Δήμου .

Η μετριότητα της Δημοτικής Αρχής της πόλης μας στον οραματισμό, στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση μεγάλων έργων είναι πραγματικότητα. Η μετριότητά τους κοστίζει! Η μετριότητά τους ΜΑΣ κοστίζει πολλά εκατομμύρια ευρώ για να είμαστε ακριβής. Εμείς ως «Αλλαγή Σκυτάλης» καταψηφίσαμε τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής του έτους 2023 για όλους τους παραπάνω λόγους.

Κα Δήμαρχε τις αποτυχίες σας δεν πρέπει να τις κρύβεται . Οι δημότισσες και οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν την ΑΛΗΘΕΙΑ. ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ. Είναι υποχρέωση σας.

Με ειλικρινή εκτίμηση στα πρόσωπα όλων μηδενός εξαιρούμενων συνδημοτών μας»

5)18.06.2024

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης ψηφίσαμε θετικά, πλην της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού σχετικά με τις προσλήψεις δίμηνου προσωπικού, καθώς και τον ορισμό δικηγόρου ,έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο σκεπτικό μας. Στις προσλήψεις μέσω του ΟΑΕΔ 55-67 ετών ψηφίζουμε θετικά και μέχρι σήμερα έχουμε γνωμοδοτήσει θετικά για τις προσλήψεις 24 συνδημοτών μας. Όσοι ενδιαφέρονται σας προτρέπουμε να επικοινωνήσετε μαζί μας ώστε να σας ενημερώσουμε για την διαδικασία των προσλήψεων!

Δηλώσαμε παρόν στην έγκριση Α τριμηνιαίας έκθεσης εκτέλεσης προϋπολογισμού μιας και η ίδια η υπηρεσία δήλωσε ότι είναι με επιφύλαξη διότι εκκρεμούν τακτοποιητικές εγγραφές στα στοιχεία ισολογισμού Α τριμήνου.

Η εισήγηση που έγινε ενημέρωση !!!! Αποσύρανε το θέμα έγκρισης παραλαβής από το καταργούμενο ΝΠΔΔ με την επωνυμία ΕΦΑΚΠΠ μιας και την έκθεση καταγραφής και απογράφης την χαρακτήριζε η προχειρότητα και τα εγγεγραμμένα στοιχεία ήταν ασαφή. Και αναρωτιόμαστε δεν ξέρετε τι υπάρχει στο ΝΠΔΔ του δήμου ώστε να γίνει ομαλή μετάβαση και έξι μήνες μετά την κατάργηση του δεν έχετε καν σαφή εικόνα; Δεν έχετε ισολογισμούς στο ΝΠΔΔ και το πιο συναρπαστικό ήταν η αοριστία σας στην έκθεση περί των υποχρεώσεων και λογαριασμών σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. «Εισηγούμαι λέει ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών την αποδοχή των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων που μεταβιβάζονται στο Δήμο.» Λυπούμαστε αλλά λευκή επιταγή δεν θα ψηφίσουμε, περιμένουμε την απόλυτη καταγραφή του ΕΦΑΚΠΠ…..

Στο 9Ο θέμα, στην αναφορά τελών Εμποροπανήγυρης Σκύδρας 2024 δεν ψηφίσαμε τον προτεινόμενο προσδιορισμό τελών γιατί θεωρούμε ότι τα ποσά των υλικών ηλεκτροφωτισμού , διαμόρφωσης χώρου και καθαριότητας που προσδιορίζονται στις 4.000€ και 8.000€ αντίστοιχα είναι τεράστια και για τον χώρο και για τις μέρες. Η εμποροπανήγυρης γίνεται χρόνια οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε κάθε χρόνο για υποδομές ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ..Προτείναμε οι δημότες που θα συμμετέχουν σε οποιοδήποτε είδος να μην πληρώσουν τέλη συμμετοχής. Μας απάντησαν ότι αυτό δεν γίνεται και ότι πρέπει να πληρώσουν γιατί η εμποροπανήγυρης είναι ανταποδοτική. Θα μπορούσαν βέβαια να ψηφίσουν κάποιο τυπικό τέλος για τους δημότες μας..

Ψηφίσαμε την οικονομική ενίσχυση του συλλόγου ΑΜΕΑ «Η ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗ» ύψους 2950€ έπειτα από δεύτερο γραπτό αίτημα του συλλόγου το 1ο 06.11.2023 το δεύτερο 14.06.2024. Ο σύλλογος δεν έχει λάβει κάποια ενίσχυση τα τελευταία δυο χρόνια από τον Δήμο Σκύδρας και απ ότι πληροφορηθήκαμε δεν εισέπραξε και χρήματα από την διοργάνωση Φεστιβάλ Καντίνας όπως μας είχε ανακοινωθεί και στη δημοτική επιτροπή αλλά και στο Δημοτικό συμβούλιο….. οπότε ήταν επιβεβλημένη αυτήν την χρονική στιγμή η συζήτηση του αιτήματος του συλλόγου. Σχετικά με την λειτουργία ΚΔΑΠ ΜΕΑ που ρωτήσαμε μας απάντησε η Δήμαρχος ότι για να λειτουργήσει απαιτείται ειδικό λεωφορείο μαζί με τον εξοπλισμό περί των 200.000€….

Μη έχοντας γνώση της οικονομικής διαχείρισης των σχολικών επιτροπών για το 2023 μιας και δεν ήμασταν μέλη δεν ψηφίσαμε τους απολογισμούς αυτούς.

Ψηφίσαμε την τροποποίηση του ΟΕΥ του Δήμου Σκύδρας δεδομένου ότι θα γίνει εξολοκλήρου αναμόρφωσή του με τα λεγόμενα της Δημάρχου. Προτείναμε την δημιουργία Διεύθυνσης Υγείας , Πρόνοιας και Πολιτισμού, ώστε να είναι συγκεντρωμένες οι υπηρεσίες παιδικοί, κδαπ, βοήθεια, βιβλιοθήκη κτλ και όχι αυτοτελή τμήματα.

6)18.06.2024 ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Ψηφίσαμε την έγκριση πρακτικού επιλογής νηπίων για την σχολική χρονιά 2024-2025. Τονίσαμε ότι στα βρεφικά τμήματα κάνανε λάθος υπολογισμό δυναμικότητας αντί 13 υπολογίσανε 14 βρέφη. Τονίσαμε ότι οι πλειοψηφία των συμβάσεων των υπαλλήλων που απασχολούνται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου λήγουν στις 31.08.2024 να προβούν σε προγραμματισμό προσλήψεων ώστε να μπορούμε να φιλοξενήσουμε βρέφη και νήπια στο σύνολο της δυναμικότητας των δομών. Η λίστα αυτή θα αλλάξει μας είπε η Αντιδήμαρχος μιας και τις εγγραφές θα τις καθορίσει η προκήρυξη της ΕΕΤΑΑ και ο αριθμός των νηπίων που θα λάβουν voucher.

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ:

14.06.2024

Θέσαμε ως θέμα «Απολογισμό πεπραγμένων Δήμου Σκύδρας στο πρώτο εξάμηνο λειτουργίας 2024.» Μας είπαν ότι η ερώτηση που κατέθεσε είναι...αντικανονική! Και εν τέλει δεν πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση. Ήταν αντικανονική ή δεν είχαν τι να μας πουν;

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ:

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ 04.06.2024

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ψηφίσαμε όλα όσα απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μας μονάδων , καταψηφίσαμε τις απευθείας αναθέσεις και την τακτική πρώτα κάνω την δαπάνη και μετά την «φέρνω» στο συμβούλιο.

Ζητήσαμε, μιας και καταργούνται οι σχολικές επιτροπές αυτόν τον μήνα, να γίνει προγραμματισμός δαπανών , αναλωσίμων και υλικών καθαριότητας για την λειτουργία των σχολικών μονάδων Σεπτέμβρη έως Νοέμβρη του 2024, ώστε να μην κλονιστεί η εύρυθμη λειτουργία αυτών.

ΔΕΥΑΣ:

Στα ΔΣ της ΔΕΥΑΣ ψηφίσαμε όλα όσα απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία της, καταψηφίσαμε τις απευθείας αναθέσεις εργασιών , υπηρεσιών , υλικών και σε ότι αφορά οικονομικά στοιχεία προϋπολογισμού απολογισμού πληρωμών πιστώσεων έως ότου λάβουμε την έκθεση του διαχειριστικού ελέγχου που διενεργείτε από το 2023 δεν θα ψηφίζουμε.

Σε ότι αφορά τις απευθείας αναθέσεις του Δήμου Σκύδρας , των Επιτροπών και της ΔΕΥΑΣ η «Αλλαγή Σκυτάλης» δεν θα ψηφίσει καμία ,πλην πολύ εξαιρετικών περιπτώσεων πχ έκτακτων αναγκών , διότι θεωρούμε ότι μέσω των διαγωνισμών ο Δήμος βγαίνει ωφελημένος κυρίως ως προς το κόστος .

Ως «Αλλαγή Σκυτάλης» θα είμαστε αρωγοί σε κάθε βήμα του Δήμου Σκύδρας.

Με ειλικρινή εκτίμηση στα πρόσωπα όλων μηδενός εξαιρούμενων συνδημοτών μας

Για την «Αλλαγή Σκυτάλης»

Παπαδοπούλου Μαρία

Πορτοκαλίδης Χαρίτων

Μποζίδης Κωνσταντίνος

Σαββίδης Πολύκαρπος

Κάμπας Κωνσταντίνος

Μαραντίδης Ευστράτιος

Γιάγκος Ιωάννης

Τουμανίδης Χρήστος

07/7/2-24