ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Π.Ε ΠΕΛΛΑΣ (ΦΡΑΓΜΑ ΑΛΜΩΠΑΙΟΥ & ΙΧΥΣ ΑΔΕΙΩΝ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ)

2021-04-07

Τηλεδιάσκεψη για το Φράγμα Αλμωπαίου, μετά το αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας- Δέσμευση του Υφυπουργού Γιάννη Οικονόμου, για ένταξη σε χρηματοδοτικό εργαλείο

Μία ακόμη σημαντική εξέλιξη, φέρνει πιο κοντά την υλοποίηση του Φράγματος Αλμωπαίου ποταμου, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την Πέλλα, εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής, μετά από τη διαπίστωση καθυστερήσεων, ζήτησε την πραγματοποίηση ειδικής τηλεδιάσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2/4/21.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο αρμόδιος για τις χρηματοδοτήσεις έργων Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Οικονόμου Ιωάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της ΠΚΜ κ. Πάρης Μπίλιας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας ΠΚΜ κ. Σωτήριος Μπάτος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Άλκης Νουσυκήρου και Πέτρος Ζέρζης, ενώ ο κ. Βασίλειος Βασιλειάδης συμμετείχε δια εκπροσώπου, λόγω ανειλημμένων βουλευτικών υποχρεώσεων, καθώς επίσης και τα στελέχη της ΠΚΜ κ. Ανταβαλίδου και Ιάκωβος Τσελίδης . Στην σύσκεψη συμμετείχε επίσης ο εκπρόσωπος της μελετητικής κοινοπραξίας κ. Καλέργη και στελέχη του Υπουργείου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, παρουσιάστηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας η υφιστάμενη κατάσταση, οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των μελετών, καθώς και οι προβληματισμοί και η δυνατότητα σχετικά με την λειτουργία του έργου ως αντιπλημμυρικού και υδροηλεκτρικού. Ακόμη, ζήτησε να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες, για την έγκαιρη ολοκλήρωση των μελετών τους προσεχείς 12 μήνες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής έθεσε 2 πολύ σημαντικά ζητήματα τα οποία συζητήθηκαν εκτενώς.

Το πρώτο, αφορούσε τη χρηματοδότηση του έργου του φράγματος του Αλμωπαίου. Για την υλοποίηση του έργου, υπήρξε η δέσμευση του Υφυπουργού κ. Οικονόμου, για την ένταξή του σε κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο, τους προσεχείς μήνες, καθώς πρόκειται για ένα «ώριμο» έργο.

Το δεύτερο ζήτημα, αφορούσε την χρηματοδότηση της μελέτης του δικτύου άρδευσης, για την άρδευση 120.000 στρεμμάτων δυναμικών αγροτικών καλλιεργειών στους Δήμους Σκύδρας και Αλμωπίας.

Το συγκεκριμένο αίτημα, θα διευθετηθεί με την εκπόνηση συμπληρωματικής μελέτης για το αρδευτικό δίκτυο και την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης. Να σημειωθεί, ότι ο προϋπολογισμός υλοποίησης και του αρδευτικού δικτύου έχει συμπεριληφθεί στον συνολικό αρχικό προϋπολογισμό του έργου (περίπου 114εκατομμύρια ευρώ), ο οποίος σίγουρα θα αναθεωρηθεί.

Στις τοποθετήσεις τους, τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών κ. Πάρις Μπίλιας, όσο και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Άλκης Νουσηκύρου και Πέτρος Ζέρζης και το στέλεχος της ΠΕ Πέλλας κ Τσελίδης, υποστήριξαν την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου και την εκπόνηση των μελετών για το αρδευτικό δίκτυο.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες» τόνισε ο κ. Μπίλιας.

Σε σύντομη δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής αναφέρει: «Τα φράγμα του Αλμωπαίου ποταμού, είναι ένα έργο μείζονος σημασίας, ένα αναπτυξιακό έργο πρότυπο, καθώς θα θωρακίσει την Πέλλα έναντι πλημμυρών και θα δώσει τη δυνατότητα να έχουμε ακόμη πιο παραγωγικές καλλιέργειες στους κάμπους της Σκύδρας και της Αλμωπίας. Επίσης, μπορεί να συνδυαστεί και με την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας που είναι μία δράση στο πλαίσιο της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της ευθύνης όλων μας για την προστασία του περιβάλλοντος. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς τον Υφυπουργό κ. Γιάννη Οικονόμου για την δέσμευση του να χρηματοδοτηθεί το φράγμα του Αλμωπαίου ποταμού, καθώς και την μελετητική εταιρία και τα υπηρεσιακά στελέχη που έχουν συντονίσει τις προσπάθειές τους, ώστε το αναπτυξιακό αυτό έργο για τους κατοίκους της Πέλλας, να γίνει πραγματικότητα.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει αντιληφθεί τη σημασία του έργου για την τοπική οικονομία και ανάπτυξη και μετά από την σημερινή σύσκεψη, υπάρχει πλήρης δέσμευση για την υλοποίησή του».

« Ισχύς αδειών οδήγησης αγροτικών μηχανημάτων »

Από το Γραφείο Γεωργικών Μηχανημάτων της ΔΑΟΚ Π.Ε.Πέλλας ανακοινώνεται ότι εξαιτίας των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας λόγω της νόσου COVID-19, η ισχύς των αδειών οδήγησης αγροτικών μηχανημάτων (γεωργικών ελκυστήρων) παρατείνεται ως εξής:

Οι άδειες οδήγησης που έληξαν ή θα λήξουν κατά το διάστημα από 1-9-2020 ως 30-6-2021 ισχύουν για επιπλέον 10 μήνες από την ημερομηνία λήξης τους.

Οι άδειες οδήγησης που έληξαν κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο ή Αύγουστο του 2020, ισχύουν ως τον Ιούλιο, Αύγουστο ή Σεπτέμβριο του 2021 αντίστοιχα.

Οι άδειες οδήγησης που έληξαν κατά το διάστημα από 1-2-2020 ως 31-5-2020 ισχύουν ως 1-7-2021.

Οι κάτοχοι των παραπάνω κατηγοριών αδειών οδήγησης δε χρειάζεται να προσέρχονται στο γραφείο της ΔΑΟΚ για να αναθεωρήσουν το δίπλωμά τους, καθώς αυτό ισχύει αυτοδίκαια.

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα της ΔΑΟΚ 2381351267 και 2381352329

07-4-2021/13:51