ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΛΑΣ...

2022-06-04

Ι. Τζαμτζής: «Ανασυγκροτούμε την ύπαιθρο με σχέδιο και όραμα».

Η άρδευση στο επίκεντρο συνάντησης εργασίας.

Η πορεία υλοποίησης των επικείμενων προκηρύξεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2022, εξετάσθηκε σε συνάντηση εργασίας του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πέλλας, Ιορδάνη Τζαμτζή με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων, Δημήτρη Παπαγιαννίδη .

Ως ζήτημα επείγουσας προτεραιότητας ο κ. Τζαμτζής έθεσε το φράγμα του Αλμωπαίου , έργο προϋπολογισμού, σύμφωνα με την εταιρία Deloitte, 210 εκατομμυρίων ευρώ συν ΦΠΑ. Εκτιμάται, δε, ότι είναι το μεγαλύτερο φράγμα από όσα περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό της Κυβέρνησης. Ύστερα από επίμονο αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας να επισπευσθούν οι διαδικασίες έγκρισης του έργου, ο κ. Παπαγιαννίδης έδωσε εντολή στο συνεργάτη του Λουκά Αναγνωστόπουλο, σήμερα κιόλας, να δοθεί η μελέτη προς έλεγχο στη Γενική Γραμματεία του ΣΔΙΤ, ώστε, αφού γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, να κατατεθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα στην Διϋπουργική Επιτροπή, έτοιμη προς έγκριση.

Ο κ. Τζαμτζής έθεσε το επιτακτικό πρόβλημα άρδευσης που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικές καλλιέργειες της Πέλλας, από τη μη κανονική λειτουργία των αρδευτικών δικτύων. Εξήγησε ότι τα κύρια γεωργικά προϊόντα του νομού, που είναι οι δενδρώδεις καλλιέργειες όπως ροδακινιές, κερασιές, μηλιές δαμασκηνιές, ελιές, τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα αμπέλια και τα φυτώρια καρποφόρων δέντρων, είναι ιδιαιτέρως απαιτητικά σε νερό. 

 Ζήτησε την έγκριση των προτάσεων που υπέβαλαν οι Δήμοι της περιοχής για την κατασκευή και βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας, με επαρκή τεχνικά χαρακτηριστικά καθώς, λόγω του αναγλύφου, εμποδίζεται η ανάπτυξη της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

«Ύστερα από πρόταση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας προγραμματίζεται μία σειρά έργων ώστε να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα σε σύγχρονα και καινοτόμα υπόγεια αρδευτικά δίκτυα» τόνισε ο κ. Τζαμτζής διευκρινίζοντας « συζητήσαμε για ένα σχέδιο δράσης με συγκεκριμένα έργα, κυρίως μεσαία έως 2,2 εκατ. € , εγγειοβελτιωτικά έργα που αφορούν αγωγούς μεταφοράς (2 έργα ΤΟΕΒ στην Καρυώτισσα και 1 στην Κρύα Βρύση), δευτερεύον και τριτεύον αρδευτικό δίκτυο, ομβροδεξαμενές και συναφή καινοτόμα έργα του ΠΑΑ 2023 -2027. 

Στοχεύουμε στην ολοκλήρωση ενός αναπτυξιακού, βιώσιμου, ευφυούς, ασφαλούς, πλήρους και λειτουργικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων αγροτών. Φιλοδοξούμε να ανασυγκροτήσουμε την ύπαιθρο ακολουθώντας το όραμα και το σχεδιασμό μας».

Όπως δήλωσε ο κ. Παπαγιαννίδης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργικές περιοχές είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και σύντομα θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Ι. ΤΖΑΜΤΖΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ .

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, όπως έχει καθιερωθεί η 5η Ιουνίου κάθε έτους, μας υπενθυμίζει το χρέος μας να προστατεύουμε τον πλανήτη και την υποχρέωση να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές καλύτερο από ότι τον παραλάβαμε. 

Είναι μία ευκαιρία να αφυπνισθούμε και να ενισχύσουμε τη δράση μας για τα μείζονα περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η θαλάσσια ρύπανση, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η ερημοποίηση, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα εγκλήματα κατά της άγριας φύσης , ο περιορισμός της βιοποικιλότητας και πολλά άλλα.

Η αλόγιστη χρήση αγροχημικών και η ανεξέλεγκτη διασπορά των βιομηχανικών και άλλων απορριμμάτων, με τη ρυπογόνο δράση τους , ανοίγουν ανεπούλωτες πληγές στα ποτάμια μας, στις λίμνες, τις θάλασσες και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση παράγει το φαινόμενο της "όξινης βροχής" , την "τρύπα του Όζοντος" και το "φαινόμενο του θερμοκηπίου" . Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως παγετοί και χαλαζόπτωση, επηρεάζουν καταλυτικά τη βιωσιμότητα της γεωργικής παραγωγικής διαδικασίας, με επώδυνες συνέπειες για την αγροτική οικονομία.

Σαράντα οκτώ χρόνια μετά τον πρώτο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η κλιματική αλλαγή παραμένει οικουμενικό πρόβλημα. Είναι η πλέον πολυδιάστατη πρόκληση για την ανθρωπότητα, με σημαντικές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η αντιμετώπισή της απαιτεί άμεσες ενέργειες από όλες τις χώρες, από όλους τους λαούς, από τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. 

Η ανάγκη για καθαρές μορφές ενέργειας και πράσινες τεχνολογίες αποτελεί πλέον κοινό τόπο. Προϋπόθεση, ωστόσο, κάθε σχεδιασμού είναι η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και ενός σύγχρονου περιβαλλοντικού ήθους. Ας μην ξεχνάμε, ο σεβασμός στη φύση είναι αξία του πολιτισμού μας και ισοδυναμεί με το σεβασμό στις επόμενες γενιές.

«Να αναπτύξουμε κουλτούρα ποδηλασίας»

Δηλώσεις Ιορδάνη Τζαμτζή για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου.

Την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου τίμησαν σήμερα μικροί μαθητές, συμμετέχοντας σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο με πρωτοβουλία του Δήμου Έδεσσας, της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Έδεσσας, του Ποδηλατικού Συλλόγου «Αερωπός», της Δνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Πέλλας και της Τροχαίας Έδεσσας.

Την ημερίδα τίμησε με την παρουσία του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, ο οποίος σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στα οφέλη που θα προκύψουν, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον εάν καταφέρουμε να αναπτύξουμε την κουλτούρα της ποδηλασίας, διασφαλίζοντας βεβαίως και τις συνθήκες οδικής ασφάλειας για τους ποδηλάτες.

 «Το ποδήλατο είναι ένα οικονομικά προσιτό, αξιόπιστο και φιλικό προς το περιβάλλον μεταφορικό μέσο» δήλωσε ο κ. Τζαμτζής τονίζοντας ότι «προάγει το σεβασμό για το περιβάλλον, έχει θετικό αντίκτυπο στο κλίμα και κυρίως εισάγει τους ανθρώπους σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Τα οφέλη από τη χρήση ποδηλάτου είναι πολλαπλά . Είναι ένα χρήσιμο μέσο μετακίνησης, με οικολογικό αποτύπωμα και ταυτόχρονα ψυχαγωγία και άθληση».

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΛΑΣ: ''ΑΛΛΑΞΕ ΟΨΗ ΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ''.

Με τα έργα εκσυγχρονισμού από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας .

Ολοκληρώνονται τα έργα συντήρησης και βελτίωσης του επαρχιακού οδικού δικτύου στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, που στοχεύουν στην αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας, την αποκατάσταση ζημιών και επικίνδυνων σημείων. Η τοποθέτηση στηθαίων περατώνεται σήμερα με την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στο, ίσως, πιο επικίνδυνο σημείο του επαρχιακού οδικού δικτύου, το S ανάμεσα στους οικισμούς των Εσωβάλτων και της Ακρολίμνης.

Εξάλλου στο στάδιο της ολοκλήρωσης πέρασε και η δεύτερη φάση των εργασιών διαγράμμισης με τους οδικούς άξονες:

Άψαλος - Ξιφιανή - Αριδαία (μόνο οριογραμμές)Πολυκάρπη - Τσάκοι - ΑριδαίαΑριδαία - Εξαπλάτανος - Ίδα - ΦούστανηΑριδαία - Σωσάνδρα - ΠρομάχοιΑριδαία - ΓαρέφιΤριφύλλι - ΛάκκαΜαυροβούνι (κόμβος Κρόνος) - Προφήτης Ηλίας - ΜάνδαλοΣκύδρα - Σεβαστειανά - κόμβος προς Ριζάρι

Ικανοποιημένος εμφανίσθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, από τους ρυθμούς και το αποτέλεσμα των εργασιών. « Πρόκειται για μικρές αλλά καθοριστικής σημασίας παρεμβάσεις για την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό των επαρχιακών δρόμων ώστε να καταστούν ασφαλέστεροι και πιο φιλικοί προς οδηγούς και πεζούς. Κάθε μέρα εντοπίζουμε σημεία που χρειάζονται αλλαγές και βελτιώσεις και παρεμβαίνουμε χωρίς καθυστερήσεις, ανταποκρινόμενοι κατά το δυνατόν σε υποδείξεις και προτάσεις των συμπολιτών μας».

Λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών στα εργοστάσια της Πέλλας.

Ο Ι. Τζαμτζής προαναγγέλλει αυστηρά πρόστιμα και αιφνίδιους ελέγχους σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης στην νομοθεσία.

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας , Ιορδάνη Τζαμτζή πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των Γεωργικών Μεταποιητικών Βιομηχανιών (Κονσερβοποιία - Βαθειά Κατάψυξη) της Πέλλας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα της ρύπανσης εξ αιτίας της ανεπαρκούς λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού, σε ορισμένες βιομηχανίες.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους του ο κ. Τζαμτζής, αναφέρθηκε στα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στη διάρκεια σχετικών ελέγχων, τα οποία οφείλονται είτε στην κακή διαχείριση των συστημάτων βιολογικού καθαρισμού είτε στην ανεπάρκειά τους σε σχέση με τη δυναμικότητα των επιχειρήσεων.

Αφού παρέθεσε τα στοιχεία που αποδεικνύουν αλματώδη επιβάρυνση των λυμάτων, στα 7 από τα 12 εργοστάσια που λειτουργούν στην Πέλλα, ξεκαθάρισε ότι θα αυστηροποιηθούν τα πρόστιμα, θα μειωθεί η παραγωγικότητα σε περιπτώσεις ανεπαρκούς βιολογικού καθαρισμού και θα υπαχθούν τα εν λόγω εργοστάσια σε καθεστώς ανασυγκρότησης του συστήματος.

«Είναι μεγάλη η επιβάρυνση του περιβάλλοντος και σαφείς οι οδηγίες μας, οι οποίες είναι εναρμονισμένες με την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία, για την προστασία των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων» τόνισε ο κ. Τζαμτζής και διευκρίνισε ότι «από την πλευρά της η Αντιπεριφέρεια Πέλλας εκπονεί εκτεταμένο πρόγραμμα καθαρισμού των αυλάκων, που μεταφέρουν τα λύματα, και σκοπεύει να εντείνει τους ξαφνικούς και εκτεταμένους ελέγχους».

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών επαίνεσαν την πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Ι. Τζαμτζή να τους προσκαλέσει για να αντιμετωπίσουν για πρώτη φορά όλοι μαζί, ένα ζήτημα που αποδεικνύεται κοινό για όλους.

Οι επιχειρηματίες δήλωσαν πρόθυμοι να επενδύσουν σε αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του βιολογικού καθαρισμού, δεδομένου ότι υπάρχει πίεση διεθνώς για το πράσινο πιστοποιητικό στην ταυτότητα του παραγόμενου προϊόντος.

Αναδείχθηκαν επί μέρους προβλήματα όπως οι βλάβες που παρατηρούνται σε μεγάλου μήκους αγωγούς και προτάθηκε η δημιουργία ενδιάμεσων υποσταθμών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο υψηλό ενεργειακό κόστος για τη λειτουργία των συστημάτων βιολογικού καθαρισμού .

Οι συμμετέχοντες πρότειναν τη δημιουργία σταθμών παραγωγής ενέργειας από λύματα,

την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των εργοστασίων και την ενίσχυση του δικτύου ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΔΗΕ. Ο κ. Τζαμτζής χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις προτάσεις και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αρνηθεί τη βοήθειά του σε κανέναν, αλλά αντίθετα θα ηγηθεί των προσπαθειών.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι εκπρόσωποι των εταιριών: ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ Α.Β.Ε.Ε., Χ. Ανθυμίδης, ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε. Ν. Τζιμούρτος , ΔΑΝΑΪΣ Α.Ε. Α. Φαίδωνος, SALIKOM S.A. Π. Λούσης, ΦΡΟΥΜΕΝΤΑ ΑΕΒΕ, Ν. Καλπακίδης, Α.Σ. ΠΕΛΛΑΣ, Μ. Αμπεριάδης, ΑΦΟΙ ΛΑΜΠΡΙΔΗ Α.Ε.. Π. Λαμπρίδης.

Από πλευράς Π.Ε. Πέλλας συμμετείχαν ο Διευθυντής Διευθ. Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος, Γ. Παπαδόπουλος, ο προϊστάμενος του τμήματος Βιομηχανίας, Ιωάννης Πατσιάς , ο προϊστάμενος τμημ. Περιβάλλοντος και Υδροοικονομιας, Σ. Αργυράκης και η Ε. Τσάνη από το τμήμα χορήγησης αδειών.

04/6/2022