ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Π.Ε ΠΕΛΛΑΣ ( ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ,ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ & ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ)

2021-04-23

Η πολύμηνη συνεργασία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας με το Υπουργείο Οικονομικών, για την παραχώρηση του Διοικητηρίου, έφερε αποτέλεσμα

Ψηφίστηκε χθες από την Ελληνική Βουλή και αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, σημαντική νομοθετική ρύθμιση, μέσω της οποίας το Διοικητήριο Πέλλας θα περάσει στην κυριότητα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Με την σφραγίδα του Ελληνικού κράτους, επιλύεται ένα χρόνιο αίτημα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας, για το οποίο έδωσε πολλές μάχες με τη γραφειοκρατία, τους τελευταίους μήνες, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής, αλλά τελικά πέτυχε την στήριξη και συνεργασία της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα του φίλου και γείτονα Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου.

Συγκεκριμένα, στο Νομοσχέδιο με τίτλο «Κρατική Αρωγή προς Επιχειρήσεις και Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Φορείς για Θεομηνίες» υπάρχει η υπουργική προσθήκη-τροπολογία με ειδικό αριθμό 141, άρθρο 7, στο οποίο αναφέρεται ρητά «η δυνατότητα για μεταβίβαση της κυριότητας δημόσιων ακινήτων στους Οργανισμούς Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, μετά από την υποβολή σχετικής αίτησης».

Να σημειωθεί ότι, μέσω της συγκεκριμένης διάταξης, ανοίγει ο δρόμος για την τακτοποίηση και αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Σε σχετική δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής αναφέρει: «Εκφράζω πραγματικά την ικανοποίησή μου και τις θερμές ευχαριστίες μου προς τoν αγαπητό φίλο Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, ο οποίος, μετά από πολύμηνη συνεργασία που είχαμε, έφερε στην Ελληνική Βουλή, την ρύθμιση, για τη δυνατότητα μεταβίβασης της κυριότητας ακινήτων στους Οργανισμούς Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Έτσι θα υποβάλουμε προς την Κτηματική Υπηρεσία το αίτημά μας, για παραχώρηση του Διοικητηρίου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας , στην ΠΕ Πέλλας, για να προχωρήσουμε στην συνεχεία , στην ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμισή του.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν όμορφο, φιλόξενο και ασφαλή χώρο για τους πολίτες, που θα εξυπηρετούνται με άνεση .

Θα αξιοποιήσουμε ακόμη, κάθε δυνατότητα και φυσικά τις σύγχρονες τεχνολογίες, ώστε οι πολίτες της Πέλλας να απολαμβάνουν υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης στις καθημερινές τους υποθέσεις.

Παράλληλα μας ενδιαφέρει, τα στελέχη που εργάζονται για την προώθηση της τοπικής και περιφερειακής βιώσιμης ανάπτυξης, να έχουν άριστες συνθήκες εργασίας, να μπορούν να εργαστούν ομαδικά και να έχουν αυξημένο εσωτερικό κίνητρο για διακεκριμένη επίδοση στο αντικείμενό τους».

Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβάνο και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο έστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής για τις ζημιές που προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση της 19 Απριλίου.

Σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας τόσο με τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ όσο και με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ο κ. Τζαμτζής τους έστειλε επιστολή με την οποία αναλύει τις ζημιές που προκλήθηκαν από την σφοδρή χαλαζοπτωση που έπληξε χτες 19/4/21 διάφορες περιοχές του Ν. Πέλλας.

Στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Πέλλας αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι

Σφοδρότατη χαλαζόπτωση είχαμε στην Π.Ε.Πέλλας τις μεσημβρινές ώρες (13.30' - 14.00' ) της 19-4-2021. Η χαλαζόπτωση η οποία ήταν πολύ πυκνή κατά περιοχές και με μεγάλη χρονική διάρκεια, έπληξε τα παρακάτω Αγροκτήματα :

  • Στα ανατολικά του Δήμου Αλμωπίας.της Π.Ε.Πέλλας και ιδιαίτερα στα Αγροκτήματα Θεοδωρακίου & Εξαπλατάνου.
  • Στο μεγαλύτερο τμήμα του Δήμου Σκύδρας (μάλλον το επίκεντρο σε διάρκεια και πυκνότητα ) και πιο συγκεκριμένα στα Αγροκτήματα Καλής, Προφ.Ηλία, Ανύδρου, Μανδάλου, Σανδαλίου, Λιποχωρίου, Μαυροβουνίου, Ριζού, Σεβαστειανών, Δάφνης, Καλυβίων και Άσπρου.
  • Ακόμη επλήγησαν και τα αγροκτήματα του Δήμου Πέλλας και ιδιαίτερα Αραβησσού, Πλαγιαρίου, Νέου και Παλαιού .Μυλοτόπου, Γαλατάδων, Αγίου Γεωργίου, Δροσερού.
  • Στον Δήμο Έδεσσας και ιδιαίτερα στη περιοχή της Δ.Ε Βεγορίτιδας, την Άρνισσα, την Ζέρβη και την Παναγίτσα.

Συνολικά εκτιμούμε ότι επλήγησαν περίπου 55.000 - 60.000 στρέμματα, κύρια με δενδροκαλλιέργειες, περιοχών με μικροκλίμα που δεν επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από τους 2 προηγούμενους παγετούς του Μαρτίου και του Απριλίου, δηλαδή, Ροδάκινα επιτραπέζια, Ροδάκινα βιομηχανικά, Νεκταρίνια, Βερίκοκα κ.α. Ακόμη επλήγησαν υπαίθριες Καλλιέργειες Λαχανικών όπως Μαρούλια, Κρεμμυδάκια κ.α).

Κύριε Υπουργέ, Κύριε Πρόεδρε,

Οι αγρότες της Πέλλας είναι σε απόγνωση. Τις τεράστιες ζημιές των 2 παγετών, ολοκλήρωσε η πρόσφατη χαλαζόπτωση. Η έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωση των ζημιών και η καταβολή προκαταβολών στους αγρότες, είναι η έκκληση που κάνουν οι αγρότες και όλοι οι πολίτες της Πέλλας προς εσάς.

Στην διάθεσή σας για κάθε ενημέρωση.

Με τιμή και εκτίμηση

Ιορδάνης Τζαμτζής

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

Απαγόρευση αλιείας στη λίμνη Βεγορίτιδα εντός των ορίων της Π.Ε. Πέλλας, στο πλαίσιο αναπαραγωγής ιχθύων για το 2021.

Με την Αρ. Πρ. 229899(7397)/20-4-2021, (ΑΔΑ:6ΛΥ17ΛΛ-Λ20) Απόφαση Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, απαγορεύετε απόλυτα η αλιεία, με οποιοδήποτε μέσο και εργαλείο για την προστασία της αναπαραγωγής των ιχθύων στη λίμνη Βεγορίτιδα, κατά το χρονικό διάστημα από 22α Απριλίου 2021 και ώρα 12η μεσημβρινή, έως και 4η Ιουνίου 2021 και ώρα 12η μεσημβρινή.

Κατά την παραπάνω απαγορευτική περίοδο οι αλιείς υποχρεούνται να μεταφέρουν τις βάρκες από τις αποβάθρες και όλα τα αλιευτικά τους εργαλεία στα σπίτια τους.

Οι Αστυνομικές Αρχές και οι Δασικές Υπηρεσίες έχουν την αρμοδιότητα τήρησης - εφαρμογής της απόφασης απαγόρευσης στην περιοχή αρμοδιότητάς των. Οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Πληροφορίες στο αρμόδιο Γραφείο Αλιείας της Π.Ε. Πέλλας, τηλέφωνο επικοινωνίας: 2381351256.

23-4-2021/10:27