ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Π.Ε ΠΕΛΛΑΣ (ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ-ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ- ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ)

2022-05-15

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών με σκοπό τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών του τόπου μας.

Από τις 4 Απριλίου ξεκίνησαν οι πρώτες ενέργειες, που περιελάμβαναν ελέγχους προνυμφών με δειγματοληψίες και επίγειους ψεκασμούς στα 16 υγροτοπικά συστήματα της Περιφέρειας, σε επιλεγμένες «κρίσιμες» περιαστικές εστίες καθώς και στις αστικές εστίες των εδρών των επτά Περιφερειακών Ενοτήτων.

Από την περασμένη εβδομάδα έχουν ενταχθεί στους ελέγχους και στους επίγειους ψεκασμούς όλες οι εστίες των υπολοίπων οικισμών, καθώς και οι εστίες, όπως πάρκα, κοιμητήρια, νοσοκομεία, καθώς και τα φρεάτια των 32 μεγάλων πόλεων της Περιφέρειας, ενώ ξεκίνησε και η εντομολογική παρακολούθηση σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Στα τέλη Μαΐου θα ξεκινήσουν οι εφαρμογές σε βόθρους επιλεγμένων οικισμών και η επιδημιολογική παρακολούθηση σε συνεργασία με το ΑΠΘ. Το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας περιλαμβάνει 160.000 στρέμματα υγροτοπικών συστημάτων, 420.000 στρέμματα αγροτικού συστήματος, 7.100 χιλιόμετρα καναλιών και ρεμάτων, 20.000 στρέμματα πλημμυρισμένες εκτάσεις, 3.000 διάσπαρτες εστίες περιορισμένης έκτασης, 40.000 φρεάτια όμβριων και πάνω από 40.000 βόθρους. Αντίστοιχα το πρόγραμμα σε αστικές περιοχές υλοποιείται από τους κατά τόπους δήμους που έχουν και την ευθύνη υλοποίησής του.

Στόχος της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι αφενός να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία των πολιτών μέσω της μείωσης του κινδύνου μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου και αφετέρου η ποιοτική αναβάθμιση του επιπέδου ζωής των κατοίκων με τη μείωση της όχλησης από τα κουνούπια.

Στην ομάδα έργου συμμετέχουν 10 επιστήμονες (υπεύθυνος προγράμματος, υπεύθυνοι Περιφερειακών Ενοτήτων, Επιστημονικός Υπεύθυνος, Υπεύθυνος Εντομολογικής Επιτήρησης), πάνω από 20 ψεκαστικά συνεργεία, 30 συνεργεία δειγματοληπτών και ελέγχου, ειδικό αμφίβιο όχημα 8Χ8, 4 drones και 100 παγίδες συλλογής κουνουπιών. Το έργο παρακολουθείται και ελέγχεται από την Διευθύνουσα Υπηρεσία με τη χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-bite και από την Πενταμελή Επιτροπή Επιστημονικής Παρακολούθησης και Συντονισμού των προβλεπόμενων δράσεων.

Το e-bite είναι μία πλατφόρμα ευέλικτων ψηφιακών εργαλείων για την καταγραφή, παρακολούθηση, οπτικοποίηση και ανάλυση των πραγματοποιούμενων δράσεων και των δεδομένων που συλλέγονται στο πεδίο σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης από τις 2 Μαΐου λειτουργεί και φέτος για τους πολίτες η διαδραστική εφαρμογή ανοικτού τύπου για κινητά mosquito vision για πενθήμερες προβλέψεις όχλησης για το σύνολο των οικισμών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μέσω Google Play/App Store και παρέχει έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωσης όσον αφορά στους πληθυσμούς των κουνουπιών και την καλύτερη παρακολούθηση του έργου καταπολέμησης τους. Ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να υποδεικνύουν εστίες ανάπτυξης κουνουπιών ή σημεία αυξημένης όχλησης.

Παράλληλα εξακολουθεί να ισχύει το τηλέφωνο χωρίς χρέωση 8001124424, όπου ο πολίτης μπορεί να αναφέρει παράπονα για ιδιαίτερη όχληση στην περιοχή του ή την ύπαρξη συγκεκριμένης νέας εστίας ανάπτυξης κουνουπιών.

Ταυτόχρονα συστήνεται οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας έναντι των κουνουπιών σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες που έχουν δοθεί και δίδονται. Παράλληλα πρέπει να αποφεύγεται η δημιουργία εστιών στάσιμου νερού στις ιδιοκτησίες τους, όπου κυρίως εμφανίζονται οι πληθυσμοί κουνουπιών του αστικού περιβάλλοντος που μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου και άλλες ασθένειες.

Η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα-Μαρία Δερμεντζοπούλου δήλωσε: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αξιοποιώντας όλες τις καινοτόμες μεθόδους και σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες, θωρακίζει τον τόπο μας και προασπίζει αποτελεσματικά τη Δημόσια Υγεία. Ως συναρμόδια του Προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών, σε συνεργασία με Δήμους που εφαρμόζουν στοχευμένες και, τοπικές δράσεις στις περιοχές ευθύνης τους, συνεχίζει την υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών.

Η κατάσταση με τα κουνούπια βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο, κάτι που δείχνει την ετοιμότητα που είχαμε ως Περιφέρεια. Μέχρι σήμερα οι καιρικές συνθήκες επέτρεψαν την ομαλή εξέλιξη του έργου με συνέπεια να ελέγξουμε όλες τις εστίες αναπαραγωγής ώστε φέτος την άνοιξη να μην έχουμε ιδιαίτερα φαινόμενα όχλησης από την παρουσία κουνουπιών. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έγκαιρα, αποτελεσματικά και με διαφάνεια, υλοποιεί το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών σε όλη την Περιφέρεια, έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΡΝΙΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΛΑΣ

Μία ξεχωριστή και ιδιαίτερα ευχάριστη επίσκεψη δέχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, κ. Ιορδάνης Τζαμτζής στο Διοικητήριο, στην Έδεσσα. Δεκαέξι μαθητές και μαθήτριες της έκτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Άρνισσας, συνοδευόμενοι από τρεις δασκάλους τους, ζήτησαν να συναντήσουν τον Αντιπεριφερειάρχη και να του θέσουν τα ερωτήματά τους σχετικά με τη λειτουργία του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης δευτέρου βαθμού.

Ο κ. Τζαμτζής υποδέχθηκε εγκάρδια τους μικρούς επισκέπτες και τους μίλησε για την λειτουργία και τις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης Β' βαθμού, για τα χαρακτηριστικά του Νομού Πέλλας και για τα σπάνιας φυσικής ομορφιάς αξιοθέατα της περιοχής. Τέλος ευχήθηκε υγεία και καλή πρόοδο στους αυριανούς πολίτες και τους αποχαιρέτησε χαρίζοντας τους από ένα βιβλίο για τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

ΣΕ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.-ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Όλα τα στελέχη δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την ασφάλεια των πολιτών!

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των φορέων του τοπικού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε η 2η συνάντηση προετοιμασίας για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών.

Τις εργασίες συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, ο οποίος είναι και ο επικεφαλής διαχείρισης των περιπτώσεων εκτάκτου ανάγκης στην Π.Ε. Πέλλας.

Τα στελέχη Πολιτικής Προστασίας συζήτησαν για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των φορέων τους και τις δράσεις συνεργασίας μεταξύ τους. Ειδικότερα εξετάσθηκαν η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, οι καθαρισμοί των αλσυλλίων, η συντήρηση λιμνοδεξαμενών, τα μεικτά κλιμάκια περιπολιών και άλλα.

Όπως διευκρίνησε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, η χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει διατεθεί στους Δήμους οι οποίοι, με την προσθήκη και δικών τους πόρων, ήδη πραγματοποιούν σημαντικές δράσεις πρόληψης.

«Το πολυτιμότερο κεφάλαιο που διαθέτουμε για την ορθή διαχείριση κρίσεων» τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Τζαμτζής «είναι η εμπειρία που έχουμε αναπτύξει στα πολλά χρόνια της συνεργασίας μας, οι αρχές αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης που έχουμε υιοθετήσει όλοι μας και φυσικά η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η πίστη στις δυνατότητές μας».

Η συνάντηση συνδυάστηκε με την υλοποίηση μιας άσκησης «επί χάρτου» η οποία αφορούσε στην «δημιουργική επίλυση προβλημάτων» στην πολιτική προστασία. Συντονιστής - καθοδηγητής της άσκησης ήταν ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πέλλας Δρ. Χρήστος Μπιμπίτσος.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι από 1η Μαϊου μέχρι και το τέλος της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται αυστηρά το άναμμα φωτιάς, χωρίς καμία εξαίρεση.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι περιπολίες στις δασικές περιοχές και στους παραβάτες επιβάλλονται υψηλά οικονομικά και διοικητικά πρόστιμα.

15/5/2022