ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Π.Ε ΠΕΛΛΑΣ (ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΠΙΠΕΡΙΟΥ ΩΣ Π.Γ.Ε- ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ & ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ)

2021-11-03

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΠΙΠΕΡΙΟΥ ΩΣ Π.Γ.Ε

Την Δευτέρα 25/10 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, με θέμα την αναγνώριση του κόκκινου πιπεριού που παράγεται από την «πιπεριά Αλμωπίας-Πέλλας», ως προϊόν Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης).

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Τζαμτζής, ο κ. Αργυρίου Αναγνώστης και ο κ. Χουβαρδάς Βασίλειος από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Ε.Κ.Ε.Τ.Α. με έδρα την Θεσσαλονίκη, ο Δ/ντής της ΔΑΟΚ Πέλλας κ. Γαϊτάνης, ο κ. Καφετζής Τεχνολόγος Γεωπόνος, και οι κ.κ. Δούμος Γεώργιος και Χατζηγιαννίδης Χρήστος παραγωγοί πιπεριάς και κόκκινου πιπεριού.

Ο κ. Τζαμτζής αναφέρθηκε στον πλούτο των προϊόντων της Πέλλας και στην αναγνωρισιμότητα τους, καθώς και στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η Π.Ε. Πέλλας, για την πιστοποίηση τους. Η αναγνώριση της «πιπεριάς Αλμωπίας-Πέλλας» και του κόκκινου πιπεριού που παράγεται ως προϊόν Π.Γ.Ε., γίνεται με στόχο οι παραγωγοί της Αλμωπίας να παράγουν ένα πιστοποιημένο προϊόν, που θα διευκολύνει την διάθεση προϊόντων με πρώτη ύλη την «πιπεριά Αλμωπίας-Πέλλας», με αποτέλεσμα να στηρίζεται και να ενδυναμώνεται η τοπική οικονομία της Πέλλας.

Ο κ. Αργυρίου αναφέρθηκε στο έργο που παράγει το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, καθώς και στη έρευνα που έχει γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ για την «πιπεριά Αλμωπίας-Πέλλας», έχοντας πλέον ένα πλήρες γενετικό και βιοχημικό προφίλ, που είναι απαραίτητο για τον χαρακτηρισμό ενός προϊόντος ως Π.Γ.Ε..

Ο κ. Καφετζής παρουσίασε στοιχεία για την διαδικασία που απαιτείται ώστε να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ως Π.Γ.Ε., καθώς και οδηγίες για την προετοιμασία του φακέλου που πρέπει να κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπ.Α.Α.Τ..

Οι κ.κ. Δούμος και Χατζηγιαννίδης, αναφέρθηκαν σε καλλιεργητικές μεθόδους άλλα και σε οικονομικά στοιχεία, καθώς τυποποιούν και πωλούν οι ίδιοι την παραγωγή τους στην αγορά.

Οι παραβρισκόμενοι αποφάσισαν να συντονίσουν τις προσπάθειες τους, ώστε να δημιουργηθεί μια Ομάδα Παραγωγών με βασικό προϊόν την «πιπεριά Αλμωπίας-Πέλλας» και να γίνει μια οικονομικοτεχνική μελέτη μικρής κλίμακας, ώστε να διαπιστωθούν κάποια οικονομικά στοιχεία, που θα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα για το εγχείρημα που επιχειρείται.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στον κ. Καφετζή Κωνσταντίνο, τηλέφωνα επικοινωνίας 2381351256, 6934131975 και στο mail kkafetzis@pella.gr.

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ Π.Ε ΠΕΛΛΑΣ ΠΟΥ ΠΡΩΤΕΥΣΑΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2021

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής βράβευσε, σε μία ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου, τους μαθητές που πέτυχαν την υψηλότερη βαθμολογία από κάθε σχολική μονάδα του Νομού Πέλλας, για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Λόγω των μέτρων προστασίας για τον περιορισμό της διάδοσης του COVID-19, η τελετή είχε λιτό περιεχόμενο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Βουλευτής του Νομού Πέλλας κ. Βασιλειάδης Βασίλειος και ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γερεμτζές Δημήτρης.

Σε δήλωση του Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής ανέφερε τα εξής:

«Οι Έλληνες μαθητές αποτελούν το πλέον ζωντανό και δραστήριο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας. Εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν τους στόχους τους και, σ' αυτήν την πορεία, είναι σημαντικό να έχουν ισχυρούς σύμμαχους και υποστηρικτές.

Σε μία κοινωνία που ενδιαφέρεται για το μέλλον της, είναι σημαντικό να στηρίζουμε την προσπάθεια των νέων και να αναδεικνύουμε τα επιτεύγματά τους και τη σημασία τους για την Ελληνική κοινωνία. Με τον τρόπο αυτό τα νέα παιδιά θα έχουν υψηλά εσωτερικά και εξωτερικά κίνητρα, για διακεκριμένη επίδοση, τόσο στον ακαδημαϊκό, όσο και στον κοινωνικό στίβο. Εύχομαι όλοι οι μαθητές να προσπαθούν με θετική διάθεση και πρόγραμμα για την επίτευξη των στόχων τους και οι γονείς και εκπαιδευτικοί να είναι πάντοτε γεροί και να τους στηρίζουν στον δύσκολο αγώνα τους».

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας δώρισε από έναν φορητό υπολογιστή τύπου «ταμπλέτας» στους πρωτεύσαντες μαθητές για την υποστήριξη των σπουδών τους.

 ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ 2021

Οδηγίες για την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό 2021:

Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα παρακάτω σχετικά με την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό 2021:

"Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Η γρίπη ανήκει στα υποχρεωτικώς Δηλούμενα Νοσήματα. Επιτηρείται και παρακολουθείται διαχρονικά στην Ελλάδα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η επιτήρηση του νοσήματος γίνεται από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο - Μάρτιο.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις του ECDC και του ΕΟΔΥ η δραστηριότητα της γρίπης ήταν ιδιαίτερα χαμηλή κατά την περίοδο 2020-21 σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, πιθανώς εξαιτίας των μέτρων δημόσιας υγείας που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά έχουν μερική απόδοση και -παρότι σημαντικά- δεν επαρκούν.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης και κατά επέκταση στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2021-2022 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σημειώνεται ότι αναμένεται πως κατά την προσεχή περίοδο γρίπης 2021-2022, ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο από κορωνοιο (COVID-19). Αυτή η ιδιαίτερη συγκυρία απαιτεί την πιο πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού κατά την προσεχή περίοδο, με προτεραιότητα τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Επισημαίνεται ότι, μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνισης που λειτουργούν διεθνώς, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου.

Στόχος είναι η μείωση των πιθανοτήτων ταυτόχρονης προσβολής και με τους δύο ιούς, που μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση των ασθενών, καθώς και η μείωση του φόρτου των υπηρεσιών υγείας και ειδικότερα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα σε μια ενδεχόμενη αυξημένη

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου όπως:

1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας

2. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

3. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα

4. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες

5. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ

6. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

7. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

8. Οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

9. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

Σύμφωνα με την υπ' αριθ. οικ. 6209/24-9-2020 Υπουργική Απόφαση κάθε ιατρική συνταγή που περιέχει αντιγριπικό εμβόλιο εκδίδεται αυστηρά βάσει των οδηγιών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Συγχορήγηση με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Χρονικοί περιορισμοί χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου σε σχέση με τη λοίμωξη COVID-19:

  • Ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο COVID-19 πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρώσουν την απομόνωσή τους.
  • Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID -19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.
  • Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.

Για περισσότερες πληροφορίες ως προς την νόσο της εποχικής γρίπης και τα μέτρα προφύλαξης οι πολίτες μπορούν να επισκεφτούν τον θεματικό ιστοτόπο του Δικτύου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της ΠΚΜ: https://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=754 "

03-11-2021/11:25