ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Π.Ε ΠΕΛΛΑΣ: (900 ΧΙΛ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ  ΔΙΚΤΥΟ ΕΔΕΣΣΑΣ-ΑΛΜΩΠΙΑΣ, ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝ-ΧΗ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΛ.ΓΑ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ)

2022-05-12

«Δεσμεύτηκαν 900.000 ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την αποκατάσταση τμημάτων του οδικού δικτύου Έδεσσας και Αλμωπίας».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής υλοποίησε την δεσμευσή του τόσο στον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Ιορδανη Τζαμτζή, όσο και στους Δημάρχους Έδεσσας και -Αλμωπίας κ. Γιάννου και κ. Μπάτση αντίστοιχα, δεσμεύοντας από τον κωδικό έργου 2014ΣΕ57100004 της ΣΑΕ 571του Π.Δ.Ε το ποσό των 500.000 για την αποκατάσταση οδών στον Δήμο Έδεσσας και το ποσό των 400.000 ευρώ για την αποκατάσταση τμημάτων του οδικού δικτύου αρμοδιότητας του Δήμου Αλμωπίας που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρας - Καϊμάκτσαλαν από την Κοινότητα Σαρακηνών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας σε σύντομη δηλωσή του ανέφερε τα εξής: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή για την υλοποίηση του κοινού αιτήματος της Αντιπεριφέρειας Πέλλας και των Δήμων Έδεσσας και Αλμωπίας για την χρηματοδότηση της αποκατάστασης τμημάτων του οδικού δικτύου των Δήμων Έδεσσας και Αλμωπίας, συμβάλλοντας τόσο στην ασφάλεια των πολιτών όσο και στην αύξηση της επισκεψιμότητας τουριστών στο Νομό Πέλλας».

Κάλεσμα Ι. Τζαμτζή προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Α. Λυκουρέντζο να επισκεφθεί την Πέλλα για τις μεγάλες ζημιές από τις έντονες καρποπτώσεις στις δενδρώδεις καλλιέργειες.

Παρατίθεται αυτούσια η επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Θέμα: «Ενημέρωση για έντονες καρποπτώσεις σε ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια και δαμάσκηνα λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών του έτους 2022 στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας»

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Μετά την από 14/04/2022 επιστολή μου, σας ενημερώνω για τις έντονες καρποπτώσεις που παρατηρούνται καθημερινά σε βερίκοκα, νεκταρίνια, συμπύρηνα και επιτραπέζια ροδάκινα, κεράσια και δαμάσκηνα. Κατόπιν επισκέψεων γεωπόνων της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής σε διάφορες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, διαπιστώνεται ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από ότι φαίνονταν αρχικά.

Φαίνεται, ότι οι μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ ημέρας και νύχτας που καταγράφηκαν τον μήνα Απρίλιο σε συνέχεια του μεγάλου παγετού του Μαρτίου (κακοκαιρίες «Μπιάνκα» και «Φίλιππος»), οι οποίες και συνεχίστηκαν το μήνα Μάϊο (ενδεικτικά: Π. Μυλότοπος: 09/05- min 3.3; max 26,3 , Κωνσταντία: 09/05-09/05- min 4,2; max 24,9), έχουν ως αποτέλεσμα την διακοπή της κανονικής εξέλιξης της ωρίμανσης των καρπών και την αποβολή τους από τα δέντρα (φαινόμενο καρπόπτωσης), γεγονός το οποίο αναμένεται να οδηγήσει και εφέτος σε ιδιαίτερα μειωμένες αποδόσεις.

Παρακαλούμε για στην άμεση κινητοποίηση του ΕΛΓΑ προκειμένου να αποτυπωθεί το μέγεθος του προβλήματος στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και να ληφθούν έγκαιρα μέτρα για την δήλωση των ζημιών από τους παραγωγούς.

Σας καλώ να επισκεφθείτε άμεσα την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας ώστε να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι, τις πολύ μεγάλες ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες.

Με εκτίμηση,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας/Ιορδάνης Τζαμτζής

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ-ΔΕΙΤΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ...

Πρόσκληση-Πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Πέλλας και τους Προσφυγικούς και Ποντιακούς Συλλόγους, σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε το Πρόγραμμα των επίσημων εκδηλώσεων μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 22 Μαΐου 2022 στην πόλη των Γιαννιτσών. Παρακαλούμε να παραστείτε με το προσωπικό των υπηρεσιών σας ή τα μέλη σας στις εκδηλώσεις που αναφέρονται σ' αυτό.

Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου (Μητρόπολη) Γιαννιτσών

07:00-10:00π.μ.

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με τη χοροστασία του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ.

10:00-10:15 π.μ.

Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της Γενοκτονίας και ομιλία από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Δάνη Τζαμτζή.

Τελετή Μνημοσύνης - Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού (Πλατεία Ν. Τραπεζούντος-Γιαννιτσών)

11.00π.μ.

Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του ποντιακού Ελληνισμού στην πλατεία της Ν. Τραπεζούντας Γιαννιτσών.

Χαιρετισμός από τον εκπρόσωπο των ποντιακών σωματείων της Π.Ε.Πέλλας.

Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Πέλλας κ. Γρηγόριο Στάμκο.

Απαγγελία ποιήματος από τον πρόεδρο της Ευξείνου λέσχης Γιαννιτσών κ. Απόστολο Ασλανίδη.

Απαγγελία τραγουδιού από τον ενεννηντάχρονο κ. Μίμη Τσελεπίδη, για την γενοκτονία, με την συνοδεία ποντιακής λύρας από τον καθηγητή κ. Αλέξη Στεφανίδη.

Παρουσίαση Πυρρίχιου χορού (Σέρα), από τον Σύλλογο Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς».

Ανάγνωση ψηφίσματος από τον Πρόεδρο Εύξεινου Λέσχης Αλμωπίας κ. Ιγνατίδη Κωνσταντίνο.

Κατάθεση στεφάνων:

 1. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας
 2. Δήμαρχος Πέλλας
 3. Στρατηγός Διοικητής ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας
 4. Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας
 5. Διοικητής Διεύθυνσης Πυροσβεστικής Πέλλας
 6. Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
 7. Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
 8. Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού
 9. Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας
 10. Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών
 11. Εκπρόσωπος Ποντιακών Συλλόγων και Σωματείων Π.Ε. Πέλλας
 12. Μικρασιατική Εστία Π.Ε. Πέλλας
 13. Προσφυγικός Σύλλογος Γιαννιτσών
 14. Πολιτιστικός Σύλλογος Γιαννιτσών «Η Πέλλα»
 15. Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος»
 16. Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων
 17. Σύλλογος Ειδικών Δυνάμεων «Αχιλλέας Μιμιλίδης»
 18. Σύνδεσμος Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου
 19. Σύνδεσμος Τραυματιών Πολεμιστών Οπλιτών Π.Ε. Πέλλας
 20. Εθνική Αντίσταση
 21. Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Π.Ε. Πέλλας
 22. Ένωση Παλαιών Προσκόπων

Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των Θυμάτων της Γενοκτονίας

Εθνικός Ύμνος

Λήξη τελετής

Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας παρακαλούνται να ενημερώσουν τις σχολικές μονάδες για την πραγματοποίηση αντίστοιχων εκδηλώσεων και ομιλιών για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022.

Επίσης, ορίζονται:

Α) Γενικός σημαιοστολισμός από της 8ης πρωινής ώρας της 23ης μέχρι και της δύσεως του ηλίου της 22ας Μαΐου.

Β) Φωταγώγηση σε όλα τα δημόσια καταστήματα, καταστήματα Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., Τραπεζών και οργανισμών κοινής ωφέλειας, από τη δύση του ηλίου της 22ας Μαΐου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

Τελετάρχες ορίζονται οι κκ. Κατερίνα Δήμου (Δήμος Πέλλας), οι κκ. Βασίλης Αδραμιτιανός και

Ιορδάνα Μπιρόζη (ΠΕ Πέλλας) και συντονιστής των εκδηλώσεων ο κ. Χρήστος Μπιμπίτσος (Π.Ε. Πέλλας).

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

Ιορδάνης Τζαμτζής 

12/5/2022