ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Ι.Μ ΕΔΕΣΣΑΣ (ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΓΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ & ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ…

2022-10-03

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Η ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΓΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΗΣ Ι.Μ. ΕΔΕΣΣΗΣ

Με Αρχιερατική συγχοροστασία και συλλείτουργο εορτάσθηκε για πρώτη φορά η Σύναξις των εν τη Ιερά Μητροπόλει Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας διαλαμψάντων αγίων στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης.

Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022 στις 18.00, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Προ της ενάρξεως του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Καλλινίκου, Επισκόπου Εδέσσης, από τον προεξάρχοντα Ιεράρχη στην είσοδο του ιερού ναού και δέησις, ενώ ο ίδιος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος τόνισε ότι οι τιμώμενοι άγιοι είχαν κοινό γνώρισμα την αγάπη στον Χριστό και στον πλησίον και απέδειξαν την αγάπη τους με την τήρηση των εντολών και την ενεργή συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας. Προσέθεσε επίσης, ότι ο κοινός εορτασμός των Αγίων της Μητροπόλεως αποτελεί αρχαία παράδοση της Εκκλησίας και ανέφερε σχετικά παραδείγματα. 

Η Εκκλησία είναι οικουμενική πραγματικότητα και αγκαλιάζει όλους και τους αγιάζει ανεξάρτητα από τις διαφορές φυλής, φύλου κ.λπ. Όποιος έχει τον Θεό, έχει και όλα τα δώρα του Θεού. Γι᾿ αυτό δεν πολεμά με τους άλλους, αλλά αγαπά όλους και ζει την ενότητα μέσα στην Εκκλησία. Κατακλείοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε τον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ για το συνολικό έργο του και του ευχήθηκε για την συμπλήρωση είκοσι ετών αρχιερατικής διακονίας.

Κατά το πέρας του Εσπερινού ο Σεβ. ποιμενάρχης της Ι. Μ. Εδέσσης έλαβε τον λόγο και περιέγραψε το ιστορικό της καθιερώσεως της τιμής του κάθε αγίου της Μητροπόλεως καθώς και της Συνάξεώς τους.Την ημέρα της εορτής, Κυριακή 2 Οκτωβρίου, χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης. 

Στο κήρυγμά του ο προεξάρχων Αρχιερεύς εξήρε το γεγονός ότι ο Χριστός δεν μας βλέπω ως δούλους Του, αλλά ως φίλους. Η σχέση φιλίας όμως με τον Χριστό απαιτεί να ζούμε ζωή ευάρεστη σ᾿ Αυτόν. Να το αγαπούμε αληθινά και όχι τυπικά. Διαφορετικά δεν διαφέρουμε από τους απίστους. Γι᾿ αυτό στο Ευαγγέλιο τονίζει πως η αγάπη προς τους εχθρούς αποτελεί σαφή απόδειξη, ότι είμαστε φίλοι του Χριστού και διαφέρουμε από τους ασεβείς. Αυτή την αγάπη είχαν και οι Άγιοι της Μητροπόλεως, των οποίων την μνήμη εορτάζουμε σήμερα, σημείωσε. 

Οι άγιοι Ιεράρχες με την θυσιαστική ζωή τους ενεργούσαν εις τύπον και τόπον Χριστού. Έδιναν την μαρτυρία της ζωντανής παρουσίας του Χριστού στην Μητρόπολη. Οι άγιοι Μάρτυρες με το μαρτυρικό τους τέλος απέδειξαν την έμπρακτη αγάπη τους στον Χριστό. Όλα τα έδωσαν στον Χριστό, ακόμη και την ίδια τους την ζωή, δίνοντας την μαρτυρία τους γι᾿ Αυτόν ενώπιον αρχόντων και των ισχυρών της γης. 

Και ολοκλήρωσε τον λόγο του ευχόμενος αυτούς, τους αγίους, να τιμούμε πάντοτε, για να έχουμε την προστασία τους και να αξιωθούμε μαζί τους να συμμετάσχουμε στην ουράνια δόξα.Στις ιερές ακολουθίες έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μ. Εδέσσης Αρχιμ. Στέφανος Δέβρελης και μεγάλος αριθμός κληρικών εκ της Ι. Μητροπόλεως και εκτός αυτής. Παρέστησαν επίσης οι βουλευτές Πέλλας κ.κ. Γ. Καρασμάνης, Δ. Σταμενίτης, Β. Βασιλειάδης και η κ. Θ. Τζάκρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής...

... ο Δήμαρχος Εδέσσης κ. Δ. Γιάννου, ο Δήμαρχος Αριδαίας κ. Χ. Μπάτσης, ο Διοικητής της 2ης ΜΚ Ταξιαρχίας Υποστράτηγος Ά. Ηλιόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Π. Περδικάτσης, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων καθώς και πλήθος πιστών.Κατά την εορτασμό εψάλη για πρώτη φορά η ειδική ακολουθία των εν τη Ιερά Μητροπόλει Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας διαλαμψάντων Αγίων, την οποία συνέθεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ. Η Σύναξις των Αγίων της Ι. Μητροπόλεως θα τελείται κάθε έτος την πρώτη Κυριακή του μηνός Οκτωβρίου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ >>> https://photos.app.goo.gl/TyWQDaBGU5W2dJcg7

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ «ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΔΕΣΣΗΣ κ. ΙΩΗΛ

Το απόγευμα της Κυριακής 2 Οκτωβρίου 2022, στις 7.00 μ.μ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ τέλεσε στο Πνευματικό Κέντρο «Όσιος Παΐσιος» τον Αγιασμό των Εγκαινίων του νέου Εκκλησιαστικού Διαδικτυακού Ραδιοφωνικού Σταθμού «Εκ Βαθέων». Πρόκειται για μια δραστηριότητα του Πολιτιστικού, Ποιμαντικού, Φιλανθρωπικού Κέντρου «Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης» της ενορίας Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών, του οποίου προεδρεύει ο Σεβασμιώτατος.

Μετά την τέλεση του Αγιασμού αναγνώστηκε μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου με πατρικές ευχές προς τους συντελεστές του νέου Ραδιοφωνικού Σταθμού, ενώ ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης εξήρε το πνευματικό έργο που επιτελείται στην ενορία Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών με την ευθύνη του Αρχιερατικού Επιτρόπου Γιαννιτσών και Προϊσταμένου της ενορίας, Πρωτοπρ. Ιωάννη Σπυρίδη, των ιερέων της ενορίας και των πολλών συνεργατών τους. 

Ευχήθηκε επίσης για την επιτυχή πορεία της νέας ραδιοφωνικής προσπάθειας σε βάθος χρόνου. Στην συνέχεια χαιρετισμό απηύθυναν οι βουλευτές Πέλλας κ.κ. Γ. Καραμάνης, Δ. Σταμενίτης, Β. Βασιλειάδης και η κ. Θ. Τζάκρη, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος και ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής. Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο Υπεύθυνος του Ραδιοφωνικού Σταθμού, Πρωτοπρ. Ιωάννης Σπυρίδης, ο οποίος παρουσίασε την πορεία υλοποίησης της προσπάθειας και εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς όλους όσους συνέβαλαν στην τεχνική προετοιμασία. 

Ευχαρίστησε επίσης τους συνεργάτες-παραγωγούς των ραδιοφωνικών μεταδόσεων κληρικούς και λαϊκούς εκ της Ι. Μητροπόλεως αλλά και εκτός αυτής, ενώ εξήρε το γεγονός της ολόθυμης ευλογίας και στήριξης από τον «Πατέρα» της Ιεράς Μητροπόλεως, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, τον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην συμπλήρωση των είκοσι ετών αρχιερατείας του Ποιμενάρχου της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ με σύντομη οπτικοακουστική παρουσίαση χαρακτηριστικών στιγμών της κενωτικής διακονίας του.

Εκτός από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων στην τελετή-εκδήλωση παρέστησαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, Αρχιμ. Στέφανος Δέβρελης, κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως, συνεργάτες της ενορίας και στελέχη του Διαδικτυακού Ραδιοφωνικού Σταθμού «Εκ Βαθέων» από όλη την Ιερά Μητρόπολη.

Την εκδήλωση που μεταδόθηκε ζωντανά από από τον νέο Ραδιοφωνικό Σταθμό παρουσίασε ο Υπεύθυνος Τύπου της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πρωτοπρ. Ελευθέριος Χαραλαμπίδης, ο οποίος και ανέγνωσε το μήνυμα του Παναγιωτάτου.Μετά την σύντομη δεξίωση, ο Σεβασμιώτατος συνοδευόμενος από τον Υπεύθυνο του Ραδιοφωνικού Σταθμού, π. Ιωάννη, και τον Υπεύθυνο Τύπου της Ι. Μητροπόλεως μετέβη στο ραδιοφωνικό στούντιο, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη ζωντανή εκπομπή.

Ο Σεβασμιώτατος απάντησε σε ερωτήσεις των συνεργατών του αναφερόμενος στην σπουδαιότητα των Αγίων της Ιεράς Μητροπόλεως και την επιλογή της ημέρας της πρώτης Συνάξεώς τους για τα εγκαίνια του Σταθμού. Ερωτηθείς για την στάση του Αγίου Καλλινίκου, του οποίου υπήρξε πνευματικό ανάστημα, όσον αφορά την χρήση των νέων μέσων της τεχνολογίας για τους σκοπούς της Εκκλησίας, έδωσε παραδείγματα της αξιοποίησης των προηγμένων μέσων της τότε εποχής από τον ίδιο τον Άγιο στην ποιμαντική δράση του και υποστήριξε ότι ο Άγιος Καλλίνικος θα επευλογούσε ολοθύμως και σήμερα ανάλογες προσπάθειες, όπως το εγχείρημα του Εκκλησιαστικού διαδικτυακού ραδιοφώνου καθώς και την χρήση των άλλων νέων μέσων επικοινωνίας.

Ανταποκρινόμενος τέλος στην προτροπή των συνομιλητών του να κάνει έναν «εκ βαθέων» απολογισμό της εικοσαετούς ποιμαντορίας του τόνισε πως κύριο έργο του θεωρεί το ποιμαντικό έργο, δηλαδή το λειτουργικό, το κηρυκτικό, της πνευματικής πατρότητος, το οποίο άρχισε από την πρώτη στιγμή της Εκκλησιαστικής διακονίας του και απλώς συνέχισε ως Ιεράρχης· ο τρίτος βαθμός της ιερωσύνης κυρίως προσέθεσε περισσότερες και μεγαλύτερες ευθύνες στο έργο αυτό. Τόνισε ακόμη, ότι προσπάθησε και προσπαθεί να αφιερώσει στην ποιμαντική διακονία κάθε ικμάδα των δυνάμεών του και έτσι σκοπεύει να συνεχίσει, όσον χρόνο του επιτρέψει ο Κύριος.

Η πρώτη εκπομπή-διάλογος με τον Σεβασμιώτατο ολοκληρώθηκε με τις θερμές ευχές του για την κατά Θεόν πορεία και ευόδωση του νέου εγχειρήματος.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ >>> https://photos.app.goo.gl/kDTyDo5ww5yCbVLV8Διαδικτυακός Ραδιοφωνικός Σταθμός «Εκ Βαθέων»
www.ekvatheon.gr

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 23820 21414 - E-mail: info@ekvatheon.gr
Facebook: Ράδιο Εκ Βαθέων - Instagram: @radio_ek_vatheon
Play store: Ek Vatheon Radio

03/10/2022