ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ …

2023-07-19

Ο Δήμος Σκύδρας διοργάνωσε εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους αγωνιστές και τα θύματα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Εκδήλωση για τη «μαύρη» επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 πραγματοποίησε ο Δήμος Σκύδρας, την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023.

Το πρωί, μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Πρωτομάρτυρα κι Αρχιδιακόνου Στεφάνου Σκύδρας από τον Σεβαστό Πατέρα Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Κορέστη.

Ακολούθησε η ομιλία από τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Ν. Πέλλας Γεώργιο Γεωργιάδη. Μετά τη Θεία Λειτουργία μοιράστηκαν κόλλυβα στους εκκλησιασθέντες.

Στη συνέχεια στο Ηρώο της πόλης τελέστηκε Τρισάγιο κι ακολούθως κατατέθηκαν στεφάνια από:

Τη Δήμαρχο Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή, τον Διευθυντή Αστυνομίας Πέλλας Πέτρο Περδικάτση, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Έδεσσας Απόστολο Κώνστα και τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Ν.Πέλλας Γεώργιο Γεωργιάδη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη σιγή του ενός λεπτού και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Σκύδρας.

Τελετάρχης ήταν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σκύδρας Θεόδωρος Αντωνιάδης.

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου δήλωσε μεταξύ των άλλων τα εξής:

«Πραγματοποιήσαμε σήμερα την εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους αγωνιστές και τα θύματα της «μαύρης» επετείου της εισβολής του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974.Μια εκδήλωση που καθιέρωσε η παρούσα Δημοτική Αρχή.

Σήμερα, 49 χρόνια μετά, η Κύπρος, ένα κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθεί να βιώνει τις τραγικές, απάνθρωπες συνέπειες της τουρκικής εισβολής και της κατοχής του 37% του εδάφους της πολύπαθου Μεγαλονήσου.

Η αποχώρηση του στρατού κατοχής, η ασφαλής επιστροφή των προσφύγων και των απογόνων τους στις εστίες τους, η επιστροφή των περιουσιών τους, η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, το ζήτημα του εποικισμού δεν μπορούν να συνεχίζονται με την ανοχή και την «ουδετερότητα» παραγόντων της διεθνούς κοινότητας.

Σήμερα, εδώ από τη Σκύδρα, στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης προς τους Κυπρίους αδελφούς μας, μήνυμα αυτογνωσίας κι ενότητας του Ελληνισμού, μήνυμα σεβασμού στ΄ανθρώπινα δικαιώματα και προάσπισης των αξιών της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας.

Ευχαριστώ από βάθους καρδιάς τον Σεβαστό μας Πατέρα Αντώνιο Κορέστη, τους προσκεκλημένους μας, όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, τους συνεργάτες μου, τη Φιλαρμονική μας κι όσους συνέβαλαν στη διοργάνωσή της».  

Ανοιχτή η κλιματιζόμενη αίθουσα του Κ.Α.Π.Η. Σκύδρας λόγω καύσωνα

Με βάση το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, που έχει εκδώσει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το θερμό κλίμα προκαλεί συνθήκες καύσωνα μ΄επιπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας. Στις περιοχές που επηρεάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες συμπεριλαμβάνεται και η δική μας.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης ο Δήμος Σκύδρας έχει ανοιχτή για τους πολίτες την κλιματιζόμενη αίθουσα του Κ.Α.Π.Η. Σκύδρας. Μάλιστα από την Τετάρτη 19 έως την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023 θα είναι ανοιχτή από τις 10:00΄έως τις 8μ.μ.

Τηλέφωνο Κ.Α.Π.Η. Σκύδρας:2381503320.

Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε στους συμπολίτες μας να λαμβάνουν υπόψη τους όλες τις συστάσεις, οδηγίες και προειδοποιήσεις των αρμοδίων φορέων για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τις επιπτώσεις του καύσωνα.

19/7/2023