ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ: ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ & ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ-ΔΕΙΤΕ ΠΟΤΕ…

2021-11-18

Μήνυμα της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου για την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σαράντα οκτώ χρόνια έχουν περάσει από την ηρωική, αιματοβαμμένη εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, το Νοέμβριο του 1973.

Οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου που κάποιοι απ΄αυτούς θυσίασαν τη ζωή τους πάνω στο άνθος της νιότης τους συνέβαλλαν καθοριστικά στην ενδυνάμωση του αντιδικτατορικού αγώνα και στην πτώση της εφτάχρονης τυραννίας.

Σήμερα, 17 Νοεμβρίου 2021, οι μνήμες και τα γεγονότα εκείνης της εποχής ξαναζωντανεύουν για να μας θυμίζουν το αγωνιστικό πάθος και την αυτοθυσία των φοιτητών μας, να μας θυμίζουν τις τιμές που οφείλουμε να τους αποδίδουμε και βεβαίως την ιερή υποχρέωση που έχουμε προς την πατρίδα μας:

να διαφυλάσσουμε και να προάγουμε την ειρήνη, τη δημοκρατία, την πρόοδο και την κοινωνική συνοχή.

Σαράντα οκτώ χρόνια μετά την εξέγερση των φοιτητών, το Πολυτεχνείο παραμένει ένα από τα σημαντικά ορόσημα της νεότερης ιστορίας της χώρας μας για ισότητα, αδελφοσύνη, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική ευημερία.

Αυτό που μας διδάσκει η ιστορία και οι αγώνες του έθνους μας, μέσα σ΄αυτούς τους αγώνες και το Πολυτεχνείο, είναι ότι οι ηθικές αξίες και τα δημοκρατικά ιδεώδη και δικαιώματα δεν είναι ούτε δεδομένα ούτε αυτονόητα. Πολλές φορές χρειάστηκαν αγώνες και θυσίες για τη διαφύλαξη και την προστασία τους από εσωτερικούς κι εξωτερικούς εχθρούς.

Έτσι, λοιπόν, η δημοκρατία μας, ο λαός, οι πολίτες οφείλουμε και πρέπει να επαγρυπνούμε, να υπερασπιζόμαστε και να υπηρετούμε τις ανθρωπιστικές, οικουμενικές αξίες χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Όταν η πολιτεία και οι θεσμοί λειτουργούν υποδειγματικά και σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους ,τότε μόνον εκτελούν πιστά το καθήκον και τις υποχρεώσεις προς τους πολίτες κι αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο να παρεισφρήσουν και να έχουν απήχηση οι ακρότητες, η δημαγωγία, ο σφετερισμός και οι κάθε είδους «σωτήρες» κι «ευεργέτες».

Σήμερα κι απέναντι στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας απαιτείται εγρήγορση, αγωνιστικότητα, ενότητα κι εμπιστοσύνη στις δυνάμεις των πολιτών και του έθνους μας. Αυτό είναι το νόημα. Αυτή είναι η σημασία. Αυτή είναι η παρακαταθήκη του Πολυτεχνείου ώστε να διατηρήσουμε δυνατή κι ευημερούσα τη δημοκρατία μας, απαραβίαστη την ανεξαρτησία μας και να διασφαλίσουμε την κοινωνική πρόοδο και τη δικαιοσύνη για τον τόπο μας κι ένα καλύτερο μέλλον για τη νεολαία μας.

Η Δήμαρχος Σκύδρας

Κατερίνα Ιγνατιάδου

Ο Δήμος Σκύδρας διοργανώνει την ημερίδα « Ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία»

Ο Δήμος Σκύδρας γνωστοποιεί την πραγματοποίηση, την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021κι ώρα 11:00΄, διαδικτυακής ημερίδας με αφορμή κι ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών που είναι η 25η Νοεμβρίου κάθε χρονιάς.

Η ημερίδα με θέμα: «Ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία» διοργανώνεται από το Δήμο Σκύδρας - μέσω του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Σκύδρας - σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του οποίου ο Δήμος Σκύδρας είναι μέλος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου θα καλωσορίσει και θ΄απευθύνει χαιρετισμό. Τις εισηγήσεις θ΄αναπτύξουν: η Υπαστυνόμος Β΄ της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πέλλας Ευτυχία Παυλίδου κι από το Κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Βέροιας: η Έφη Τσαπαροπούλου - Ψυχολόγος, η Χαρούλα Νατσιοπούλου - Κοινωνική Λειτουργός και η Σταυρούλα Λυμούση - Νομική Σύμβουλος. Tην ευθύνη της οργάνωσης και του συντονισμού της ημερίδας έχει η αρμόδια Αντιδήμαρχος Ιωάννα Βέργου, τηλ.: 6980414242, ηλ. δ/νση: vergouioanna@outlook.com

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο: 2381351876 και στην ηλ.δ/νση:kepygeias_skydras@hotmail.com

Ο Δήμος Σκύδρας ευχαριστεί θερμά τους συντελεστές της ημερίδας.

Ο Δήμος Σκύδρας υποστηρίζει διαδικτυακές δράσεις κατά του καρκίνου του πνεύμονα.

Ο Δήμος Σκύδρας έχοντας στις προτεραιότητές του την προστασία της ανθρώπινης υγείας και ζωής πραγματοποιεί δράσεις, αναπτύσσει συνεργασίες και στηρίζει ποικιλοτρόπως και στο μέτρο του δυνατού ενέργειες κι έργα πρόληψης και προστασίας της σωματικής και ψυχικής υγείας των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Σκύδρας δηλώνει την υποστήριξή του στις διαδικτυακές δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και τη φροντίδα του καρκίνου του πνεύμονα που διοργανώνει ο φορέας FairLife για το μήνα Νοέμβριο 2021 - μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα - υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Κεντρικό μήνυμα των εκδηλώσεων είναι:

 «Η ζωή να κόβει την ανάσα κι όχι ο καρκίνος του πνεύμονα». Σημειώνεται ότι η «FairLife - φροντίδα και πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα» είναι ο πρώτος μη κερδοσκοπικός φορέας στην Ελλάδα για την πρόληψη και τη φροντίδα για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Έτσι, λοιπόν, προτείνεται σ΄όποιον πολίτη το επιθυμεί να συμμετάσχει στην ενέργεια του παραπάνω φορέα #en_drasi στέλνοντας το μήνυμα «Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου σώζουν ζωές» με συμμετοχή στο https://fairlifelcc.com/i-zoi-na-kovei-tin-anasa/!

Ο Δήμος Σκύδρας στέλνει, ταυτόχρονα, το δικό του μήνυμα ελπίδας κι αισιοδοξίας και στηρίζοντας επιπλέον τις δράσεις θα έχει συμβολικά φωταγωγημένο το κτήριο του Δημαρχείου τα δύο τελευταία σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου.

Δεν ξεχνάμε και δεν παραβλέπουμε ότι η σωστή διατροφή, η άσκηση, η διαχείριση του άγχους, η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η φροντίδα είναι ένας συνδυασμός αναγκαίος για τη διατήρηση και την προστασία της υγείας μας.

18-11-2021/12:35