ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ: ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 1821 & ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΓΗΣ...

2021-03-25

Γιορτάστηκε η 25η Μαρτίου στη Σκύδρα - Δήλωση της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου.

Με σεβασμό στην ιερότητα και στον πατριωτικό χαρακτήρα της ημέρας τιμήθηκε και δοξάστηκε στο Δήμο Σκύδρας η διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου, δηλαδή, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η διακοσιοστή επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Όπως, δυστυχώς και πέρσι, η διπλός εορτασμός δεν έμεινε ανεπηρέαστος από τα μέτρα που επιβλήθηκαν για τη μείωση της διασποράς της πανδημίας. Για το λόγο αυτό ήταν περιορισμένος ο αριθμός όσων συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, τόσο στους Ιερούς Ναούς όσο και στην κατάθεση στεφανιών στα Ηρώα, ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν παρελάσεις.

Στη Σκύδρα, το πρωί της Πέμπτης 25ης Μαρτίου 2021, ακούστηκαν χαρμόσυνα οι καμπάνες της εκκλησίας του Αγίου Πρωτομάρτυρα κι Αρχιδιακόνου Στεφάνου. Η θεία λειτουργία και η δοξολογία τελέστηκαν από τον ιερέα μας Αρχιμανδρίτη π. Αντώνιο Κορέστη.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκύδρας Βασιλική Δαμιανίδου. Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση, η κατάθεση στεφανιών στο Ηρώο από τη Δήμαρχο Κατερίνα Ιγνατιάδου, τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Σκύδρας Πέτρο Λίτσνη, τον Υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Έδεσσας Ιωάννη Σολομωνίδη, τον Αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Πασχαλίδη εκπροσωπώντας την Αντιπεριφέρεια Πέλλας και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Σκύδρας Θεόδωρο Αντωνιάδη εκπροσωπώντας και τους φορείς που δεν ήταν δυνατό να παραστούν λόγω των υφιστάμενων συνθηκών. Ακολούθησε η τήρηση της σιγής του ενός λεπτού και στη συνέχεια όλοι μαζί τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.

Γιορτές πραγματοποιήθηκαν, παράλληλα, σ΄όλες τις Κοινότητες του Δήμου.

Με αφορμή τη γιορτή της 25ης Μαρτίου η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου στο μήνυμά της τόνισε τη σημασία και τη σπουδαιότητα της γιορτής και της επετείου για όλες τις Ελληνίδες κι για όλους τους Έλληνες. Αναφέρθηκε στους αγώνες και στις αυτοθυσίες των προγόνων μας για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό που αποτελούν πηγή έμπνευσης αγώνων για ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη και ισότητα.

Προέτρεψε, αν και τα μέτρα για την πανδημική κρίση δεν μας επιτρέπουν να γιορτάσουμε στους δρόμους και στις πλατείες, να έχουμε υψωμένη την Ελληνική Σημαία στο μπαλκόνι μας να κυματίζει έχοντας το νου και την καρδιά μας στους προγόνους μας που θυσιάστηκαν ώστε σήμερα εμείς να ζούμε ελεύθεροι. Επισήμανε ότι η διχόνοια κι ο διχασμός δεν μας ταιριάζουν και δεν μας αξίζουν κι ότι οι Έλληνες ενωμένοι έχουμε καταφέρει πολλά.

Η Δήμαρχος υπογράμμισε ότι ο Δήμος Σκύδρας συμμετέχει στις γιορτινές εκδηλώσεις πραγματοποιώντας δράσεις σε συνεργασία με τις σχολικές κοινότητες ενώ παράλληλα προχώρησε στο στολισμό της πόλης και του Δήμου με σύμβολα της Ελληνικής Επανάστασης κι ότι αυτός ο στολισμός θα παραμένει σ΄όλη τη διάρκεια του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Τέλος, εξυμνώντας τους ήρωες και την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ευχήθηκε εκ μέρους του Δήμου Σκύδρας χρόνια πολλά κι ευλογημένα σ΄ όλες κι όλους.

Ο ΔΗΜΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ''ΩΡΑ ΓΗΣ''...

Συμμετοχή του Δήμου Σκύδρας στην « Ώρα της Γης - Σάββατο 27 Μαρτίου 2021, ώρα 20:30΄ - 21:30΄». Δήλωση της Δημάρχου Κατερίνας Ιγνατιάδου

Ο Δήμος Σκύδρας ανταποκρίνεται και φέτος στην πρόταση - πρόσκληση του Ελληνικού Τμήματος του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (wwf.gr) κι έτσι, φυσικά, συμμετέχει στη διεθνή περιβαλλοντική δράση με τον γνωστό πλέον τίτλο « Η Ώρα της Γης».

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό καλούμαστε όλες κι όλοι το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021 να σβήσουμε τα φώτα στο χώρο μας για μια ώρα, δηλαδή από τις 20:30΄ έως τις 21:30΄, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες και λαμβάνοντας όλα τα σχετικά μέτρα ασφάλειας και προστασίας.

«Η ΄Ωρα της Γης» είναι μια από τις συμμετοχικότερες και παγκοσμίως αναγνωρισμένες δράσεις για την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σε θέματα προστασίας κι αναζωογόνησης του περιβάλλοντος. Καλούμαστε, λοιπόν, φορείς και πολίτες να στείλουμε ένα μήνυμα και να κάνουμε μια νέα αρχή για τη σωτηρία του περιβάλλοντος, την υγεία και την καθαρότητα του πλανήτη, διότι όπως υπογραμμίζει και προτρέπει τον καθένα μας το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση «Η υγεία του πλανήτη είναι η υγεία σου». Μάλιστα η πανδημική κρίση μας απέδειξε με τον πιο καταφανή αλλά και τραγικό τρόπο το πόσο πολύτιμο κι αναντικατάστατο αγαθό είναι η υγεία για τον άνθρωπο.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη δράση ας μου επιτραπεί ν΄αναφερθώ στα παρακάτω:

Η συμμετοχή όλων μας στην «Ώρα της Γης», όπως και σε κάθε περιβαλλοντική δράση και πρωτοβουλία, αποτελεί όχι μια απλή συμβολική σχέση με το περιβάλλον αλλά μια σχέση διαρκή και καθημερινή. Μας υπενθυμίζει τη συνεχή υποχρέωση μας

  • για την ορθολογική κι αειφόρο χρήση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και στοιχείων της φύσης και του πλανήτη,
  • για την προώθηση κι αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας,
  • για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας,
  • για τη βιώσιμη ανάπτυξη,
  • για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Πάνω σ΄αυτές τις βάσεις και τις προτεραιότητες προγραμματίζουμε κι εργαζόμαστε ως Δήμος Σκύδρας, ως Δημοτική Αρχή υλοποιώντας αντίστοιχα έργα και δράσεις, όπως ενδεικτικά αναφέρω παρακάτω: έργα και δράσεις πολιτικής προστασίας (εγγειοβελτιωτικά, αντιπλημμυρικά, διευθετήσεις, επεμβάσεις, δενδροφυτεύσεις κ.α.), έργα ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών μονάδων κι εξοικονόμησης ενέργειας, ανακύκλωση - διαχείριση απορριμμάτων (αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων, υπογειοποίηση κάδων κ.α), δράσεις και πρωτοβουλίες ενημέρωσης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, στήριξη και προαγωγή του εθελοντισμού και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, κατάθεση προτάσεων στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης» κ.α.

«Η Ώρα της Γης», λοιπόν, είναι η ώρα της συμμετοχής και της ευθύνης, είναι η ώρα κι αφορμή αυτοί που κρατούν τις τύχες του πλανήτη στα χέρια τους να πιεστούν για να πάρουν τις μεγάλες αποφάσεις κόντρα στα συμφέροντα και στην εκμετάλλευση, διότι ο πλανήτης δεν ανήκει στον άνθρωπο αλλά φιλοξενείται σ΄αυτόν και είναι υποχρεωμένος να τον σεβαστεί και να τον παραδώσει βιώσιμο κι αειφόρο στις επόμενες γενιές.

Η Δήμαρχος Σκύδρας

Κατερίνα Ιγνατιάδου

25-3-2021/14:01