ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ, ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΡ.ΠΑ & 5 OLYMPIC DAY RUN 2022...

2022-05-23

Πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση του Δήμου Σκύδρας για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Ο Δήμος Σκύδρας, στο πλαίσιο των 103 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, διοργάνωσε ανοιχτή εκδήλωση μνήμης, τιμής και σεβασμού για τα 353.000 και πλέον θύματα της τουρκικής θηριωδίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, στην πλατεία Πλαστήρα (Λαϊκή Αγορά) της πόλης της Σκύδρας, μπροστά από το άγαλμα του Πόντιου Οπλαρχηγού Βασιλείου Ανθόπουλου.

Στην αρχή τελέστηκε τρισάγιο από τον Σεβαστό Πατέρα, Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Κορέστη.

Ακολούθησε η ομιλία - μήνυμα της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου ( η ομίλια - μήνυμα αναγράφεται λίγο παρακάτω).

Στη συνέχεια κατατέθηκε στεφάνι από τη Δήμαρχο Σκύδρας και μετά από τον εκπρόσωπο των απογόνων του προαναφερόμενου Οπλαρχηγού, Γιάννη Κυριακίδη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ποντιακά τραγούδια από τους καλλιτέχνες: Άρη Μιχαηλίδη (λύρα) και Βίκυ Παπαδοπούλου - Μιχαηλίδου (τραγούδι) ενισχύοντας τη συγκινητική ατμόσφαιρα της επετείου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι παρακάτω σύλλογοι του Δήμου Σκύδρας: Εύξεινος Λέσχη Σκύδρας, Σύλλογος Ποντίων Δάφνης, Σύλλογος Ποντίων Ριζού, Σύλλογος Ποντίων Σεβαστειανών «Ο Πυρρίχειος».

Ακολουθεί η ομιλία - μήνυμα της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου:

«Εκατόν τρία χρόνια πέρασαν από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Εκατόν τρία χρόνια από τη μαύρη εκείνη περίοδο που η κυβέρνηση των Νεότουρκων σ΄εκτέλεση ενός πολύ καλά οργανωμένου σχεδίου εκτόπισε κι εξόντωσε τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Οι Έλληνες του Πόντου σφαγιάστηκαν, εκδιώχθηκαν,, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, πήραν το δρόμο της εξορίας, της πείνας, της κακουχίας. Βιάστηκαν, δολοφονήθηκαν. Όσοι επέζησαν πήραν το δρόμο της προσφυγιάς επιστρέφοντας στη Μητέρα Ελλάδα και με την εργατικότητά τους συνέβαλλαν τα μέγιστα στην ουσιαστική ανάταση της χώρας μας.

Οι Νεότουρκοι εξόντωσαν έναν πληθυσμό που είχε μια παρουσία, λαμπρή, σπουδαία, μεγάλη και σημαντική επί χιλιάδες χρόνια στην περιοχή εκείνη.

Όμως, η Γενοκτονία των Ποντίων δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνον τους Έλληνες ποντιακής καταγωγής ή γενικότερα τους Έλληνες. Είναι ένα θέμα οικουμενικό, είναι θέμα που αφορά τη διεθνή κοινότητα. Είναι θέμα που αφορά κάθε άνθρωπο και κάθε λαό που πιστεύει στις ανθρώπινες αξίες, που πιστεύει στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Των ανθρώπων που πιστεύουν στην ελευθερία στη δικαιοσύνη.

Έτσι, λοιπόν, δεν αρκεί η αναγνώριση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και η καθιέρωση της 19 Μαΐου ως ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Απαιτείται, χρειάζεται, επιβάλλεται η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας. Όσο δεν υπάρχει η διεθνής αναγνώριση, όσο δεν καταδικάζονται αυτά τα βάρβαρα εγκλήματα που τέλεσαν οι Τούρκοι σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού, όσο δεν τιμωρείται η Τουρκία, όσο ανεχόμαστε όλη αυτή τη συμπεριφορά από διάφορα κράτη, δίνουμε το πάτημα, τη λαβή, την αφορμή να συνεχιστούν και στο μέλλον αυτά τα εγκλήματα, αυτές οι αδικίες σε βάρος ανθρώπινων ψυχών.

Σήμερα ο Δήμος Σκύδρας κάνει το ελάχιστο δυνατό. Αποδίδει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους προγόνους μας, στους Έλληνες του Πόντου που θυσιάστηκαν που αγωνίστηκαν για τις πανανθρώπινες αξίες, για την ελευθερία. Και βρισκόμαστε εδώ μπροστά στο άγαλμα ενός σπουδαίου και σημαντικού οπλαρχηγού των ανταρτικών δυνάμεων του Δυτικού Πόντου του Βασιλείου Ανθόπουλου, του Βασίλ΄Αγά που αγωνίστηκε για τα ιδεώδη και τις μεγάλες αξίες. Έχουμε κοντά μας και τον απόγονό του τον Ιωάννη Κυριακίδη τον οποίο, όπως και τους άλλους απογόνους του που βρίσκονται στο Ριζό, θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω για όλη τη στάση και συμπεριφορά, για τη διεκδίκηση και την προσπάθεια που έκαναν για να τοποθετηθεί το άγαλμά του εδώ σ΄αυτό το χώρο. Πραγματικά είναι άξιοι απόγονοι.

Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω όλους τους εκπροσώπους των Ποντιακών Συλλόγων του Δήμου μας που είναι κοντά μας, τους καλλιτέχνες μας που πάντα είναι δίπλα μας διατηρώντας άσβεστη την ιστορική, ποντιακή μνήμη.

Θέλω να τονίσω ότι εμείς συνεχίζουμε. Συνεχίζουμε απαιτώντας τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Δεν έχει πραγματικά σταματήσει η ποντιακή λύρα, το ποντιακό δοξάρι να θρηνεί τη Γενοκτονία, να θρηνεί την προσφυγιά, να θρηνεί τις 353.000 αδικοχαμένες ψυχές. Γι΄αυτό, λοιπόν, συνεχίζουμε, δεν παραιτούμαστε, δεν πτοούμαστε και πάντα θα έχουμε υπόψη ότι « Η Ρωμανία κι αν επέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο».

Τέλος, ας αναφερθεί ότι για τις επόμενες ημέρες το δημαρχιακό κτήριο Σκύδρας θα είναι φωταγωγημένο σε κόκκινο χρώμα, το χρώμα του αίματος, κι ότι στην είσοδο το ιδίου κτηρίου έχουν τοποθετηθεί ποντιακές παραδοσιακές ενδυμασίες στη μνήμη των αδικοχαμένων αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Διοργάνωση σεμιναρίου για τις Πρώτες Βοήθειες από το Δήμο Σκύδρας

Ο Δήμος Σκύδρας στο πλαίσιο της συμβολής του στην προστασία της υγείας και της ζωής των πολιτών διοργανώνει σεμινάριο για τις Βασικές Πρώτες Βοήθειες - ΚΑΡ.Π.Α. (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση) σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και την Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κρίσεων.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1 Δημοτικού Σχολείου Σκύδρας, την Κυριακή 22 Μαΐου 2022, από τις 11:30΄έως τις 15:30΄, λαμβανομένων όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε κάθε πολίτη και σκοπός του είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση όσων θα λάβουν μέρος πάνω σε θέματα παροχής πρώτων βοηθειών - ΚΑΡ.Π.Α.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν τον τηλεφωνικό αριθμό του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Σκύδρας: 2381351876.Στους συμμετέχοντας θα δοθεί αντίστοιχη βεβαίωση συμμετοχής.

Το συντονισμό της δράσης έχει η αρμόδια Αντιδήμαρχος Ιωάννα Βέργου, τηλ.: 2381351804 και 6980414242.

Υπενθυμίζεται ότι: η πρόληψη και η έγκαιρη επέμβαση και παροχή πρώτης βοήθειας, όταν υπάρχει η κατάλληλη γνώση, μπορούν να σώσουν ζωές. Κι αυτές οι ζωές είναι οι ζωές όλων μας!

Ο Δήμος Σκύδρας στηρίζει τον 5 «OlympicDayRunGreece»

Την Κυριακή 29 Μαΐου ξεκινά στη Θεσσαλονίκη ο 5ος Ολυμπιακός Αγώνας Δρόμου - «Olympic Day Run Greece» 2022 που διοργανώνεται από το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπισμού OLYMPIA σε συνεργασία με φορείς του αθλητισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πρόκειται για ένα σημαντικό αθλητικό και πολιτιστικό πρόγραμμα, με αγώνες δρόμου 10Km, 5Km και 1,5Km καθώς και με παράλληλες εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα για όλους τους πολίτες. Στις δράσεις θα συμμετάσχουν Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες και διακεκριμένοι αθλητές απ΄όλη τη χώρα.

Είναι ένα γεγονός μαζικής συμμετοχής που σκοπό έχει την προώθηση και τη διάδοση της Ολυμπιακής Ιδέας. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να γιορτάσουμε όλοι μαζί την Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα που καθιέρωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και διοργανώνεται σε περισσότερες από 200 χώρες του κόσμου.

Ως Δήμος Σκύδρας στηρίζουμε τη μεγάλη αυτή διοργάνωση και καλούμε τους δημότες μας και κάθε πολίτη ώστε να λάβουν μέρος, είτε ατομικά είτε συλλογικά ως ομάδα ή σωματείο. Σ΄όλους τους δρομείς που θα τερματίσουν θα δοθεί αναμνηστικό μετάλλιο και δίπλωμα συμμετοχής, και οι νικητές θα λάβουν ειδικά έπαθλα.

Εγγραφές γίνονται στο olympicdayrun.gr ή αυτοπροσώπως στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Αγ. Δημητρίου και 3ης Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη, τηλ.:2310968531.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://olympicdayrun.gr και olympicmuseum-thessaloniki.org 

23/5/2022