ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ (ΛΑΒΑΡΑ 1821-ΜΑΣΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ- ΕΔΕΣΣΑ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ- ΚΑΝΝΑΒΟΥΡΓΕΙΟ & RAPID-TEST)

2021-11-23

1.-Περιγραφικά λάβαρα για το 1821

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας παρουσιάζει, σε συνεργασία με τον Δήμο Έδεσσας, μία ενδιαφέρουσα έκθεση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνεργασίας των βιβλιοθηκών της Μακεδονίας, που έχουν δημιουργήσει περιγραφικά λάβαρα παρουσίασης, με σκοπό την ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στις περιοχές της Μακεδονίας.

Η έκθεση, που έχει τον τίτλο «Οι βιβλιοθήκες της Μακεδονίας στην τοπική Ιστορία», θα λειτουργεί στο Παρθεναγωγείο από 25 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2021 κατά τις ώρες 10:00 - 13:00 και 17:00 - 19.00.

Τις πρωινές ώρες καθημερινά μπορούν να επισκέπτονται την έκθεση τα σχολεία, κατόπιν συνεννόησης με τη Βιβλιοθήκη. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2381026777.

2.-Μαστολογικός έλεγχος

Μία σημαντική δράση πρόληψης πραγματοποιήθηκε μέσα από τη συνεργασία του Δήμου Έδεσσας, της Αντιπεριφέρειας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Γυναικείου Φιλανθρωπικού Σωματείου "Νέα Ελπίδα Θεσσαλονίκης". Στο πλαίσιο της δράσης έγινε μαστολογικός έλεγχος σε είκοσι ανασφάλιστες και οικονομικά αδύναμες γυναίκες της περιοχής, ενώ θα προγραμματιστούν δωρεάν εξετάσεις υπέρηχου και μαστογραφίας σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Λαμπρόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Θέλω να εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες μου στο Φιλανθρωπικό Σωματείο "Νέα Ελπίδα Θεσσαλονίκης" και προσωπικά στην Πρόεδρο Dr. Γιώτα Σασοπούλου, χειρουργό - ειδική παθολόγο μαστού και να ευχηθώ να συνεχιστεί αυτή η μεγάλη προσπάθεια! Ο Δήμος Έδεσσας συμμετέχει σε αυτή την πολύτιμη πρωτοβουλία, σε συνεργασία και με την Αντιπεριφέρεια Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πιστεύω ότι μέσα από τέτοιου είδους συνεργασίες μπορούμε να πετύχουμε πολλά και σημαντικά αποτελέσματα για τους συμπολίτες μας.

Η πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού σώζει ζωές και από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να συμμετέχουμε σε ανάλογες προσπάθειες».

3.-ΕΔΕΣΣΑ: ΦΙΛΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Δήμος Έδεσσας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δήμων Φιλικών προς την Οικογένεια

Ο Δήμος Έδεσσας εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δήμων Φιλικών προς την Οικογένεια και του απονεμήθηκε το σχετικό δίπλωμα από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Μεγάλων Οικογενειών (ELFAC).

Πρόκειται για μία διαδικασία που ξεκίνησε μετά από πρόταση του Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων Εδέσσης προς το Δήμο Έδεσσας, ο οποίος έλαβε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αποστολή του σχετικού αιτήματος προς το Δίκτυο.

Η οικογένεια είναι η θεμελιώδης μονάδα της κοινωνίας και δικαιούται προστασίας από την κοινωνία και το κράτος και με αυτή την παραδοχή ως βάση οι στόχοι του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δήμων Φιλικών προς την Οικογένεια είναι:

  • να επιτύχει κοινωνική, ανθρώπινη και οικονομική ανάπτυξη εστιασμένα προς την ευημερία των οικογενειών και των μελών τους, το μέλλον της Ευρώπης,
  • να διαδώσει στην Ευρώπη μια παράδοση προσανατολισμένη προς την παραδοσιακή οικογένεια με παιδιά,
  • να ενδυναμώσει τις οικογένειες σε μια σχέση επικουρικότητας με την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών,
  • να δίδονται στις οικογένειες με παιδιά οι ευκαιρίες να ζήσουν τα προγράμματα ζωής τους και να έχουν τον αριθμό των παιδιών που επιθυμούν στο πλέον φιλόξενο περιβάλλον,
  • να παρακολουθεί και να μελετά τις δημογραφικές τάσεις και δυναμικές που επηρεάζουν τις οικογένειες.

4.- Ολοκλήρωση μελέτης για αποκατάσταση και επανάχρηση του Κανναβουργείου

Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και οι αδειοδοτήσεις για το έργο με τίτλο «Λειτουργική αναβάθμιση του διατηρητέου βιομηχανικού συγκροτήματος του Κανναβουργείου και επανάχρησή του ως εστίας πολιτιστικής και τουριστικής δραστηριότητας», με συνολικό προϋπολογισμό 2.336.228€.

Ένα δύσκολο και χρονοβόρο εγχείρημα, καθώς το σύνολο των μελετών έπρεπε να λάβει έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), διότι το παλιό βιομηχανικό συγκρότημα του Κανναβουργείου είναι χαρακτηρισμένο διατηρητέο.

Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν στο κυρίως κτήριο του χώρου παραγωγής, το διώροφο κτήριο συσκευασίας και αποθήκευσης, το μεταξύ τους υπόσκαφο τμήμα, το ασανσέρ και τον περιβάλλοντα χώρο. Θα πρόκειται ουσιαστικά για έναν πολυχώρο, στον οποίο θα υπάρχει συνεδριακό κέντρο, ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργεί και ως επισκέψιμος χώρος, στον οποίο οι επισκέπτες θα γνωρίζουν την βιομηχανική ιστορία της Έδεσσας και φυσικά τους σταθμούς της ιστορίας του Κανναβουργείου και τον τρόπο παραγωγής με υδροκίνηση.

Αναλυτικότερα, στο κτήριο παραγωγής διαμορφώνεται συνεδριακό κέντρο, με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσες δραστηριοτήτων και στρογγυλών τραπεζιών, αίθουσα παρουσίασης οπτικοακουστικού υλικού και διαδραστικών δραστηριοτήτων, ενώ ο χώρος με τα μηχανήματα και την τουρμπίνα θα αποτελεί επισκέψιμο χώρο όπου θα ξεναγούνται οι επισκέπτες. Το διώροφο κτήριο που χρησιμοποιούνταν ως κτήριο συσκευασίας και αποθήκευσης θα μετατραπεί σε αναψυκτήριο - εστιατόριο, ενώ το υπόσκαφο κτήριο που συνδέει τα δύο παραπάνω κτήρια θα λειτουργήσει ως υποστηρικτικός χώρος. Εκτεταμένες παρεμβάσεις πραγματοποιούνται στον περιβάλλοντα χώρο, που αφορούν αποκαταστάσεις φθορών, προσβάσεις, διαδραστικά παιχνίδια, αλλά και αποκατάσταση της λειτουργίας των ανελκυστήρων.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις ο Δήμος Έδεσσας θα προχωρήσει άμεσα στη δημοπράτηση του έργου, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο αποκατάστασης των φθορών και να επαναχρησιμοποιηθεί το εμβληματικό για την πόλη συγκρότημα του Κανναβουργείου που θα συμβάλει αποφασιστικά στην πολιτισμική και τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Ο Δήμαρχος Έδεσσας, κ. Δημήτρης Γιάννου, τόνισε:

«Στόχος του έργου δεν είναι απλώς να επαναλειτουργήσει το Κανναβουργείο, αλλά να δημιουργηθεί ένας μοναδικός και ταυτόχρονα πολυλειτουργικός χώρος, που θα συμβάλει στην πολύπλευρη ανάπτυξη της Έδεσσας.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμότατα την Υπουργό Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία με τις παρεμβάσεις της βοήθησε να ξεπεραστούν πολλές δυσκολίες. Η κ. Υπουργός έχει αποδείξει ότι είναι άνθρωπος των πράξεων και τηρεί τις δεσμεύσεις της στο ακέραιο!

Ευχαριστώ τους επιστήμονες της Τεχνικής Υπηρεσίας και του Προγραμματισμού, που με την σοβαρή και οργανωμένη δουλειά τους συμβάλουν αποτελεσματικά, τόσο στην παρακολούθηση της καθημερινότητας, όσο και στην υλοποίηση μεγάλων και σημαντικών έργων, όπως είναι η αποκατάσταση και επανάχρηση του Κανναβουργείου.

Δυστυχώς, και για αυτό το έργο δεχτήκαμε ανούσια κριτική, την οποία ξεπερνάμε και συνεχίζουμε την προσπάθεια, γιατί ως Δημοτική Αρχή ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τον Δήμο Έδεσσας και τους δημότες, στους οποίους - σε τελική ανάλυση - ανήκουν τα έργα».

5.- Δωρεάν test Covid-19 στην Άρνισσα

Εκτάκτως, αυτή την Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021 το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα επισκεφθεί την Άρνισσα και θα βρίσκεται στο Δημοτικό Κατάστημα Άρνισσας, από τις 10:00 μέχρι τις 14:00, προκειμένου να πραγματοποιηθούν test Covid-19 σε όσους πολίτες το επιθυμούν.

Από την επόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά στην Έδεσσα, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Τα test είναι προαιρετικά και για την πραγματοποίηση τους οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα και να γνωρίζουν τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής τους Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

23-11-2021/12:16