ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ & ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ...

2022-03-18

Συνάντηση του ΦΟΔΣΑ με τις υπηρεσίες ανακύκλωσης των Δήμων της Πέλλας στην Έδεσσα

Ενημερωτική συνάντηση για την έναρξη της διαδικασίας ανακύκλωσης των οργανικών αποβλήτων είχε ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας με τις υπηρεσίες ανακύκλωσης των τεσσάρων δήμων της Πέλλας στο Πολιτιστικό Κέντρο της Έδεσσας. 

Στη συνάντηση συμμετείχε ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου και η αρμόδια αντιδήμαρχος, κα. Μαρούλα Βλάχου - Κατσάρα, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Μιχάλης Γεράνης και αιρετά και υπηρεσιακά στελέχη των υπηρεσιών ανακύκλωσης των δήμων της Πέλλας.

Στόχος του ΦΟΔΣΑ και των δήμων είναι η συνεχής μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται σε σύμμεικτη μορφή με την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης. Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας σε λίγους μήνες θα τοποθετηθούν οι καφέ κάδοι για να ξεκινήσει η διαδικασία κομποστοποίησης των οργανικών μας βιοαποβλήτων και η μετατροπή τους σε κόμποστ. Στον καφέ κάδο θα απορρίπτονται υπολείμματα φαγητού, λαχανικών, φρούτων, λουλουδιών κλπ και μέσα από μία φυσική διαδικασία θα δημιουργείται το λίπασμα, τύπου κόσμποστ.

Ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΦΟΣΑ και τους συμμετέχοντες στη συνάντηση τόνισε ότι με την ορθή διαχείριση των βιιοαποβλήτων αφενός θα περιοριστούν οι ποσότητες των απορριμμάτων και αφετέρου θα δημιουργηθούν σημαντικές ποσότητες κόμποστ, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα προστασία του περιβάλλοντος και εξοικονόμηση πόρων!

Ανακύκλωση συσκευασιών φυτοφαρμάκων

Μία σημαντική πρωτοβουλία για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι η διαχείριση των κενών συσκευασιών των φυτοφαρμάκων, που ξεκίνησε πιλοτικά να λειτουργεί μέσα από τη συνεργασία των Αντιδημάρχων Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Σαμλίδη και Καθαριότητας, Πρασίνου και Ανακύκλωσης κας Μαρούλας Βλάχου - Κατσάρα και των αντίστοιχων υπηρεσιών του Δήμου Έδεσσας.

Το πρόβλημα με τη διάθεση των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων είναι οξύ και χρειάζεται ειδική διαχείριση, καθώς οι συσκευασίες των φυτοφαρμάκων επιβαρύνουν ιδιαίτερα το περιβάλλον και δεν μπορούν να διατεθούν με τα οικιακά απορρίμματα ή την ανακύκλωση οικιακών απορριμμάτων.

 Για τον λόγο αυτό υπογράφηκε σύμβαση με εξειδικευμένη εταιρία διαχείρισης, η οποία θα παραλαμβάνει τις κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων και θα τις ανακυκλώνει μετά από ειδική επεξεργασία. Ειδικές κατασκευές, τύπου κλωβού, τοποθετήθηκαν στο Ριζάρι, την Φλαμουριά, τον Άγρα, την Άρνισσα και την Παναγίτσα, προκειμένου να ξεκινήσει το πρόγραμμα ανακύκλωσης των συσκευασιών και να επεκταθεί στη συνέχεια σε όλους τους οικισμούς του Δήμου Έδεσσας.

Ο Δήμος Έδεσσας συνεχίζει την προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση, με στόχο ένα καλύτερο αύριο!

Συμμετοχή του Δήμου Αλμωπίας στο πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων

Το πρώτο βήμα για εφαρμογή του προγράμματος χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και την τοποθέτηση καφέ κάδων, έγινε σήμερα στην ενημερωτική συνάντηση του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας στην Έδεσσα, στην οποία συμμετείχε ο Δήμος Αλμωπίας, καθώς και οι υπόλοιποι Δήμοι του Νομού.

Στην εκδήλωση από πλευράς του Δήμου συμμετείχε η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Πολυξένη Νάνου και ο προϊστάμενος τμήματος Καθαριότητας Γιώργος Ιατρίδης. Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μιχάλης Γεράνης, τόνισε την σημασία του προγράμματος αυτού, το οποίο εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά σε Δήμους της Ελλάδας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον σχεδιασμό ανάπτυξης του καφέ κάδου σε επιχειρήσεις και γειτονιές.

Στον καφέ κάδο συλλέγουμε οργανικά υλικά, υπολείμματα φαγητού, λαχανικών, φρούτων, λουλουδιών κλπ, με σκοπό την κομποστοποίηση, την φυσική μετατροπή των παραπάνω υλικών σε χρήσιμο λίπασμα, εδαφοβελτιωτικό ή όπως αλλιώς το λένε κομπόστ.Αυτή η φυσική διαδικασία ανακύκλωσης μετατρέπει ένα υλικό, το οποίο κάποιοι αποκαλούν «σκουπίδια», χωρίς καμία επιβάρυνση για τη φύση, σε λίπασμα εξαιρετικά χρήσιμο για όλους.

Το προσεχές διάστημα, θα ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος και στον Δήμο μας, με την παραλαβή των καφέ κάδων καθώς και ενημερωτικού οπτικοακουστικού υλικού για την ενημέρωση - ευαισθητοποίηση των πολιτών. Η εφαρμογή του προγράμματος, σημαίνει ταυτόχρονα και την αντιμετώπιση των αποβλήτων με μία σύγχρονη αντίληψη, γεγονός που θα καταστήσει τον Δήμο Αλμωπίας πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Στο τέλος της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες παρέλαβαν μία αναμνηστική πλακέτα από plexiglass, με το μήνυμα: Δίνουμε αξία στα οργανικά μας υπολείμματα!

18-3-2022/09:05