ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ: ΚΑΣΤΡΟ ΧΡΥΣΗΣ & ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ…

2022-02-22

Ένταξη του Κάστρου της Χρυσής στο Ταμείο Ανάκαμψης

Ένα από τα σπουδαιότερα Βυζαντινά μνημεία της Μακεδονίας, έλαβε χρηματοδότηση, μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, που ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2020 με την επίσκεψη του Δημάρχου Αλμωπίας Χρήστου Μπάτση στην ΥΠΠΟ, κ. Λίνα Μενδώνη και συνεχίστηκαν με την προαναγγελία ένταξης της Υπουργού Πολιτισμού, κατά την συνάντησή της με τον τ.Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Δημήτρη Γιάντση στην Έδεσσα, τον περασμένο Ιούλιο.

Πρόκειται για το κάστρο της Χρυσής, το οποίο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βυζαντινούς οχυρωμένους οικισμούς της περιοχής, που λειτούργησε ως διοικητικό και εκκλησιαστικό κέντρο, καθώς αποτέλεσε έδρα ομώνυμου Θέματος και Επισκοπής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ: Με 11.600.000 ευρώ χρηματοδοτούνται έργα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για το πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών, ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στο πρόγραμμα «Πολιτιστική Εγνατία Οδός», έχουν ενταχθεί έως τώρα έργα συνολικού προϋπολογισμού 8.900.000 ευρώ, μεταξύ άλλων, το έργο: Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του βυζαντινού κάστρου των Μογλενών (Χρυσής), προϋπολογισμού 1.850.000 ευρώ, στην Αλμωπία Πέλλας. Ακόμη, επί του ίχνους της αρχαίας Εγνατίας Οδού, μιας οδού με ζωή από την αρχαιότητα έως τα νεώτερα χρόνια, η οποία...

... συνδέοντας την Αδριατική με τον Εύξεινο, αποτέλεσε γέφυρα Ανατολής και Δύσης και αναβίωσε στις μέρες μας ως σύγχρονος οδικός άξονας, διασχίζοντας την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη, δημιουργούνται ήπιες και ψηφιακές υποδομές πληροφόρησης, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας δήλωσε: Επιτέλους, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πολιτισμικής κληρονομίας της Αλμωπίας αλλά και όλης της Μακεδονίας, θα αποκτήσει την ανάδειξη που του αξίζει. Θα φροντίσουμε, ώστε το Κάστρο της Χρυσής, να αποτελέσει κατά τα επόμενα χρόνια έναν από τους κορυφαία επισκέψιμα μνημεία της Βορείου Ελλάδος και να κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, σε άριστη κατάσταση. ΣυνεχίΖΟΥΜΕ, να διεκδικούμε και να εξασφαλίζουμε χρηματοδοτήσεις, οι οποίες θα αλλάξουν την Αλμωπία.

Συνεχίζεται η δράση «Ανακύκλωση στα Σχολεία».

Συνεχίζεται η συγκέντρωση αποκομμάτων παλαιού χάρτου, όπως βιβλία, τετράδια, εφημερίδες, διάφορα έντυπα, περιοδικά, χαρτοκιβώτια κ.α., στα πλαίσια της δράσης «Ανακύκλωσης στα Σχολεία». Η συγκεκριμένη δράση, υλοποιείται με πρωτοβουλία του Τμήματος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Συντήρησης Πρασίνου του Δήμου Αλμωπίας, καθώς και με την αγαστή συνεργασία των δασκάλων, μαθητών και γονέων-κηδεμόνων των παρακάτω Σχολικών Μονάδων:

1. 1ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας

2. 2ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας

3. 4ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας

4. 2ο Νηπιαγωγείο Αριδαίας

5. Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου

6. Δημοτικό Σχολείο Αψάλου

7. Νηπιαγωγείο Αψάλου

8. Δημοτικό Σχολείο Βορεινού

9. Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου

10. Νηπιαγωγείο Βορεινό

11. Δημοτικό Σχολειό Γαρεφείου

12. Δημοτικό Σχολείο Εξαπλατάνου

13. Νηπιαγωγείο Εξαπλατάνου

14. Δημοτικό Σχολείο Θεοδωρακείου

15. Νηπιαγωγείο Θηριόπετρας

16. Δημοτικό Σχολείο Ίδας

17. Δημοτικό Σχολείο Κωνσταντίας

18. Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου

19. Νηπιαγωγείο Λουτρακίου

20. Δημοτικό Σχολείο Μηλιάς

21. Δημοτικό Σχολείο Ριζοχωρίου

22. Δημοτικό Σχολείο Νότιας

23. Νηπιαγωγείο Ξιφιανής

24. Δημοτικό Σχολείο Όρμας

25. Νηπιαγωγείο Όρμας

26. Νηπιαγωγείο Περίκλειας

27. Νηπιαγωγείο Προμάχων

28. Δημοτικό Σχολείο Σαρακηνών

29. Δημοτικό Σχολείο Σωσάνδρας

30. Δημοτικό Σχολείο Χρύσας-Τσάκων

31. Νηπιαγωγείο Χρύσας-Τσάκων

32. Δημοτικό Σχολείο Φιλώτειας.

Καλούμε όλους τους πολίτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην συγκεκριμένη δράση, να συγκεντρώνουν τα παραπάνω υλικά και να τα επιδίδουν στην σχολική μονάδα της επιλογής τους.

Η μεταφορά των ειδών στην εταιρεία MEL, ''ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΑΡΤΟΥ Α.Ε'', η οποία ασχολείται με την παραγωγή ανακυκλωμένου χαρτονιού γίνεται από τα οχήματα του Δήμου Αλμωπίας και θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, δηλαδή θα υπάρχει χρηματικό αντίτιμο, το οποίο θα διατεθεί στις σχολικές μονάδες.

Ο Δήμος Αλμωπίας, με την συμβολή όλων των δημοτών, συμμετέχει ενεργά σε ποικίλες δράσεις ανακύκλωσης, δίνοντας συνεχώς το έναυσμα για την υιοθέτηση της ανακύκλωσης στην καθημερινή μας ζωής.

Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ,ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ,

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

ΝΑΝΟΥ ΠΟΛΥΞΕΝΗ

22-02-2022/09:12