ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΔΕΣΣΑΣ

2021-02-05

Παρεμβάσεις στο Παρθεναγωγείο

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται οι εκτεταμένες παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο κτήριο του Παρθεναγωγείου. Οι παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία και τον χαρακτήρα του κτηρίου, από εργαζόμενους της ΔΗΚΕΔΕ, του Δήμου Έδεσσας, καθώς και με εργαζόμενους που απασχολούνται στο πρόγραμμα οκτάμηνης κοινωφελούς εργασίας.

Αφαιρέθηκαν τα πάνελ γυψοσανίδας που σκέπαζαν τους τοίχους και τα παράθυρα του Παρθεναγωγείου, προκειμένου να γίνονται αναρτήσεις των έργων τέχνης στις διάφορες εκθέσεις και εκδηλώσεις που φιλοξενούνταν στο κτήριο. Αντί αυτών έγινε προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού ανάρτησης έργων τέχνης με ειδικούς μηχανισμούς. Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίστηκε το κτήριο και αναδείχθηκε η αρχιτεκτονική του, ενώ παράλληλα οι εκθέσεις έργων τέχνης θα είναι πιο λειτουργικές.

Παράλληλα, αποκαταστάθηκαν φθορές στο δάπεδο το οποίο συντηρήθηκε και είναι σαν καινούριο, όπως επίσης και τα παράθυρα. Για τον χρωματισμό του κτηρίου επιλέχθηκαν τα χαρακτηριστικά χρώματα του Βαροσίου και εγκαθίσταται υποδομή για την θέρμανση του χώρου προκειμένου να μπορεί να λειτουργεί 12 μήνες το χρόνο!

Ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου δήλωσε σχετικά:

«Μετά τις παρεμβάσεις στο Παρθεναγωγείο και άλλα κτήρια της πόλης μας νοιώθω ότι η Έδεσσα αναδεικνύει την αρχιτεκτονική της κληρονομιά και τα στοιχεία του πολιτισμού που κληρονομήσαμε.

Ευχαριστώ την Πρόεδρο της ΔΗΚΕΔΕ, Νατάσα Ιατρίδου και όλους τους εργαζόμενους που δούλεψαν με πολλή αγάπη και μεράκι για να χαρούν οι Εδεσσαίοι αυτό το κόσμημα της πόλης μας, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας. Θέλω να τονίσω την εξαιρετική δουλειά που έκαναν οι εργαζόμενοι σε Δήμο και ΔΗΚΕΔΕ, διότι απέδειξαν ότι μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις με το δικό μας προσωπικό και ελάχιστο κόστος, που συνίσταται μόνο στα υλικά!

Εκτιμώ ιδιαίτερα το γεγονός ότι όλοι οι εργαζόμενοι δούλεψαν με σεβασμό στην ιστορία μας και αγάπη στην πολιτισμική μας κληρονομιά, ενώ χάρηκαν ιδιαίτερα τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια!».

Η συμμετοχή της Έδεσσας και της Περιοχής στην Εθνεγερσία του 1821

Μια ιδιαίτερα καλαίσθητη έκδοση του βιβλίου του Δημήτρη Ευαγγελίδη, με τίτλο «Η Συμμετοχή της Έδεσσας και της Περιοχής στην Εθνεγερσία του 1821», πραγματοποίησε ο Δήμος Έδεσσας.

Το βιβλίο φωτίζει μία μέχρι τώρα εν πολλοίς άγνωστη ή καλύτερα παραγνωρισμένη πτυχή της ιστορίας της Εθνεγερσίας του 1821 και αφορά τους Μακεδόνες αγωνιστές και την συμβολή τους στον Αγώνα. Ειδικότερα, η συμμετοχή των κατοίκων της Έδεσσας και της ευρύτερης περιοχής στην Εθνεγερσία του 19821 είναι παντελώς άγνωστη στο ευρύ κοινό, όπως σημειώνει ο συγγραφέας στο προλογικό του σημείωμα.

Η συγκεκριμένη έκδοση γίνεται 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821 και για τον λόγο αυτό αποκτά και το στοιχείο της «επικαιρότητας».

Ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου απέστειλε αντίγραφο του βιβλίου στην Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη και έλαβε την εξής απάντηση:

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, Αγαπητέ Δημήτρη,

Με μεγάλη χαρά, έλαβα το πρώτο αντίτυπο της επετειακής έκδοσης «Η συμμετοχή της Έδεσσας και της Περιοχής στην Εθνεγερσία του 1821», του Δημήτρη Ευαγγελίδη.

Ένα βιβλίο-φόρος τιμής, στους Εδεσσαίους και Μακεδόνες Αγωνιστές, που πολέμησαν με απαράμιλλη γενναιότητα, για την Ελευθερία της Πατρίδας μας.

Σε συγχαίρω για την προσπάθειά σου να διατηρηθεί ζωντανή η Ιστορική Μνήμη, για τις νεότερες γενιές, με την ευχή, ο Εορτασμός της Εθνικής Επετείου, που απλώνεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, να μας δώσει δύναμη και κουράγιο, για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας.

Με εκτίμηση & φιλία,

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Πρόεδρος Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Ο Δήμος Έδεσσας ευχαριστεί θερμά τον συγγραφέα Δημήτρη Ευαγγελίδη για την σημαντική αυτή προσπάθεια δημιουργίας ενός πνευματικού έργου για το οποίο είμαστε όλοι μας περήφανοι και θα αποτελέσει σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές Εδεσσαίων και όχι μόνο!

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες που σχετίζονται με την πανδημία.

Δύο σημαντικά έργα υποδομής στην Άρνισσα

Στην Άρνισσα υλοποιούνται παράλληλα δύο σημαντικά έργα που αναβαθμίζουν τη ζωή των κατοίκων, αλλά παράλληλα βελτιώνουν αφενός το οικιστικό και αφετέρου το φυσικό περιβάλλον.

Πρόκειται για το έργο ανάπλασης οικισμού Άρνισσας (α' φάση) με προϋπολογισμό 540.000€, που υλοποιείται από τον Δήμο Έδεσσας και για το μεγάλο έργο του αποχετευτικού δικτύου της Άρνισσας, που υλοποιείται από την ΔΕΥΑ Έδεσσας και μαζί με την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού έχουν συνολικό προϋπολογισμό περίπου 4.000.000 ευρώ.

Με το έργο της ανάπλασης, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, γίνονται κατασκευές πεζοδρομίων, διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων, αποκατάσταση ασφαλτοτάπητα, φωτισμός και προμήθεια αστικού εξοπλισμού.

Το έργο που θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των πολιτών της Άρνισσας και θα έχουμε τεράστιο περιβαλλοντικό όφελος, διότι με το έργο αυτό θωρακίζουμε τη λίμνη Βεγορίτιδα και τον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής, είναι η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου που έχει ξεκινήσει κανονικά, ενώ σε ότι αφορά στην κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού της Άρνισσας, που γίνεται με τη μέθοδο της μελέτης - κατασκευής, έχει γίνει ο διαγωνισμός και βρισκόμαστε στο στάδιο των προδικαστικών προσφυγών.

Τα έργα της ανάπλασης και της κατασκευής του αποχετευτικού υλοποιούνται παράλληλα, μετά από συνεννόηση και συνεργασία των διοικήσεων και των τεχνικών υπηρεσιών, προκειμένου να μην υπάρχει το φαινόμενο των πολλαπλών παρεμβάσεων στις υποδομές.

05-02-2021/12:02