ifonitispellas.gr-Υγεία

ΥΓΕΙΑ

Εδώ και καιρό οι φαρμακοποιοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων τους, με αποτέλεσμα καθημερινά να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να εκτελέσουν τις συνταγές των ασθενών, των οποίων η ταλαιπωρία είναι τεράστια.

Μπορεί να ακούγεται ασήμαντο, αλλά η θέση ύπνου σας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη συνολική σας ευεξία. Ανάλογα με την ηλικία και τον τύπο του σώματός σας, μια θέση ύπνου μπορεί να λειτουργεί καλύτερα από άλλες.

O ΕΟΦ ανακαλεί από τη αγορά την κυκλοφορία συγκεκριμένης παρτίδας γνωστού φαρμάκου για τον διαβήτη. Ανάκληση της παρτίδας 12199798 (ημερ. λήξης 08/2025) του φαρμακευτικού προϊόντος Vipidia f.c. tab 25mg/tab, λόγω σφάλματος στην ταινία γνησιότητας από τον ΕΟΦ.

Η γρίπηείναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Πέρα από την πανδημία του κορονοιού που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μία άλλη κατηγορία νοσημάτων, των οποίων η επίπτωση τείνει να λάβει χαρακτήρα επιδημίας. Πρόκειται για τα νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος. Στην εμφάνισή τους συντελούν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, ορισμένοι μη τροποποιήσιμοι (όπως ηλικία, κληρονομικότητα)...

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Circulation, αξιολόγησε τη συσχέτιση μεταξύ του χρόνου και της έντασης της μακροχρόνιας σωματικής δραστηριότητας στον ελεύθερο χρόνο και της θνησιμότητας από κάθε αιτία.

Μίγμα κατεψυγμένων φρούτων στο οποίο ανιχνεύτηκε η παρουσία του ιού ηπατίτιδας Α, ανακαλεί από την αγορά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), για τη διακίνηση από τη βέλγικη εταιρεία «ARDO ARDOOIE NV» στην ελληνική αγορά μίγματος...

Παρτίδα θυμαρίσιου μελιού όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη καταλοίπων της φαρμακολογικά δραστικής ουσίας μετρονιδαζόλη, ανακαλεί από την αγορά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Η τακτική σωματική άσκηση συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο κορονοϊού, είτε απλής λοίμωξης είτε σοβαρής που χρειάζεται νοσηλεία και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Αυτό δείχνει μια νέα ισπανική μελέτη, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό αθλητιατρικό περιοδικό «British Journal of Sports Medicine».

Όταν το σώμα μας υπερφορτώνεται με τοξίνες, προσπαθεί να τις αποβάλει. Δίνει επίσης σημάδια που μπορεί να μοιάζουν να μη συνδέονται καθόλου. Όλα είναι μέρος της προσπάθειας του σώματος να αποτοξινωθεί.

Η τελευταία υποπαραλλαγή της Όμικρον2 με το παρατσούκλι «Κένταυρος» και επιστημονική ονομασία BA.2.75 που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία τον περασμένο Μάιο και πλέον κρούσματά της καταγράφονται σε τουλάχιστον 10 επιπλέον χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς, προκαλεί ανησυχία...

Ο ΠΟΥ έχει χαρακτηρίσει τον ιό Μάρμπουργκ ως «επιρρεπή σε επιδημίες». Προκαλεί στους ασθενείς αιμορραγία μέχρι θανάτου από μύτη, μάτια και στόμα. Τα πρώιμα συμπτώματα και οι τρόποι μετάδοσης.

Καλοκαίρι σημαίνει διακοπές. Βόλτες, παραλία, μπάνιο, ξεκούραση. Οι μέρες των διακοπών όμως μπορεί να κρύβουν και απρόοπτα, γι' αυτό καλό θα είναι να προνοήσετε και να μην φύγετε για τις διακοπές σας απροετοίμαστοι.

Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, συνιστώνται τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας καθημερινής φυσικής δραστηριότητας. Εάν θέλεις να χάσεις βάρος, να διατηρήσεις τα κιλά σου ή να πετύχεις συγκεκριμένους στόχους φυσικής κατάστασης, αυτός ο ο χρόνος αυξάνεται. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δεν έχεις αυτά τα πολύτιμα για την υγεία σου 30 λεπτά; Να...