Έδεσσα: Πρόγραμμα "Water.Net" μεταξύ των Δήμων Έδεσσας και Οχρίδας... (φωτο)

Πραγματοποιήθηκε χθες (14/9) μεσημβρινές ώρες, η πρώτη συνάντηση με την ευκαιρία της επίσημης ανακοίνωσης του προγράμματος «Water.Net», στην πόλη της Έδεσσας και συγκεκριμένα στην αίθουσα συνεδριάσεων στο κέντρο Καταρρακτών. Σκοπός της εκδήλωσης, ήταν η επίσημη έναρξη της συνεργασίας, μεταξύ του Δήμου Έδεσσας, του Δήμου Οχρίδας, του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης και του Πανεμιστημίου Άγιος Κλήμης της Οχρίδας, στα πλαίσια της ανακοίνωσης του  κοινού προγράμματος « Water. Net-  Θεματικές  δράσεις ανάδειξης, προστασίας και δικτύωσης υδάτινων διαδρομών».

Στόχος του παραπάνω προγράμματος είναι η διασυνοριακή συνεργασία, η προώθηση της κουλτούρας, του διασυνοριακού τουρισμού μέσα από την ανάδειξη και προστασία των πλούσιων φυσικών και περιβαλλοντολογικών πόρων, καθώς και η ενίσχυση των επιχειρηματικών διασυνοριακών συναλλαγών. Αρχικά τον λόγο έλαβε ο υπεύθυνος τουρισμού του Δήμου Έδεσσας Κυριακού Ευάγγελος, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό, ενώ ακολούθως εκτέλεσε και χρέη διερμηνέα- μεταφραστή. Κατόπιν χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος της Οχρίδας Nikola Bakraceski, ο Κοσμήτορας της Σχολής του Πανεμιστημίου Οχρίδας Sasho Korunovski, ο Καθηγητής Τουριστικού Μάρκετινγκ του Αλεξάνδρειου Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης Χρήστου Ευάγγελος, και τέλος ο Δήμαρχος και οικοδεσπότης της εκδήλωσης Γιάννου Δημήτρης, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του καλωσόρισε τους παριστάμενους στην εκδήλωση.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι τους δύο Δήμους (Έδεσσας και Οχρίδας) τους ενώνει το νερό, ενώ αυτά τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, είναι ο μόνος μοχλός ανάπτυξης  για την περιοχή. Τόνισε ότι το μέλλον της Ελλάδας,  είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και στα Ευρωπαϊκά προγράμματα, για τα οποία ο Δήμος Έδεσσας είναι έτοιμος με μελέτες κλπ σχέδια, να τα καταθέσει σε συντρέχουσα περίπτωση. Και συνεχίζοντας κατέληξε ότι « με συνεργασία και καλή διάθεση θα φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα». Στην συνέχεια ο υπεύθυνος τουρισμού του Δήμου Κυριακού Ευάγγελος, ανέλυσε και ανέπτυξε το σχεδιασμό και τους στόχους του ανωτέρω προγράμματος.

Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις των εκπροσώπων των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης, μεταξύ αυτών και της ιστοσελίδας μας, που αναφέρθηκε στην αλόγιστη χρήση και διαχείριση των υδάτινων πόρων του πλανήτη από τον άνθρωπο, και τι πρέπει να γίνει, ώστε να μην επιβεβαιωθούν όσοι υποστηρίζουν ότι ο επόμενος πόλεμος θα γίνει για το νερό. Αρχικά απάντησε ο Δήμαρχος της Οχρίδας, ο οποίος αναφέρθηκε στα προγράμματα προστασίας της ΟΥΝΕΣΚΟ και στον βιολογικό καθαρισμό που υπάρχει στην λίμνη της Οχρίδας εδώ και 35 χρόνια! και στην αναζήτηση πόρων, ώστε μέσω αυτών να διατηρηθεί το νερό σε καλή ποιότητα. Ο Δήμαρχος Έδεσσας  θεώρησε ότι αυτό είναι πρωτίστως θέμα παιδείας, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι στα νέα υπό κατασκευή έργα χρησιμοποιείται βρόχινο νερό το οποίο συλλέγουν και  χρησιμοποιούν και για το πότισμα των πάρκων κλπ χώρων πρασίνου.

Επίσης αναφέρθηκε και στην λίμνη Βεγορίτιδας, η οποία στερείται βιολογικού καθαρισμού με την επίσημη δικαιολογία των αρμοδίων ότι ο πληθυσμός της περιοχής είναι κάτω των 2.000 κατοίκων! Στην εκδήλωση παρόντες εκτός των ανωτέρω ήταν ολιγομελή αντιπροσωπεία που συνόδευε τον Δήμαρχο Οχρίδας, εκπρόσωποι από το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Έδεσσας Κατσάρα-Βλάχου Μαρούλα.

By Sakis

Πηγή: karatzova.com

Επικοινωνία