Τι θα γίνει με τις καταθέσεις και τις ακάλυπτες επιταγές!

Στην ανάγκη αποφυγής ενός γενικευμένου "κουρέματος" καταθέσεων καθώς και στην επέκταση της προστασίας και για τις ανασφάλιστες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, κάτι που φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος, έχουν επικεντρωθεί οι διαβουλεύσεις στην ΕΚΤ για την ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών. Το κρίσιμο ζήτημα θα συζητήσουν σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές, από το τρέχον υπόλοιπο καταθέσεων, περίπου 120 δισ. ευρώ, τα 100 δισ. ευρώ καλύπτονται από την εγγύηση καταθέσεων, δηλαδή αφορούν λογαριασμούς που δεν ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ έκαστος.

Τα υπόλοιπα 20 δισ. ευρώ δεν καλύπτονται από την εγγύηση, ωστόσο πρόκειται στη μεγάλη τους πλειονότητα για καταθέσεις επιχειρήσεων που είναι απολύτως απαραίτητες για τη λειτουργία τους, καθώς προορίζονται για πληρωμή μισθοδοσιών, προμηθευτών κλπ. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι ένα "κούρεμα" στις καταθέσεις των επιχειρήσεων  θα προκαλούσε πολλαπλά προβλήματα για μικρό όφελος. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος των Αρχών είναι, αφού αποκλειστεί το bail in, η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει με τρόπο που θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών έχουν προβλεφθεί κεφάλαια 10 έως 25 δισ. ευρώ.

Προθεσμία έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν οι εκδότες ακάλυπτων επιταγών, γραμματίων και συναλλαγματικών που δεν πληρώθηκαν ή δεν θα πληρωθούν από τις 20 Ιουλίου έως τις 30 Αυγούστου, για να τις καλύψουν και να αποφύγουν την ένταξή τους στη "μαύρη λίστα" του Τειρεσία. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να επιτραπούν οι αγορές από το εξωτερικό με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες μέχρι του συνολικού ποσού των 300.000 ευρώ ημερησίως ανά συστημική τράπεζα και 90.000 ευρώ στην Τράπεζα Αττικής. Οι συναλλαγές που θα επιτραπούν θα αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες υπηρεσιών, όπως πληρωμές ξενοδοχείων, αγορές αεροπορικών εισιτηρίων, ενοικιάσεις αυτοκινήτων κ.α
 

Επικοινωνία