Θ.ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ: Η ΠΕΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟΣ-ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ

Ανοιχτή επιστολή απευθύνει ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης προς τα κυβερνητικά όργανα και τους Έλληνες βουλευτές, με αφορμή το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που επιχειρεί την εξαίρεση της Π.Ε. Πέλλας από τις περιοχές για τις οποίες καταβάλλεται το επίδομα παραμεθορίου. Αναφέρει ο κ. Θεοδωρίδης:

«Με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς δημοκρατικό διάλογο, επιχειρείται ο καταποντισμός σημαντικών κατακτήσεων που στην περίοδο της οικονομικής ύφεσης που διανύουμε συνέβαλλαν στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Μετά από συνεχείς πιέσεις και αγώνες, εισακούστηκε η φωνή των πολιτών που ζούνε στην Ελληνική παραμεθόριο και ορθά θεσπίστηκαν μία σειρά από κίνητρα για την παραμονή και κοινωνικο-οικονομική ευημερία των κατοίκων που βιώνουν την απομόνωση, αλλά και ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για την ικανοποίηση προσωπικών και επαγγελματικών τους αναγκών.

Ένα λογικά τεκμηριωμένο και δίκαιο μέτρο ήταν και η θέσπιση του επιδόματος παραμεθορίου για τα στελέχη που ζουν και εργάζονται στην Πέλλα και άλλες παραμεθόριες περιοχές. Συνδεόμενο μάλιστα με συγκεκριμένες υποχρεώσεις, όπως η δεκαετή τουλάχιστον παραμονή στην περιοχή. Έχουν σκεφτεί οι ιθύνοντες της νομοθετικής πρωτοβουλίας πόσα χρήματα χρειάζεται κάποιος για να ζεσταθεί το χειμώνα σε περιοχές του ορεινού όγκου της Πέλλας; Πόσα επιπλέον χρήματα χρειάζεται για τις μετακινήσεις του και τι δυνατότητες έχει για να προωθήσει τα προϊόντα του και να αναπτύξει εξωστρεφή επιχειρηματικότητα; Ή μήπως η λύση των προβλημάτων της παραμεθορίου είναι η εξαφάνισή της;

Το όραμα για αποκέντρωση και περιφερειακή ανάπτυξη προϋποθέτει συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες που με τόλμη οφείλει να προωθήσει η κυβέρνηση. Φυσικά, εφόσον προωθηθούν και είναι προς την αναπτυξιακή κατεύθυνση, θα τύχουν της πλήρης αποδοχής και στήριξης της Ελληνικής κοινωνίας. Δε συζητούμε για δράσεις συντεχνιακού ή μεροληπτικού χαρακτήρα, αλλά για παρεμβάσεις με αναπτυξιακό ορίζοντα και άμεση επίδραση στην τοπική πραγματική οικονομία. Οι δημόσιοι λειτουργοί αποτελούν ένα ζωτικό κομμάτι του κοινωνικού ιστού και τους φυσικούς συμμάχους της πολιτείας για την αντιμετώπιση της κρίσης και των οδυνηρών επιπτώσεών της.

Η τοπική αγορά υποφέρει και αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές την περίοδο των εορτών που άλλοτε έσφυζε από ζωή ενώ φέτος βλέπουμε μαγαζιά πολλών δεκαετιών, με μόνιμη και σταθερή πελατεία, να κλείνουν ένα-ένα, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν τις υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν παρά την οικονομική ύφεση.Για τους ως άνω λόγους ζητώ την άμεση απόσυρση των διατάξεων του Πολυνομοσχεδίου που εξαιρούν την Πέλλα από το επίδομα παραμεθορίου.

Επιτέλους, πρέπει να μπει ένα τέλος στη λογική περιστολής δαπανών που εξαφανίζουν τα κίνητρα και την προοπτική για να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Αναμένω να επικρατήσει η λογική στο Ελληνικό κοινοβούλιο και προσκαλώ όλα τα κυβερνητικά στελέχη να επισκεφτούν την Πέλλα και να συζητήσουμε μαζί για τα μέτρα και τις δράσεις που χρειάζονται ώστε τα δημόσια ταμεία να γεμίσουν με πόρους από εξαγωγές, επενδύσεις και τουρισμό και όχι από την αφαίμαξη των πολιτών.

Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης
Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

Επικοινωνία