ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΧΑΡΤΙΝΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2016-ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ e-ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ...

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 θα πρέπει να μαζεύουμε τις κλασσικές χάρτινες αποδείξειςγια να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε την έκπτωση φόρου, καθώςαπό την Πρωτοχρονιά το υπουργείο Οικονομικών δεν θα αναγνωρίζει καμία έκπτωση δαπάνης η οποία δεν έχει γίνει με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζικής συναλλαγήςπροκειμένου να χορηγήσει έκπτωση φόρου ενώ προωθεί και τη σταδιακή σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Το ΥΠΟΙΚ θα βλέπει έτσι σε πραγματικό χρόνο τις ταμειακές ροές και θα γνωρίζει τα ποσά ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδοθουν.

Αυτή η διαδικασία είχε ξεκινήσει από το 2010 και είχαν δοθεί οι πρώτες άδειες των εξελιγμένων ταμειακών μηχανών, ωστόσο ποτέ δεν προχώρησε. Το υπουργείο Οικονομικών πλέον έχει τα πάντα έτοιμα αφού αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κατατεθεί διάταξη στη Βουλή. Η σύνδεση των ταμειακών σχεδιάζεται να ξεκινήσει πιλοτικά για συγκεκριμένους κλάδουςόπως είναι η εστίαση και τα ξενοδοχεία καθώς και για επιτηδευματίες που συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, όπως γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι κ.α.Πάντως, εντός του 2016 θα ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις της Ελλάδας.

Με διάταξη νόμου, η οποία επίσης αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες,θα ορίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2016, θα απαιτούνται αποδείξεις ίσες με το 10% του συνολικού εισοδήματος,με μέγιστο όριο 10.500 ευρώ, προκειμένου να χτιστεί το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ (για το μέγιστο όφελος μείωσης φόρου 2.100 ευρώ). Μετρούν όλες οι αποδείξεις, αρκεί οι δαπάνες να έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα ή μέσω τράπεζας. Το ίδιο θα ισχύσεικαι για την έκπτωση των ιατρικών δαπανών.Από το μέτρο θα εξαιρεθούν ηλικιωμένοι (άνω των 75 ή 80 ετών) και κάτοικοι δυσπρόσιτων περιοχών.

 

Επικοινωνία