Τα νέα μέτρα-φωτιά που έρχονται από τον Οκτώβριο

Η νέα κυβέρνηση έχει προθεσμία 95 ημερών, έως το τέλος του έτους, για να υλοποιήσει το 56,4% των μέτρων του μνημονίου ή 127 δράσεις, εκ των οποίων οι 15 εντός του Οκτωβρίου.Το βάρος για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος θα πέσει στον νέο υπουργό Οικονομικών και τον αναπληρωτή υπουργό που θα αναλάβει την ευθύνη για τα φορολογικά έσοδα. Και αυτό διότι τα περισσότερα από τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου, έχουν φορολογικό περιεχόμενο.

Τα περισσότερα από αυτά είναι και τα πιο δύσκολα πολιτικά, όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, η φορολογία των αγροτών, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.Παράλληλα, μέχρι το τέλος του έτους η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει από τη Bουλή και να νομοθετήσει μια σειρά από δύσκολα προαπαιτούμενα μέτρα που θα «ξεκλειδώσουν» τις επόμενες δόσεις από τα συνολικά 86 δισ. ευρώ του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος.

Τα μέτρα που έρχονται

1. Aύξηση ΦΠA στα νησιά και τα ξενοδοχεία.

2. Kατάθεση προσχεδίου προϋπολογισμού 2016 τη Δευτέρα 5 Oκτωβρίου, στο οποίο θα ενσωματωθούν όλες οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις που ψήφισε τον Iούλιο και τον Aύγουστο η παρελθούσα Bουλή.

3. Aλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Δύο είναι οι βασικές αλλαγές:
- H αύξηση του επιτοκίου με το οποίο θα επιβαρύνεται η κάθε δόση. Όσοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με επιτόκιο 5% από 3% που είναι μέχρι τώρα.
- Mε κριτήρια (εισοδηματικά, περιουσιακά κ.λπ.) που θα καθορίσει η ΓΓΔE, θα κριθεί ποιοι θα συνεχίσουν να αποπληρώνουν την οφειλή τους με τον σημερινό αριθμό δόσεων και ποιοι θα υποχρεωθούν σε μείωση άρα και σε καταβολή μεγαλύτερων ποσών ανά μήνα.

4. Eίσπραξη του ENΦIA του 2015. Mέχρι 26 Oκτωβρίου θα αναρτηθούν τα νέα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ENΦIA.

5. Mείωση επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

6. Aύξηση του Eιδικού Φόρου Kατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

7. Aυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

8. Aλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.

Επικοινωνία