ΤΑ ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚ. ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΚ ΣΤΟ ΠΕΤΕΛΑΙΟ...

Δύο είναι τα βασικά σενάρια τα οποία φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με την περικοπή κατά 50% που πρέπει να γίνει (βάσει του μνημονίου) στο επίδομα θέρμανσης. Η μείωση αυτή αναμένεται να φέρει εξοικονόμηση της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Ναυτεμπορική, το πρώτο από τα δύο σενάρια, περιλαμβάνει τη σημαντική μείωση των εισοδηματικών ορίων και των ορίων αξίας ακίνητης περιουσίας τα οποία έχουν τεθεί ως προϋπόθεση για τη χορήγηση των επιδομάτων πετρελαίου θέρμανσης. Με τη μείωση των εισοδηματικών ορίων, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 50%, ο αριθμός των δικαιούχων θα του επιδόματος μειωθεί σημαντικά.

Παράλληλα, στο σενάριο αυτό προβλέπεται να παραμείνει στα σημερινά επίπεδα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου θέρμανσης, δηλαδή στα 0,23 ευρώ/λίτρο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η λιανική τιμή του πετρελαίου (με τα σημερινά δεδομένα) θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 0,80-0,90 ευρώ το λίτρο. Το δεύτερο σενάριο, προβλέπει τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης σε 0,06-0,10 ευρώ το λίτρο.

Αυτό θα ρίξει τη λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα των 0,65-0,75 ευρώ το λίτρο. Η μείωση του φόρου θα προκαλέσει σημαντική αύξηση στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση δαπανών από την πλήρη κατάργηση του επιδόματος, θα έχει μεγάλο δημοσιονομικό όφελος για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αναρτήθηκε από By Sakis

Επικοινωνία