ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ''ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ'' ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ- ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΕΣ ΟΔΟΥΣ

Δεκάδες μπλόκα στήνονται από τους αγρότες αυτή στην στιγμή σε όλη την χώρα μετά την απόφαση των αγροτικών συλλόγων να προχωρήσουν σε αποκλεισμούς εθνικών και επαρχιακών οδών αρνούμενοι να δεχθούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα πριν υπάρξει δέσμευσή του για απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου!. Οπως δήλωσε εκπρόσωπος των αγροτών απο τις 18.00 το απόγευμα μέχρι τις 21.00 "Θα έχει αποκλειστεί δικώς ολόκληρη η ελληνική ενδοχώρα"!

Επίσης, οι αγρότες δηλώνουν ότι δεν θα προσέλθουν σε κανένα διάλογο με τον πρωθυπουργό αν πρώτα δεν αποσύρει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Επίσης, απαιτούν από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να τοποθετηθούν ξεκάθαρα σε σχέση με τους αγρότες και το ασφαλιστικό. Ακόμη ανακοίνωσαν ότι θα όλοι μαζί θα διαδηλώσουν στην Agrotica, στις 2 Φεβρουαρίου. Από την πλευρά του, οι αγρότες της Νίκαιας αποφάσισαν εξάωρους αποκλεισμούς δρόμων.

Οι αγρότες της Κορινθίας άνοιξαν νωρίτερα την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι και πάνω που αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Αθηνών-Κορίνθου, με μικρή παράκαμψη λίγο μετά τη γέφυρα του Ισθμού και επάνοδο στην ΠΑΘΕ στο ύψος της εισόδου των Αγίων Θεοδώρων, τώρα την έκλεισαν ξανά. Επίσης, κλειστή κρατούν την νέα εθνική οδό στα διόδια του Ισθμού. Εξάλλου, οι αγρότες της Αρκαδίας άνοιξαν τον δρόμο κάτω από τον κόμβο Βυτίνας, που είχαν κλείσει νωρίτερα και κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία για Γορτυνία και Αρχαία Ολυμπία.

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν και οι αγρότες της Ναυπακτίας και της Δωρίδας, έπειτα την σημερινή πορεία τους στους δρόμους της Ναυπάκτου. Σε σύσκεψη που ακολούθησε στον προαύλιο χώρο του σταδίου της Ναυπάκτου, αποφασίστηκε να παραταχθούν σήμερα τα τρακτέρ στον κόμβο του Ξηροπηγάδου δίχως να διακόπτεται η ροή της κυκλοφορίας,ενώ αύριο στις 11 το πρωί,κομβόι θα κατευθυνθούν στο Αντίρριο, όπου σε συνεννόηση με τους συναδέλφους τους του Ευήνου, θα προχωρήσουν σε παράλληλη διακοπή της κυκλοφορίας στον κόμβο του Αντιρρίου από τις 12 το μεσημέρι και για δύο ώρες μέχρι τις 14.00.

Νωρίτερα, υπήρξε διάσπαση στο μέτωπο των αγροτών καθώς οι αγρότες που συμμετέχουν στα μπλόκα των Τεμπών αποχώρησαν από τη σύσκεψη της Σίνδου καταγγέλλοντας ότι ορισμένοι επιχειρούν να τορπιλίσουν την κατάσταση. Ο εκπρόσωπος των Τεμπών κατηγόρησε τους υπόλοιπους αγρότες ότι με κατηγορίες περί "εργατοπατέρων" θέλουν να διασπάσουν το μέτωπο και αποχωρώντας κάλεσε όλους τους αγρότες να συμπορευτούν μαζί τους καθώς, όπως σημείωσε, ο αγώνας θα συνεχιστεί, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις όσων παραμένουν στη συνέλευση της Σίνδου.

Σημείωσε ότι δεν θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να αποσύρει το Ασφαλιστικό και να ξεκινήσει ο διάλογος από μηδενική βάση. Στη συνέλευση στη Σίνδο συμμετείχαν εκπρόσωποι από 45 μπλόκα.  Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός έχει κάνει γνωστή στους επικεφαλής των αγροτικών κινητοποιήσεων την πρόθεσή του να τους παρουσιάσει βελτιωτικές προτάσεις σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό, όπως άλλωστε έπραξε και κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τους εκπροσώπους των επαγγελματικών φορέων.

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει όμως ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό το αίτημα των αγροτών για απόσυρση του ασφαλιστικού και εκκίνηση του διαλόγου από μηδενικής βάσεως καθώς όπως υποστηρίζει αυτό θα τορπιλίσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Για σήμερα, δεν έχει προγραμματιστεί κλείσιμο των Τεμπών λόγω της συνέλευσης, ωστόσο, όπως οι ίδιοι οι αγρότες υποστηρίζουν, δεν αποκλείεται απο αύριο, Τετάρτη, να υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Χθες, εξάλλου, τα Τέμπη έκλεισαν από τις 12.00 έως και τις 14.00 και από τις 19.00 έως τις 21.00. Σε επ' αόριστον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού, στο κομμάτι που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Βέροια επί της Εγνατίας, στον κόμβο της Κουλούρας, προχώρησαν χθες το μεσημέρι οι συμμετέχοντες σε αυτό το μπλόκο αγρότες, «παρατάσσοντας» περισσότερα από 700 τρακτέρ.

«Πολιορκία»
 
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη Βόρεια Ελλάδα κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Ενδεικτικό είναι ότι στο το τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, βρίσκονται συγκεντρωμένα περίπου 1.700 τρακτέρ. Περισσότερα από 800 τρακτέρ αριθμεί το μπλόκο των Κερδυλλίων, στην Εγνατία Οδό, ενώ από το μεσημέρι αναμένεται να κλείσει και η Εθνική Θεσσαλονίκης-Καβάλας, όπως προειδοποίησαν οι αγροτοσυνδικαλιστές. Τα μπλόκα στη Δράμα ανέρχονται σε τρία. Στο πρώτο, αυτό στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, βρίσκονται περισσότερα από 600 τρακτέρ τα οποία θα κλείσουν και σήμερα τον δρόμο.

Το δεύτερο μπλόκο βρίσκεται στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο βρίσκεται στη διαδρομή από την Καβάλα προς τα Μάρμαρα του Σκαρή. Το μπλόκο του νομού Κιλκίς αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Πετριτσίου. Στο νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα που αριθμούν περισσότερα από 700 τρακτέρ, ενώ στο νομό Πέλλας δημιουργήθηκε ένα, νέο και ισχυρό μπλόκο, στη γέφυρα Αξιού, δυναμικότητας άνω των 1.300 τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων. Στο νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα σε Δερβένι και Βασιλικά, ενώ τρία είναι τα μπλόκα στο νομό Χαλκιδικής (Ιερισσός, Νέα Μουδανιά, Νέα Καλλικράτεια).

Στα Μάλγαρα, τα τρακτέρ υπερβαίνουν τα 850 και πρόκειται να κλείσουν τον δρόμο από τις 12.00 έως και τις 14.00 και από τις 19.00 έως τις 21.00. Στον κόμβο Νησελίου, στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας,το μπλόκο αριθμεί πάνω από 600 τρακτέρ, ενώ μπλόκο πλέον έχει στηθεί και στην Εθνική Οδό Φλώρινας - Έδεσσας στον κόμβο Αντιγόνου.
 

 

Επικοινωνία