Στον «αέρα» συντάξεις, νοσοκομεία και έργα αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση

Ένα ποσό 2,6 δις ευρώ που προορίζεται για την καταβολή συντάξεων προμήθειες νοσοκομείων και δημόσια έργα θα πάρει αναβολή επ' αόριστον αν καθυστερήσει η υλοποίηση του προγράμματος λόγω ενδεχόμενης δυσκολίας στο σχηματισμό Κυβέρνησης. Οι πιστωτές έχουν αρχίσει ήδη να χτυπούν το κώδωνα του κινδύνου για την καθυστέρηση που μπορεί να έχει το ελληνικό πρόγραμμα λόγω των εκλογών. Η Κομισιόν διαμήνυσε ότι ακόμη δεν έχουν οριστεί τα διαρθρωτικά ορόσημα για την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου ενώ το ΔΝΤ δια στόματος του γνωστού κ. Πολ Τόμσεν δήλωσε ότι ανησυχεί περισσότερο για την επομένη των εκλογών και λιγότερο για τις ίδιες τις εκλογές.

Η πίεση αυτή έχει την βάση στην υλοποίηση του προγράμματος που θα πρέπει να συνεχιστεί και μέσα στον Σεπτέμβριο προκειμένου να γίνει η πρώτη αξιολόγηση τον Οκτώβριο και το πρόγραμμα να κυλήσει κανονικά φέροντας δόσεις του νέου δανείου συνολικού ύψους 24,9 δις ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Πίσω όμως από τα μέτρα και τις υποχρεώσεις η καταβολή των δόσεων έχει ένα μερίδιο έστω και μικρό για την πραγματική οικονομία. Ειδικότερα με βάση το δοσολόγιο που έχει δώσει στην δημοσιότητα o ESM. Από την δόση των 2 δις που είναι προγραμματισμένη να δοθεί τον Σεπτέμβριο τα 800 εκ ε υρώ θα δοθούν για ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Από την δόση ύψους 16 δις ευρώ που θα δοθεί τον Οκτώβριο θα αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμα του δημοσίου 800 εκ ευρώ και τα 15 δις ευρώ θα πάνε σε ειδικό λογαριασμό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από την δόση ύψους 3,7 δις ευρώ που είναι προγραμματισμένη να δοθεί τον Νοέμβριο θα αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμα 500 εκ ευρώ και τέλος. Από τν δόση των 3,2 δις ευρώ που θα δοθεί τον Δεκέμβριο θα συμπληρωθεί το όριο των 2,6 δις ευρώ με άλλα 500 εκατ. ευρώ.

Τι θα πληρώσουν τα χρήματα αυτά

Μέρος από το περίπου 1 δις ευρώ του χρέους των δημόσιων νοσοκομείων. Κάποιες από 375.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν γιατί τα τα ταμεία που είναι υπεύθυνα να τις δώσουν δεν έχουν τα χρήματα. Για να δοθούν με μιάς όλες αυτές οι συντάξεις θα πρέπει τα ταμεία να βρούν άμεσα 3 δις ευρώ. Περίπου 1 δις ευρώ χρέος στα δημόσια έργα και μάλιστα αυτά που συγχρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά διαρθρωτικά Ταμείου.

Τέλος από τα χρήματα αυτά το δημόσιο θα αποκτήσει ρευστότητα για να επιστρέψει μέρος από τον ΦΠΑ που στο σύνολο του ξεπερνά σήμερα τα 3 δις ευρώ και παρακρατείται με το πρόσχημα των ελέγχων. Φυσικό είναι αμέσως μετά τις εκλογές όλοι θα κρατάν την ανάσα τους να σχηματιστεί Κυβέρνηση στον ελάχιστον δυνατό χρόνο. Αν ο σχηματισμός Κυβέρνησης καθυστερήσει 20 ημέρες μετά τις εκλογές θα πρέπει να υπολογιστεί ένα διάστημα περίπου μιας εβδομάδας για την συμφωνία των κομμάτων που την απαρτίζουν σε ένα κείμενο προγραμματικών της δηλώσεων.

Κατόπιν θα ακολουθήσει άλλη μια εβδομάδα συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων και παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Ανάλογα με τις συνθήκες κάτι τέτοιο μπορεί να κοστίσει από μια έως και δύο δόσεις που έχουν προγραμματιστεί μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Επικοινωνία