ΣΚΥΔΡΑ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΘΡΑΚΙΩΤΩΝ Ν. ΠΕΛΛΑΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου η εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Σκύδρας και ο Σύλλογος Ανατολικοθρακιωτών Ν. Πέλλας στο Πνευματικό Κέντρο της Σκύδρας. Ο δρ Παναγιώτης Διαμάντης, Λέκτορας μελετών γενοκτονιών του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, ανέπτυξε τη στενή σχέση της Αυστραλίας με την Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης. Η σχέση αυτή ξεκίνησε από τα τέλη του 18ου αιώνα με τη μετανάστευση των πρώτων ανατολικοθρακιωτών στην Αυστραλία. Μάλιστα ο πρώτος ορθόδοξος ιερέας ήταν από τη Μάδυτο.   Η ιδιαίτερη όμως σχέση δημιουργήθηκε με τη μάχη της Καλλίπολης.

Στις 25 Απριλίου 1915  εκστρατευτικό σώμα Αυστραλών και Νεοζηλανδών (ANZAC) επιχείρησε απόβαση στη χερσόνησο της Καλλίπολης στα πλαίσια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η επιθετική αυτή ενέργεια απέτυχε με μεγάλες απώλειες, 9.000 νεκρούς. Η μάχη της Καλλίπολης συγκλόνισε τους Αυστραλούς και προκάλεσε την εθνική τους αφύπνιση. Πέρσι την Άνοιξη συμπληρώθηκαν τα 100 χρόνια και οι Αυστραλοί τίμησαν την επέτειο με μεγάλη λαμπρότητα.

Ο καθηγητής πρότεινε η τοπική κοινωνία να αναπτύξει δεσμούς φιλίας με την Αυστραλία προβάλλοντας τα μέρη όπου οι Αυστραλοί έχουν ιστορικούς δεσμούς όπως η κοινότητα Καλλίπολης και οι ορεινοί όγκοι του Πάικου, της Τζένας και του Βόρρα, όπου  στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο διεξήχθησαν σφοδρές συγκρούσεις στο λεγόμενο Μακεδονικό Μέτωπο. Ευτυχή συγκυρία αποτελεί το γεγονός ότι θα γίνουν εορτασμοί και συνέδρια παγκοσμίως μέχρι το 2018 για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πρότεινε ακόμη την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού και την προβολή όλων των ομορφιών της Περιφερειακής Ενότητας. Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς της Καλλίπολης από το Σύλλογο Φίλων της Παραδοσιακής Μουσικής και χορού Έδεσσας και την απονομή τιμητικής πλακέτας από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ανατολικοθρακιωτών Γιάννη Καργατζή και τη δωρεά βιβλίου για την τοπική ιστορία από τον πρώην Πρόεδρο Μανώλη Τασόγλου.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε ο στολισμός της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου με ζωγραφιές και κατασκευές που οι έκαναν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλλίπολης «Σοφία Βέμπο». Κυρίαρχο θέμα ήταν οι κόκκινες παπαρούνες που συμβολίζουν το αίμα των θυμάτων του Α΄Παγκ. Πολέμου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδεσης Πέλλας Νικόλαος Τσαλικίδης, ο Σχολικός Σύμβούλος Χριστόδουλος Φανιόπουλος, ο εκπρόσωπος της ΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας, οι πρώην βουλευτές Γιώργος Πασχαλίδης και Δάνης Τζαμτζής καθώς και πλήθος κόσμου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΘΡΑΚΙΩΤΩΝ Ν. ΠΕΛΛΑΣ

Επικοινωνία