Σε ποια τρόφιμα “κρύβεται” η σαλμονέλα – Πώς θα προστατευθείτε από την επικίνδυνη δηλητηρίαση

Η δηλητηρίαση από σαλμονέλα είναι πιο συχνό φαινόμενο κατά την διάρκεια των πιο ζεστών μηνών του έτους. Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στο βακτήριο της σαλμονέλας, καθώς και τα άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.

Πουλερικά και αυγά
 
Τα βακτήρια της σαλμονέλας μπορεί να μολύνουν οποιοδήποτε τρόφιμο, αν και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος από τα ζωικά προϊόντα, λόγω της επαφής με τα περιττώματα των ζώων. Στα κοτόπουλα, η σαλμονέλα μπορεί να μολύνει τα αυγά πριν καν δημιουργηθεί το κέλυφός τους, έτσι, ακόμη και καθαρά, φρέσκα αυγά, μπορεί να φιλοξενούν σαλμονέλα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κράμπες στο στομάχι, πυρετό και διάρροια 12 έως 72 ώρες μετά την έκθεση στο βακτήριο. Η ασθένεια συνήθως διαρκεί από 4 έως 7 ημέρες. Πως θα προστατευθείτε: Μην τρώτε ποτέ ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα αυγά. Μαγειρεύετε τα πουλερικά καλά, σε υψηλή θερμοκρασία. Να κρατάτε πάντα τα ωμά πουλερικά χωριστά από τα μαγειρεμένα πουλερικά και άλλα τρόφιμα.

Φρέσκα προϊόντα
 
Σαλμονέλα δεν μπορεί να κολλήσει κανείς μόνο από τα πουλερικά, αλλά και από τα φρέσκα λαχανικά. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα κρούσματα δηλητηρίασης από σαλμονέλα καταγράφονται από κατανάλωση φρέσκων λαχανικών, όπως τομάτες, καυτερές πιπεριές, πράσινα λαχανικά και άλλα. Οι λοιμώξεις σ’ αυτήν την περίπτωση μπορεί να είναι σοβαρές ή ακόμη και θανατηφόρες σε ανθρώπους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων των μωρών και των ευπαθών ηλικιωμένων ατόμων. Πως θα προστατευθείτε: Να πλένετε πολύ καλά όλα τα φρέσκα προϊόντα και να τα διατηρείτε πάντα στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου.

Επεξεργασμένες τροφές
 
Τα chips, τα κράκερ, η σούπα, το φυστικοβούτυρο, ακόμα και τα κατεψυγμένα γεύματα μπορεί να αποτελέσουν πηγή κινδύνου για μόλυνση από σαλμονέλα. Μια επιδημία σαλμονέλας συνδέθηκε πριν λίγο καιρό στις ΗΠΑ με το φυστικοβούτυρο και άλλα συσκευασμένα τρόφιμα που γίνονται από φιστίκια, όπως είναι τα μπισκότα και οι μπάρες δημητριακών. Σε περιπτώσεις όπως αυτές, το βακτήριο της σαλμονέλας που υπάρχει σε κάποια μονάδα μεταποίησης τροφών μπορεί να μολύνει πολλά προϊόντα, τα οποία θα πρέπει στη συνέχεια να ανακληθούν. Πως θα προστατευθείτε: Ποτέ μην καταναλώνετε ένα προϊόν που έχει ανακληθεί. Επιστρέψτε το αμέσως στο κατάστημα ή πετάξτε το. Αν θερμαίνετε τις τροφές στους 73 βαθμούς Κελσίου τουλάχιστον, τότε το πιο πιθανό είναι ότι θα έχετε σκοτώσει το βακτήριο της σαλμονέλας.

Επικοινωνία